Sivut

torstai 5. joulukuuta 2019

5. luukku: Asiaa heinästä


Kanin pääravinto on hyvälaatuinen kuivaheinä, jota tulee olla aina runsaasti tarjolla. Vähintään 80% kanin päivittäisestä ravinnosta tulisi olla heinää eli pelletin ja tuoreen osuus jää varsin vähäiseksi. Ulkomailla heinä saatetaan korvata osittain tai kokonaan heinäpelletillä, mutta koska Suomessa heinää on helposti saatavilla ja se on myös edullista, ei ole mitään syytä sitä kanin ruokinnasta poistaa. Välillä kuulee heinäallergisten kaninomistajien miettivän heinän korvaamista heinäpelletillä tai muulla vastaavalla. Valitettavasti allergiakaan ei kuitenkaan ole syy lopettaa heinän syöttöä, vaan siinä kohtaa on mietittävä onko kani sittenkään itselle sopiva lemmikki.

Kun kani syö heinää riittävästi, tulisi sitä kulua noin kanin itsensä kokoinen kasa päivässä. Viikossa heinää pitäisi kulua kanin oman painon verran. Jos kani siis painaa kaksi kiloa, on sen heinän kulutus viikossa kaksi kiloa. Tällä tavalla on helppo selvittää meneekö heinää varmasti tarpeeksi. Jos kaupasta ostettu kilon-parin heinäpussi kestää kanilla viikkoja, on syytä selvittää mikä ruokinnassa on vikana. Monesti olen kauhistellut kun joku on hankkinut kanilleen kokonaisen pikkupaalin ja kertoo kuinka sillä heinämäärällä pärjätään monta kuukautta eteenpäin. Jos pikkupaali painaa 10kg (mikä on aika keskiverto paino paalille), ei sen pitäisi parikiloisella kanilla riittää kuin viisi viikkoa. Jättikanilla saman määrän tulisi kestää korkeintaan pari viikkoa.

Pelkkien kilomäärien tuijottamisen lisäksi riittävä heinänsyönti on helposti nähtävissä kanin papanasta. Ihannepapana on samanlainen kuin rusakolla, eli suuri ja kuohkea. Pienet ja tummat pippuripapanat kertovat vääränlaisesta ruokinnasta.

Runsas heinänsyönti auttaa kania pysymään terveenä. Kun kani käyttää ison osan päivästä heinänsyöntiin, kuluvat sen hampaat siinä samalla. Vaikka usein neuvotaankin tarjoamaan kanille kovaa purtavaa jotta sen hampaat kuluvat, ei ylimääräiselle järsittävälle todellisuudessa ole hampaiden kulumisen suhteen mitään tarvetta (kyse on enemmänkin virikkeellistämisestä). Runsas heinänsyönti takaa riittävän hampaiden kulumisen (normaalipurentaisen kanin kohdalla, hammasvikaiset toki asia erikseen). Vatsavaivat ovat myös huomattavasti harvinaisempia hyvin heinää syövillä kaneilla, kuin niillä jotka kuluttavat päivässä kourallisen heinää ja muuten ruokinta perustuu kaikkeen ylimääräiseen.

Eniten ongelmia heinänsyönnin suhteen on sisäkaneilla ja erityisesti vielä niillä jotka elävät kokonaan vapaana asunnossa. Kun kanin kanssa ollaan jatkuvasti tekemisissä, tulee sille helposti annettua ylimääräisiä herkkuja tai muuten ruokittua aivan liikaa muulla kuin heinällä. Itse pidän parhaimpana vaihtoehtona tarjota kanille pellettiä/tuoretta vain kerran päivässä, jolloin sille ehtii varmasti tulla nälkä ennen seuraavaa ruokintakertaa ja näin kani syö reilusti heinää. Jos kani saa jatkuvasti palan porkkanaa tai muuta herkkua, se saattaakin jäädä odottamaan sitä seuraavaa makupalaa ja heinän syönti unohtuu kokonaan. Kaksikin ruokintakertaa päivässä vielä menettelee kunhan annokset ovat pieniä, mutta sitä useampaan kertaan ei pellettiä/tuoretta ole kannattavaa jakaa.

