Sivut

maanantai 23. joulukuuta 2019

23. luukku: Kalkkuna

Kuva: Pixabay
Kalkkuna on kalkkunoiden sukuun kuuluva kanalintu. Alunperin se on peräisin Pohjois-Amerikasta, jossa villikalkkunoita esiintyy luonnonvaraisena. Suomen kalkkunakanta koostuu pääasiassa lihakasvatusta varten jalostetuista BUT kalkkunoista, sekä kevyempirakenteisista musta- ja pronssikalkkunoista. Kalkkunoita kasvatetaan lihaksi isommissa tuotantolaitoksissa, mutta ne ovat myös suhteellisen yleisiä lemmikkeinä ja kotitarvekasvatuksessa.

Kooltaan kalkkunat ovat suurikokoisia lintuja. Paino riippuu pitkälti mitä rotua kalkkuna edustaa, mutta suurimmat kukot voivat olla reilusti yli kymmenenkiloisia. Ulkonäöltään kalkkunat eivät ole kauneimmasta päästä roikkuvine helttoineen. Kanoilla pää on hieman kukkoja kauniimpi. Väritykseltään kalkkunat ovat useimmite valkoisia tai tummia, mutta erikoisempiakin värejä on olemassa (mm. ruskean sävyjä).

Lihatuotantoon jalostettu BUT kalkkuna ei suuren kokonsa vuoksi ole kovin pitkäikäinen, sillä sillä suuri paino aihettaa mm. jalkavaivoja nuorella iällä. Butit sopivat parhaiten kotiin jossa ne on tarkoitus laittaa ennen pitkää lihoiksi. Lemmikkeinä ne eivät ole ihanteellisia lyhyen elinikänsä takia. Solakammat musta- ja pronssikalkkunat taas välttyvät painon aiheuttamilta terveysongelmilta ja voivat elää kymmenenkin vuotta. Nämä ovat siis paras valinta jos täysin lemmikkikäyttöön kalkkunaa etsii.

Kalkkuna pysyy hyvin vapaana pihalla, joskin sillä on suurehko reviiri, jonka vuoksi kalkkuna voi lähteä kotipihaa pidemmällekin seikkailemaan. Koostaan huolimatta kalkkunat ovat hyviä lentämään, eikä ole ollenkaan mahdotonta että kalkkunan näkee talon katolla tai kuusen latvassa. Reviirille saapuvista vieraista kalkkuna on tarkka ja saattaa uhitellakin tunkeilijoille. Muutama kalkkuna toimii siis yhtä hyvänä vahtikoirana kuin oikea koira.

Kalkkuna on melko helposti kesyyntyvä ja kesy kalkkuna tykkää olla kaikessa menossa mukana. Facebookin puolelta kannattaa käydä kurkkaamassa sivu nimeltä "Maanvaiva kalkkuna", mikäli haluaa nähdä millainen lemmikki kalkkuna voi parhaimmillaan olla.

Monien muiden lintujen tavoin kalkkunakin on parvilintu ja parasta olisi jos niitä olisi vähintään se pari. Yleisesti kalkkunoita voi pitää muiden lintujen kanssa samassa tilassa, mutta kalkkuna tuntuu olevan melko helposti hermostuva ja mielipidettä vaihtava eläin, joten sekaparvissa täytyy olla kunnolla tilaa siltä varalta että kalkkuna päättää että jokin kavereista ei olekaan kiva. Omasssa lintuporukassa kalkkunan silmätikuksi on joutunut niin kukko kuin ankkakin.

Hoidon osalta kalkkuna menee siinä missä kanakin, eli mitään erikoisempaa ei sen hoitoon kuulu. Kylmää kalkkuna kestää hyvin, joten jos tilassa pidetään pelkkiä kalkkunoita ei lämpötilan tarvi olla korkea. Kalkkunoille voi tarjota myös ulkoilumahdolisuuden talvisinkin.

Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)