Sivut

maanantai 21. kesäkuuta 2021

Ankkaöverit
Huhtikuussa haudoinkin jo neljä ankkaa, mutta koska niitä tosiaan vain se neljä oli niin toukokuussa laitoin vielä uuden isomman satsin hautumaan. Useamman kerran on ankkoja tullut koneella haudottua ja jostain syystä aina on useampia munia mennyt kesken tai kuollut ihan viime metreillä ennen kuoriutumista. En tiedä mikä tähän on syynä, sillä koneessa tai haudontaolosuhteissa ei pitäisi vikaa olla. Tästä syystä laitoin munia reilun määrän hautumaan, jotta poikasiakin tulisi useampia. Pari munaa ei lähtenyt itämään ja koneeseen jäi lopulta 21 ankanmunaa. Lisäksi kävi hauska moka ja ankanmunien lisäksi koneessa oli yksi epäilyttävästi ankanmunaa muistuttava kananmuna. Huomasin virheen kyllä jo haudonnan aikana, mutta koska kananmunalla oli jo kehitys hyvällä mallilla, olisi ollut julmaa sitä enää tunkiolle nakata.

Yllättäen kaikista munista kuoriutui poikanen, vaikka odotuksena oli että jälleen useampi menisi kesken. Olen kevään haudonnoissa käyttänyt lajista riippumatta pitkälti kuivahaudontaa (eli en lisää koneeseen ollenkaan vettä) ja nämä ankatkin oli haudonnan ajan hyvin vähäisillä kosteuksilla. Lisäksi kone unohtui kertaalleen yön ajaksi pois päältä, kun läpivalaisun jälkeen jäi kone käynnistämättä uudelleen. Ilmeisesti nämä epätyypilliset haudontaolot olivatkin sitten tehokkaat ja joukko pirteitä pikkuankkoja kuoriutui pari viikkoa sitten.

Vaan ei siinä vielä kaikki! Milla ankka on kevään mittaa hautonut inokkaasti, mutta odotukset ei sen suhteen ollut kovin korkealla. Ankat on hautoneet monesti ennenkin, mutta ovat liiskaanneet poikaset viimeistään niiden kuoriuduttua. Milla kuitenkin onnistui ensimmäisenä ankkana tällä tontilla ja samoihin aikoihin konehaudottujen kanssa sen alla kuoriutui 11 poikasta (joista yksi menehtyi myöhemmin tapaturmaisesti).

Eli parhaillaan täällä kasvaa 31 ankanpoikasta! Ei siis ole sorsista pulaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)