Vapaana elävälle kanille koituu monesti ongelmaksi vähäiset heinäpisteet verrattuna käytössä olevaan tilaan. Jos kanilla on koko asunto käytössä, ei todellakaan riitä että sillä on tukikohta heinineen yhdessä huoneen nurkassa. Heinäpiste tulisi olla joka huoneessa, missä kani aikaansa viettää.


Kani ei voi syödä liikaa heinää, eikä heinän saantia saa koskaan rajoittaa. Heinän tulee olla myös tarjolla niin, ettei sen syöminen vaadi isompia ponnisteluja. Kaikki kaupoista löytyvät heinätelineet eivät ole niitä parhaimpia, sillä ne ovat monesti liian pieniä tai niistä voi olla hankala syödä. Viimeksi mainittuun kategoriaan menee myös jotkin kaninomistajien itse tekemät viritykset, joilla yritetään minimoida hävikkineinä. Tavallaan on ihan ymmärrettävää, että eläinkaupasta/marketista ostettua ryöstöhintaista heinää ei haluaisi menevän hukkaan, mutta se valitettavasti kuuluu kanin omistamiseen, eikä kanin tulisi joutua nyhtämään heinäänsä minikokoisesta luukusta pyykkikorin kyljessä tai muusta vastaavasta keksinnöstä.

Jos kaikesta huolimatta kani syö heinää vähäisesti, on hyvä miettiä hammasongelmien mahdollisuutta. Etuhampaiden kunnon pystyy omistaja itsekin vilkaisemaan, mutta poskihampaat (ja mahdollisesti niihin kehittyvät hammaspiikit) pystyy tarkastamaan vain eläinlääkäri. Huonolle heinänsyöjälle kannattaa myös kokeilla erilaisia heiniä. Jo ihan tavallisessa heinässä on eroja, mutta tarjolla on erilaisia erikoisheiniäkin. Kani voi innostua syömään heinää paremmin, jos tarjolla on vaikka yrttejä sisältävää heinää. Opittu tapakin voi olla syynä heinän huonoon menekkiin. Jos kani on ensimmäiset elinvuotensa elänyt lähinnä tuoreella ja pelletillä, ei sille vanhempana välttämättä enää heinä maistu, vaikka ylimääräistä ruokaa ei tarjottaisikaan.

Kesäaikaan monia mietityttää voiko kuivaheinää korvata tuoreella heinällä ja vastaus tähän on kyllä. Edellytyksenä kuitenkin on että tuore tavara todellakin on heinää (eli sitä mistä kuivaheinäpaalitkin tehtäisiin) eikä esim. nurmikkoa. Kun tuoreheinä on riittävän kortista, sillä voidaan hyvin korvata osa kanin päivittäisestä kuivaheinämäärästä. Tiedän joidenkin jättävän kuivaheinän kokonaankin kesäksi pois, mutta itse kuitenkin pidän hyvänä asiana kuivaakin tuoreen ohella syöttää.

