Sivut

lauantai 21. joulukuuta 2019

21. luukku: Maatiaiskana


Suomalainen maatiaiskana on ainoa alkuperältään kotimainen kanarotu. Se on sopeutunut hyvin paikallisiin olosuhteisiin ja on varsin kylmänkestävä moneen muuhun rotuun verrattuna. Maatiaiskana tunnetaan yleisesti myös pitkäikäisenä ja terveenä rotuna, sillä sitä ei ole liiaksi jalostettu. Hautomisvietti taito poikasten hoitamiseen on sekin tallella, joten maatiaiskanojen lisäännyttäminen onnituu ilman hautomakonettakin. Monien hyvien ominaisuuksiensa vuoksi maatiaiset ovat suosittu rotu kotikanaloissa ja itsekin suosittelisin kanaharrastuksen juuri tämän rodun parissa aloittamaan.

Maatiaiskanoja on olemassa useampaa eri kantaa, joiden välillä on eroja mm. värityksen suhteen. Jotkin kannat ovat myös innokkaampia hautojia kuin toiset. Kannat on nimetty löytöpaikkojensa mukaan. Kullakin kannalla on oma syntyhistoriansa, mutta ne ovat saaneet alkunsa esim. vuosikymmenten ajan samassa pihapiirissä lisääntyneestä parvesta, johon ei missään vaiheessa ole tullut muualta uusia kanoja. Esimerkiksi tarina hornionkannan löytymisestä on luettavissa täältä. Eri kantoja pyritään jalostamaan toisistaan erillään niiden säilymisen takaamiseksi, mutta paljon on tietenkin sellaisiakin maatiaisia, joiden taustalla on useampaa kantaa.

Kooltaan maatiaiskana on keskikokoa, ei siis jätti mutta ei kääpiökään. Värityksen suhteen on paljon vaihtelua ja maatiainen voikin olla väriltään mitä vaan mustan ja lähes valkoisen väliltä. Värien esiintyvyyteen vaikuttaa mitä kantaa kana edustaa, sillä eri kannoilla on omat ominaisvärinsä. Jonkin kannan kanoissa yleisin väri on musta, toisessa sen taas ollessa ruskea.

Maatiaiskanalla on ollut oma säilytysohjelmansa vuodesta 1998 lähtien, jonka toiminnasta vastaa Luonnonvarakeskus. Säilyttäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, joka on kanaparvensa ja kasvatuksensa osalta valmis täyttämään tietyt kriteerit. Yhtenä merkittävänä sääntönä on, että säilyttäjällä saa olla vain yhtä maatiaiskanakantaa eikä myöskään mitään muita kanarotuja. Tällä varmistetaan kannan pysyminen puhtaana. Säilytysohejelman säännöt kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Maatiaiskanojen saatavuus on hyvä ja niitä on tarjolla siitosmunista aikuisiin yksilöihin. Mikäli kanojen haluaa olevan varmasti jotakin tiettyä kantaa, on paras hankintapaikka suoraan säilyttäjältä. Tämä on oikea toimintamalli myös silloin, mikäli haluaa itsekin ryhtyä säilyttäjäksi. Ei-säilyttäjiltä hankituista kanoista ei koskaan voi olla varma ovatko ne varmasti puhtaasti jotakin tiettyä kantaa, mutta ne ovat toki silloin hyvä valinta jos tarkoituksena on vain saada maatiaiskanoja kannasta välittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)