Sivut

tiistai 23. kesäkuuta 2020

Lintunuorison kuulumisia


Kevään aikana tuli haudottua niin kanoja, ankkoja kuin viiriäisiäkin. Tässä kohtaa kesää kaikki alkavat jo olla ihan mukavan kokoisia, eikä lämpölamppujakaan ole enää käytössä. Myös kaikkien lintusten sukupuolet alkavat olla selvillä ja pari on ehtinyt jo muuttaa uuteen kotiinkin.

Ankkoja kuoriutui kaksi poikuetta. Ensimmäinen oli koneella haudottu ja vaikka kone täynnä munia olikin, oli tuloksena vain neljä ankanpoikasta. Tämä neljän porukka pääsi ulos kuoristaan huhtikuun puolivälissä, eli tässä vaiheessa ovat jo hyvin aikuismaisia. Ankka kun on nopea kasvamaan ja parissa kuukaudessa vastaa kooltaan jo pitkälti täysikasvuista. Nelikossa oli kaksi poikaa ja kaksi tyttöä. Näistä kotona on enää poika ja tyttö, toisen pariskunnan lähdettyä viikko sitten uuteen kotiin. Jäljelle jäänyt kaksikko tulee jäämään pysyvästi itselle. Poikien määrää ei varsinaisesti ollut tarkoitus lisätä, mutta tuo toinen pojista on ollut alusta asti muista kasvussa jäljessä ja sen jaloissakin tuntuu olevan vähän vikaa. Sitä ei siis voi uuteen kotiin luovuttaa.

Toinen ankkue kuoriutui toukokuun alussa. Tämän porukan hautoi emot itse, mutta koska poikasten liiskaus tuntuu olevan ankkojen lempipuuhaan, otin munat koneeseen kuoriutumaan. Poikasia oli alussa neljätoista, mutta yksi niistä muuttui vaisuksi ja menehtyi. Eli kolmetoista ankkaa on vielä jäljellä. Tässäkin porukassa sukupuolet jakautuivat niin tasaisesti kun kolmentoista porukassa voi, eli poikia on kuusi ja tyttöjä seitsemän. Pojat näistä etsivät parhaillaan uusia koteja.

Ankkojen sukupuolten tunnistamisesta ajattelin jossakin kohtaa tehdä oman postauksen, mutta jos joku miettii miten homma tapahtuu, niin äänestä parhaiten sukupuolet erottaa. Tytöt alkavat vaakkua ja ovat muutenkin kovaäänisiä, pojista taas kuuluu pelkkää käheää pihinää.


Piikkiöläiset maatiaistipuset kuoriutuivat toukokuun puolivälissä ja vähän aikaa niistäkin on jo sukupuolet erottanut. Kukoilla kun alkaa harjat kasvaa jo varsin nuorella iällä. Tipuja on se seitsemäntoista ja niissä on yksitoista kanaa sekä kuusi kukkoa. Eli ei mitenkään paha jakauma, monesti kun kuulee että haudonnoista on tuloksena vain pari kanaa ja valtavasti kukkoja. Jos jokainen isoiksi asti kasvaa, niin kaikki kukot yhtä valkoista lukuun ottamatta saavat lähteä toisaalle pitoon tai pataan. Kanojakin varmaan muutama ylimääräinen tuossa määrässä on.

Viiriäisiä saatiin ennen vappua kymmenen kappaletta. Nämä oli emon hautomia, mutta koska emo otti ja lähti vähän ennen haudonnan loppua, pääsivät munat koneeseen kuoriutumaan. Värien perusteella viiriäisistä pystyi jo aika alussa kaksi poikasta tunnistamaan kanoiksi ja toiveena oli että muunkin värisissä pari kanaa lisää olisi. Valitettavasti kaikki loput alkoivat kuitenkin kiekua ja vaahdota, eli haudonnan tulos oli kaksi kanaa ja kahdeksan kukkoa. Jostain muualta täytyisi vielä lisää kanoja saada, nuo kaksi kun ovat nyt ainoat. Viiriäisen munia sentään tauon jälkeen tulee, sillä toinen kanoista aloitti muutama päivä sitten muninnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)