Sivut

tiistai 2. kesäkuuta 2020

Monta ankkaa
Porukkaan kuuluu tällä hetkellä 22 ankkaa. Viisi aikuista, neljä nuorta ja kolmetoista poikasta. Noita nuorempia poikasiahan oli alunperin 14, mutta yksi poikasista sairastui ja kuoli. Ensimmäinen ankkapoikue kuoriutui huhtikuun puolessa välissä ja nyt 1,5 kk myöhemmin alkavat olla ulkonäöltään jo aikuismaisia ja melko isokokoisiakin. Nelikossa on kaksi naarasta ja ehkä kaksi poikaa. Toinen pojista on vielä vähän epävarma tapaus sukupuolen suhteen. Se on jollakin tapaa muista poikkeava, ja on alusta asti ollut kasvun suhteen jäljessä. Edelleen on huomattavasti poikasmaisempi, kuin kolme sisarustaan. Nuorilla ankoilla sukupuolten tunnistus tapahtuu äänestä. Nuo kolme normalisti kasvanutta pitää jo ihan kunnon ankan vaakutusta, kun neljäs taas piipittää edelleen.

Nuorempien sukupuolista ei vielä varmuutta ole. Hyvän ääninäytteen saa yleensä nappaamalla ankan syliin, jolloin se alkaa metelöidä päästäkseen vapaaksi. Nämä nuoret poikaset on kuitenkin niin kesyjä, että ovat sylissä usein ihan hiljaa. Sivusta seuraamalla on myös hankala ääniä kuunnella, kun liikkuvat isossa porukassa ja samaan aikaan äänessä on useampi piipittäjä.

Ankkoja on nyt tosiaan varsin iso lauma, mutta tarkoitus on kyllä määrää alkaa pienentää. Parvessa ei saa olla kovin montaa urosta samaan aikaan, joten kaikki urospoikaset alkavat ainakin uusia koteja etsiä. Sen jälkeen voi sitten katsella täytyykö vielä naaraitakin karsia. Näin kesällä menee hyvin isompikin ankkalauma, mutta talvitilaan ei hirmu isoa määrää mahdu mukavasti asumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)