Sivut

tiistai 26. toukokuuta 2020

Vielä yksi poikue

Rinjan poikue
Viimeisenä poikimivuorossa oli Rinja, jonka poikue syntyi vasta sunnuntaina 33. tiineyspäivänä. Harvemmin ihan näin pitkälle tiineydet venyy, mutta on näitä pitempiäkin tiineyksiä kanilassa nähty. Nyt jo paremmilla porkkanamailla majaileva Fiona belgianjätti tykkäsi pitää poikaset vatsassa mahdollisimman pitkään ja sillä poikueet syntyi 32. tai 33. tiineyspäivä. Pitempi tiineysaika näkyy myös poikasissa, sillä niillä on syntymähetkellä karva alkanut jo kasvaa ja kooltaan ovat myös yleensä isompia. 

Poikasia Rinjalle syntyi viisi ja väreinä löytyy musta, madagaskar valkokorva, madagaskar x-kirjava ja kaksi mustaa valkokorvaa. Viisikosta ainoastaan tuo kokomusta näyttäisi olevn uros ja kaikki kuviolliset ovat naaraita. Isänä näillä on Pupu, eli poikue on uusinta viime vuodelta. Tuosta ensimmäisestä poikueesta tykkäsin todella paljon ja niistähän jäi kotiinkin peräti neljä kania.

Tämä Rinjan poikue oli nyt tältä erää viimeinen, eli ainakaan hetkeen ei ole enempää poikasia odotettavissa. Mietin vielä yhtä mahdollista poikuetta, mutta saattaa myös olla että tälle vuodelle ei enempää poikasia tule syntymään.

Tatsin poikue
Laitan tähän samaan myös pian viikon ikään ehtineiden Tatsin ja Nellen poikasten kuulumiset. Tatsille poikasia syntyi yhdeksän, joista seitsemän on elossa. Näistä viisi on valkokorvia ja kaksi kuviottomia. Sukupuolien suhteen näyttäisi olevan kolme tyttöä ja neljä poikaa.

Nellen poikueesta on myös yksi poikanen karsiutunut pois, eli kymmenestä on yhdeksän jäljellä. Tässä poikueessa valkokorvia on kolme, mutta niistä vain yhdellä kuvio on kunnollinen. Kahdella muulla valkoista on lähinnä vain korvien kärjissä. Sukupuolten suhteen poikueessa on neljä poikaa ja viisi tyttöä.

Nellen poikue

2 kommenttia:

 1. Hei, kiitos mainiosta blogista! Aloittelevana kaninomistajana olen saanut paljon tietoa ja vinkkejä täältä. Sellainen kysymys olisi, että kuinka suhtaudut rhd rokotteeseen? Rokotushan on hyvin kallis ja sinulla kaneja kuitenkin aikamoinen määrä. Itse en nyt oikein tiedä kuinka vakavasti asiaan pitäisi suhtautua, asun kuitenkin alueella missä tautia ei ole tähän mennessä esiintynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että blogista on ollut hyötyä!
   RHD on paljon mielipiteitä ja tunteita herättävä aihe, joten en siihen ole sen suuremmin viitsinyt julkisesti ottaa kantaa. Jokainen kaninomistaja päättäköön itse onko rokotus tarpeen vai ei. Rokotteestahan alettiin enemmän puhua vasta viime vuonna, jolloin ilmeni useampia tapauksia pääkaupunkiseudun ulkopuolella. En kuitenkaan usko että virus olisi vasta siinä kohtaa levinnyt ympäri Suomen, vaan aivan varmasti heti Suomeen rantauduttuaan on levinnyt laajemmalle alueelle. Asiaa osattiin kuitenkin alkaa pelkäämään vasta sitten kun tutkittuja ja varmistettuja kuolemia ilmeni. Pääkaupunkiseudulla osa rokotti kaninsa heti viruksen sinne ilmaannuttua, mutta väittäisin todella monien kanien myös edelleen jatkaneen ulkoilua ja ulkotuoreiden pupertamista ilman rokotetta. Nyt sama tilanne koskee koko maata. Osa pelkää hysteerisenä virusta eikä uskalla tuoda kanille ulkoa korttakaan ennen kuin se on rokotettu, osalla taas kanit elelee ulkona vanhaan tapaan vailla rokotuksia. Paljon on isoja kasvattajia, joilla hyvinkin arvokas kanikanta on rokottamatta ja silti niitä huoletta kuskataan näyttelyihin muiden kanien sekaan ja syötetään ulkotuoreella. Oma lukunsa on vielä tuntantokanikasvattajat, joista muutamilla saattaa olla jopa oma elanto kiinni kaneista, eikä niitä siltikään ole rokotettu. Siitähän on varsin vähän tietoa olemassa, miten helposti RHD todellisuudessa leviää ja tarttuu, eli jokaisen pitää kohdallaan miettiä millaisena riskinä sitä pitää.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)