Yleisimmin kaneilla käytetään kuivaheinää, mutta myös säilöheinä sopii kaneille (riippuen kuitenkin käytetystä säilöntäaineesta). Kuivaheinää myydään pienissä pusseissa monissa marketeissa sekä eläinkaupoissa. Eläinkauppojen heinä on monesti laadukkaampaa kuin markettien. Mitä markettipusseja joskus huvikseen tulee katseltua, niin osassa sisältö on pientä homeista silppua. Laadukastakin heinää voi kyllä perus ruokakaupasta löytää. Eläinkauppojen heinätarjonta on yleisesti parempaa, mutta eroja on kyllä niissäkin. Tarjolla voi olla joko valmiita jonkin merkin omia heinäpusseja tai heinä voidaan myös pakata kaupassa itse. Esim. opiskeluaikaisessa harjoittelupaikassani heinä hankittiin suoraan viljelijältä pikkupaaleissa ja siitä sitten pakattiin paperipusseihin pienempiin eriin. Yhden tai parin kanin omistajan saattaa olla helpointa ostaa kanien heinä juurikin marketeista tai eläinkaupoista pienissä erissä, etenkin silloin kun asutaan kaupunkioloissa. Jos kaneja on useampi tai muuten haluaa säästää, kannattaa heinä ostaa viljelijältä. Jotkin tallitkin saattavat satunnaisia heinäpaaleja suostua eteenpäin myymään, vaikka eivät niitä itse olisi tuottaneetkaan. Halvimmillaan pikkupaalin saa parin euron hintaan, mikä on huomattavasti edullisempaa kuin kauppojen kilon pussit, jotka maksavat vähintään saman verran. Jotkin heinäntuottajat sekä nettieläinkaupat ovat alkaneet myydä pikkupaaleja postitusmahdollisuudellakin. Tällöin paalin hinta voi olla parinkympin luokkaa, mutta se saattaa silti tulla halvemmaksi kuin kaupoista ostetut pikkupussit ja ainakin on varmasti laadukasta tavaraa.

Kuivaheinän laadussa on paljon eroja, niin värin kuin kortisuudenkin suhteen. Tärkeintä on että heinä ei pölise tai ole homeista ja että se tuoksuu hyvältä. Väri ei aina kerro heinän laadusta, vaikkakin omistajan silmään vihertävä väritys voi olla miellyttävämpi. Keltainenkin heinä saattaa olla hyvää ja maistuvaa. Kortisuus voi vaihdella lehtevästä ja pehmeästä hötöstä hyvinkin kortiseen heinään. Suosituksena on tarjota kanille mielellään kortisempaa kuin kovin lehtevää heinää, mutta tärkeintä kuitenkin on että heinä on kanille maittavaa ja sitä kuluu paljon. Jonkin verran kaneilla tuntuu olevan mieltymyseroja heinän laadun suhteen ja kokeilemalla selviää parhaiten minkä laatuinen heinä on oman kanin mieleen.

Viimeisenä on vielä mainittava asiasta, joka puhuttaa kaniryhmissä säännöllisesti. Nimittäin ylimääräiset otukset ja asiat mitä heinän joukosta voi löytyä. Heinä kasvaa pelloilla, jonne on vapaa pääsy millä tahansa eläimellä. Eläinten lisäksi pelloilla saattaa esiintyä kaikenlaisia vierasesineitä, jotka voi lentää ohi ajavan auton ikkunasta tai vaikka irrota paalaimesta paalaushetkellä. Ennen paalausta kukaan ei käy jokaista heinäkasaa tutkimassa läpi, joten käytännössä kaikki roska menee paaliin heinän mukana, kuten myös kaikki elävät ja kuolleet olennot jotka eivät tajua heinän seasta juosta karkuun siinä kohtaa kun traktori lähestyy. Isoon pyöröpaaliin voi joutua vaikka harakka tai naapurin kissa, pikkupaalin taas sisältäessä hiiren tai sammakon. Toki siinä kohtaa kun heinä vielä uudelleenpakataan niihin kilon muovipusseihin, tulee suurimmat sattumat varmasti huomatuiksi. Heinäpusseihinkin voi kuitenkin päätyä pieniä kuolleita eläimiä. Samalla tavalla pusseihin voi päätyä pellolla heinän sekaan joutuneita roskia. Asiaan ei käytännössä voi vaikuttaa mitenkään, joten en sitten tiedä onko kuinka aiheellista lähettää valituskirjettä tehtaalle ja vaatia vähintään vuoden ilmaisia ruokia kanille joka kerta kun heinäpussista sattuu kuivunut hiiri tai vaikka narunpätkä löytymään. Näistä kun harvemmin mitään todellista vaaraa tai haittaa kanille aiheutuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)