Sivut

tiistai 3. joulukuuta 2019

3. luukku: Mitäs ötököitä seuraavaksi?

Ötökkäporukkaan kuuluu jo hyvä kokoelma monenlaista mönkijää, mutta paljon on vielä sellaisiakin kivoja otuksia mitä en vielä omista. Näitä siis ehkä vielä joskus tulossa...


Pienemmät tuhatjalkaiset
Itseltäkin löytyvien jättiläistuhatjalkaisten lisäksi lemmikkeinä pidetään monia pienempikokoisia lajeja. Hoito niillä on suurinpiirtein sama kuin isoillakin, mutta esim. tilantarve tietenkin pienempi. Jättiläistuhatjalkaiset on värinsä suhteen vähän tylsiä, mutta näistä pienemmissä on paljon enemmän valikoimaa. Tarjolla on esim. kellertäviä ja punertavia sävyjä. Vielä en tiedä mitä lajeja voisi olla seuraavana hankintalistalla, mutta jotain on varmasti tulossa sitten kun keväällä uskaltaa taas ötököitä tilailla.

Kuva: Pixabay
Rukoilijasirkat
Rukoilijasirkat on somia mulkosilmiä, joita on useita erilaisia. Tavanomaisempien vihreän ja ruskean sävyjen lisäksi on olemassa myös esim. orkidearukoilijasirkkoja, jotka muistuttavat ulkonäöltään orkidean kukkaa. Itse valitsisin kuitenkin jonkun perinteisemmän näköisen lajin. Rukoilijasirkkoja pidetään terraarioissa yksittäin. Ulkonäön puolesta näiden voisi ajatella olevan kasvinsyöjiä, mutta todellisuudessa ovat petoja. Mieluiten sirkat syövät lentävää ravintoa eli siinä onkin haastetta kun tälläiselle tarjoilee banaanikärpästä. Ruokinta onkin syy miksi vielä ei ole tullut rukoilijasirkkaa hommattua, koska mukavampia on sellaiset lemmikit joiden ruokinta ei ole monimutkaista.

Kuva: Pixabay
Juoksujalkaiset
Juoksujalkainen poikkeaa muista listan ötököistä siinä mielessä, että sellaista tuskin ihan lähivuosina ainakaan olen hankkimassa (syy selviää eteenpäin lukemalla). Nämä on hauskannäköisiä otuksia, jotka muistuttaa vähän tuhatjalkaista. Jalkoja tosin on huomattavasti vähemmän Tuhatjalkaisten tavoin juoksujalkaisia on useampaa eri lajia, joista suurimmat voivat kasvaa 30cm pituisiksi. Hankintahinnaltaan juoksujalkaiset ovat aika hintavia. Joidenkin lajien kohdalla voi muutamalla kympillä selvitä, mutta toisten hintalappu voi olla muutaman satasen. Tuhatjalkaisista poiketen juoksujalkaiset eivät ole kasvinsyöjiä vaan käyttävät ravinnokseen muita ötököitä. Terraario-olosuhteissa tämä tarkoittaa esim. sirkkoja ja torakoita.

Yleisesti juoksujalkaiset on mielenkiintoisia ötököitä, mutta miinuspuolena ne ovat kohtuullisen myrkyllisiä. Lisäksi juoksujalkaiset ovat hyvin nopeita ja innokkaita karkaamaan. Ja viettävät vielä paljon aikaa piilossa (mikä onkin jännittävää kun saa arvailla onko otus jossakin terraarion kivenkolossa vai kenties jo päässyt karkuun). Ihan mihin tahansa terraarioon ei näitä siis voi asuttaa ja vaativat toki myös huolellisuutta hoitotoimenpiteisiin.

Kuva: Pixabay
Kummitus-, lehti- ja sauvasirkat
Omaan porukkaan kuuluu kummitussirkkoihin laskettavavia okapiruja, mutta sirkkalajeja on vielä paljon lisääkin. Kaikkiin näihin kolmeen ryhmään kuuluvat sirkat käyttävät ravinnokseen kasvien lehtiä. Ulkonäkö on suunniteltu juuri sitä varten että sirkan on turvallista liikuskella syömänsä kasvin seassa, joten sirkat muistuttavat enemmän ja vähemmän oksia ja lehtiä. Näitä otuksia voi pääasiassa pitää ryhmässä, mutta joitain poikkeuksiakin on. Esim. okapiru urokset voivat tapella keskenään, eikä niitä siis samassa terraariossa kannata asuttaa.

Jokaisella sirkkalajilla on omia mieltymyksiään ravinnon suhteen, eikä samat kasvit kelpaa kaikille. Kesäaikaan ravintoa on helpommin saatavilla, sillä monelle sirkalle kelpaa esim. vadelman ja tammen lehdet. Talvi saattaakin olla hankalampi ja ruuan voi joutua ostamaan kukkakaupasta salalin ja ruusun muodossa. Toinen mahdollisuus on pakastaa kesällä luonnon tuoreita varastoon. Hankalan ruokittavuuden takia ei vielä ole okapirujen seuraksi tullut muita sirkkalajeja hankittua, pirujenkin kanssa kun ongelmia välillä on.

Kuva: Pixabay
Torakat
Näiden nyt jo valmiiksi löytyvien madagaskarin sihisevien torakoiden ja argentiinan torakoiden lisäksi haluaisin vielä halloween hisser nimellä kulkevaa lajia. Kuvituskuvaan en oikeaa lajia saanut näytille, mutta esim. tässä videossa näkyy millaisia oikeasti ovat. Kyseessä on siis suurehko laji, jonka väritys on nätin vaalea näihin kahteen muuhun lajiin verrattuna.

Kuva: Pixabay
Kovakuoriaiset
Kovakuoriaisista löytyy jälleen runsaasti valinnanvaraa. Tarjolla on sekä erikoisempia otuksia, että perinteisempiä (kuitenkin upeilla väreillä varustettuina). Hinnoissa on paljon vaihtelua lajien välillä. Yleiset ruusukuoriaiset eivät montaa euroa maksa, mutta erikoisemmat voivat maksaa useita kymmeniä euroja. Kovin kallista ötökkää en itselle ottaisi vaikka hienoja ovatkin, sillä vähän turhaa maksaa sama hinta kanista ja lyhytikäisestä kovakuoriaisesta. Ruusu- ja kukkakuoriaisilla hinnat on sentään sitä luokkaa, että niitä raaskii ostaakin. Elinkaari näillä on sama kuin jauhomadoillakin, eli toukasta muuttuu kotelo, josta sitten putkahtaa ulos itse kuoriainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)