Sivut

sunnuntai 8. joulukuuta 2019

8. luukku: Valkokorvat


Valkokorva kuvio on suhteellisen uusi väritys kaneilla. Värityksen historiasta en sen tarkemmin tiedä, mutta värimutaatio on tapahtunut alkujaan Euroopassa ja Suomeen ensimmäiset valkokorvat on tuotu ilmeisesti 2013. Kuviossa on piirteitä sekä viittakuviosta, että hollantilaisesta. Nimensä mukaisesti kuvioon kuuluu kuitenkin olennaisena osana myös valkoiset korvat. Kuten kuvioissa yleensä, myös valkokorvissa on paljon vaihtelua. Joillain kaneilla kuvio voi olla hyvinkin täydellinen, toisilla taas vähemmän näyttävä. Huonokuvioisimmilla kaneilla korvissa ei ole valkoista välttämättä juuri ollenkaan. Kuvio ei ole standardissa hyväksytty väritys, joten valkokorvaiset kanit eivät voi osallistua ulkomuotonäyttelyihin. Mahdollisesti tämä voi kuitenkin vielä joskus muuttua, kun kuvio yleistyy.

Valkokorvaiset kanit ovat usein risteytyksiä. Monilla kotimaisilla valkokorvilla (kuten omillanikin) kuvio on lähtöisin estetaustaisista tuontikaneista. Valkokorvakuvio on yleistynyt myös jättikaneilla, joilla väri on saatu aikaan niin ikään muutaman Suomeen tuodun valkokorvaisen jättikanin avulla. Valkokorvaisia kääpiöluppia tuntuu olevan suhteellisen paljon muualla Euroopassa ja muutamia tälläisiä on tännekin saatu. Jossain määrin valkokorvia on saapunut myös eläinkauppoihin ulkomailta tulleiden tukkukanien joukossa. Suomessa rotukasvattajat tuntuvat paljolti suosivan helppoja värejä, eikä monikaan innostu kasvattamaan jotain haasteellisempaa. Valkokorvaisuus olisi pienellä työllä jalostettavissa rotuun kuin rotuun, mutta kukaan ei ole tainnut tälläiseen projektiin ryhtyä. Osaltaan tietenkin vaikuttaa sekin, että valkokorva ei ole standardiin hyväksytty väri. Ehkä kuitenkin tulevaisuudessa valkokorvia aletaan nähdä rotukaneissakin.

Valkokorvakuvio on helposti jalostettavissa, sillä se on dominoiva ja riittä että toisella vanhemmista kuvio on. Laskennallisesti valkokorvaisen kanin jälkeläisistä puolet on vanhempansa tavoin valkokorvia. Kuvion kasvatuksessa tulee ottaa huomioon megacolon riski, josta aiemmin kalenterissa jo juttua olikin. Valkokorvaista kania ei siis tulisi yhdistää toiseen valkokorvaan, viittaan tai perhoseen.

Perusväriltään valkokorvainen kani voi olla mitä vaan. Itse ehkä tykkään kuviosta eniten tummilla kaneilla, kuten mustilla, ruskeilla ja sinisillä. Kuitenkin valkokorvainen km japsikin on aika upea otus ja jotkin muutkin vaaleammat värit. Kaikkein vaaleimilla kaneilla (esim. valkopohjaisilla japseilla) kuvio ei tietenkään kovin hyvin erotu.

Tykkään persoonallisen värisistä kaneista ja valkokorvista kiinnostuin heti kun ensimmäisistä Suomeen tuoduista kuvia näin. Aluksi värin edustajat olivat harvassa ja valkokorvaista kania lähes mahdoton hankkia, mutta värin hiljalleen yleistyessä tuli itsellekin mahdollisuus valkokorva kani saada. Kanilan ensimmäinen valkokorva oli Saaga, joka liittyi laumaan elokuussa 2016. Saagan suhteen olin hyvissä ajoin liikkeellä ja alustavasti varasin sen jo ennen koko poikueen syntymää. Kaikki kanilan valkokorvat polveutuvat Saagasta, mutta tarkoituksena on jossakin kohtaa hankkia myös erilinjaisia valkokorvia. Valkokorvia olen kyllä yhdistellyt moniin eri sukulinjoihin, eli vaikka niillä sama kantaemä onkin, on niiden suvuissa vaihtelua. 

