Sivut

torstai 22. huhtikuuta 2021

Tipusaldo

 


Huhtikuun ajan hautomakoneissa on käynyt kova kuhina, kun munista on kuoriutunut monenlaista tipua. Ensin vuorossa oli ankat, hanhet ja kalkkunat. Ankkoja kuoriutui ensimmäisessä erässä kolme ja vähän myöhemmin vielä yksi lisää. Kalkkunoita tuli kaksi ja hanhia myös kaksi. Ainakin ankkoja haudon vielä toisenkin kerran, mutta mahdollisesti seuraavalla kerralla ostomunista, niin saisi parveen vähän uutta sukulinjaa ja ehkä uusia värejäkin. Myös muutaman hanhenmunan laitoin haudontaan eli mahdollisesti pari hanhenpoikastakin on myöhemin vielä lisää tulossa.

Tällä viikolla oli kanat ja viiriäiset kuoriutumisvuorossa. Viiriäisenmunia laitoin hautomakoneeseen useampana päivänä, sitä mukaa kun tirpoilta munia tuli. Joten kuoriutuminenkin ajoittui useammalle päivälle. 32 viiriäistipua on nyt maailmaan tupsahtanut ja yksi vielä parhaillaan suunnittelee kuoriutumista. Heti perään laitoinkin vielä uudet munat koneeseen, joten parin viikon päästä on uusi erä tulossa. 

Kanatipuja kuoriutui 12 normaalia ja tänään pari päivää muista jäljessä vielä yksi. Tämä myöhässä tullut tapaus on vähän vänkyrävarpainen eikä muutenkaan ihan normaali, joten saa nähdä tokeneeko se tuosta vai tuleeko lopetus kyseeseen. Helposti tuollainen viivästynyt (ja osittai avustettu) kuoriutuminen on merkki siitä että tipussa on jotain vikaa. Värit näillä tipusilla jakautui aika mielenkiintoisesti, sillä joukossa on vain yksi tumma ja loput on vaaleita (eli tulevat aikuisina olemaan vaaleanruskeita tai mahdollisesti osa myös valkoisia). Emojen joukossahan on sekä mustia että vaaleanruskeita, joten tummia olisi voinut enemmänkin olla. Vähän näiden lintujen kanssa häiritsee, kun niiden värigenetiikasta ei pahemmin tietoa ole saatavilla ja on sitten ihan tuurista kiinni mitä tulee. Kanien kanssa kun on tottunut siihen että saa sitä mitä haluaa kun tuntee niiden värien periytymisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)