Tällä hetkellä kanilassa asustaa 11 perinteistä valkokorva kania (muutama näistä kylläkin myytävänä). Lisäksi joukkoon kuuluu yksi kani joka on sekä valkokorva että x-kirjava (kanilla on siis siniset silmät) ja yksi kani joka on samanaikaisesti valkokorva ja perhonen (eli tuplakirjava, joita ei tarkoituksellisesti ole suotavaa teettää). Perusvärejen suhteen kaneissa on runsaasti erilaisia, on mm. mustaa, madaa, soopelia yms. Rinja on sekin oma erikoisuutensa, sillä kani on kevyesti hopeoitunut. Hopea valkokorva projektia on tarkoitus yrittää vielä jatkaakin, mutta tälle vuodelle ei vielä jatkos sille saatu.

Omilla kaneilla pyrin saamaan aikaan hyvin erottuvaa kuviota. Siihen kuuluu että korvat ovat erillään muusta valkoisesta värityksestä ja ovat mielellään myös puhtaan valkoiset. Naaman kuvio saisi myös olla symmetrinen. Mitään suurempaa värijalostusta en kuitenkaan harrasta, mutta todennäköisimmin poikueista jää kotiin sukua jatkamaan ne kanit, joilla kuvio vastaa omaa ihannetta. Kuviollahan ei mitään virallista määritelmää edes ole, vaan on pitkälti kasvattajasta kiinni millaisesta tykkää.

Luonnonkeltainen valkokorva Freddy. Tällä väri on omaan silmään liian hollantilaismainen. Selässä saisi olla vähemmän valkoista. 
Luonnonharmaa valkokorva. Kuvioon kuuluu mielestäni selkeä piirto/läsi päässä, eli tälläinen otsapilkku ei ole sitä mitä toivon.
Luonnonsininen valkokorva. Tälläkin naaman kuvio on vähäinen.

Kevyesti hopeoitunut musta valkokorva Rinja. Tällä kuvio on aika kiva, vaikkakin korvat eivät takaa ole täysin valkoiset.
Musta ja madagaskar (otter) valkokorvia. Näistä toinen vasemmalta on pään kuvion suhteen suosikkini.
Musta valkokorva Saaga. Tämän tytön kuvio on kaikkea muuta kuin sitä mistä tykkään. Saagalla ei ole selvää pään kuviota ja etupää on muutenkin liian valkoinen. Musta "viitta" ei ole tasaisen värinen, vaan rikkonainen.
Madagaskar x-kirjava valkokorva Tatsi. X-kirjavuudesta johtuen kanissa on paljon valkoista, eikä valkokorvakuvio ole kovin erottuva. Lisäksi kanin teddyturkki huonontaa väriä.

Ruskeasiamsoopeli white valkokorva. Vaalean perusvärin vuoksi kuvio ei erotu kovin hyvin.
Madagaskar otter valkokorva. Tällä kanilla kuvio on todella huono, sillä korvat ovat suurimmaksi osaksi normaalin väriset (korvien etuosat on valkoiset otter väristä johtuen). Huono valkokorvakuvio voi siis muistuttaa enemmän viittakuviota, kuten tämän kanin kohdalla on käynyt.
Tuplakirjava (valkokorva + perhonen). Kanissa on väriä vain silmien ympärillä, muuten se on kokonaan valkoinen. Tuplakirjavilla on riski sairastua megacoloniin, joten niitä ei ole suositeltavaa teettää. Tämä kani on vahinkopoikueesta peräisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)