Sivut

maanantai 2. joulukuuta 2019

2. luukku: Pet-näyttelyihin kanin kanssa


Kaneille järjestetään kahdenlaisia näyttelyluokkia. Ulkomuotoluokat on tarkoitettu rotukaneille ja niissä arvostellaan kuinka hyvin kani vastaa rodulle asetettua standardia. Ulkomuotoon voi toki jokainen rotukaninomistaja lemmikkinsä ilmoittaa, mutta käytännössä arvostelusta saa eniten irti kasvattaja. Lemmikkikaniluokat (eli pet-luokat) sen sijaan sopivat huomattavasti paremmin lemmikkipuolen kaninomistajille. Niihin saavat osallistua myös risteytykset ja arvostelu keskittyy kanin yleiseen kuntoon. Tähän jokainen kaninomistaja pystyy vaikuttamaan itse ja kun kani on hyvin hoidettu, sillä on mahdollisuus menestyä näyttelyissä.

Millaisen kanin voi ilmoittaa pet-näyttelyyn?
Pet näyttelyihin ovat tervetulleita kaikki yli 2kk ikäiset terveet kanit. Kani voi olla rotukani tai risteytys, eikä sillä tarvitse olla papereita. Myöskään tatuointeja ei yleensä tarvita, ainostaan SKY vaatii omissa näyttelyissään vk tatuoinnit pet-luokkiin osallistuvilta. Oman lemmikin kohdalla kannattaa vielä erikseen miettiä onko näyttelypaikka sille varmasti sopiva ympäristö. Jos kani on kovin arka kotioloissakin, ei sitä tietenkään kannata viedä näyttelyihin stressaamaan. Rimpuilevan tai muuten hankalammin käsiteltävissä olevan kanin uskaltaa hyvin näyttelyyn ilmoittaa. Tuomarit ovat osaavia ja kokeneita käsittelijöitä ja usein käy vielä niin että kotona rimpuileva kani käyttäytyykin näyttelypaikalla hienosti.

Kanin omistajankaan suhteen ei pet-luokissa erityisiä vaatimuksia ole, eikä osallistuminen normaalisti vaadi järjestävän yhdistyksen jäsenyyttä. Näyttelyissä ei tapahdu mitään vaikeaa tai erikoista, eli näyttelypaikalla pärjää hyvin ilman aiempaakin näyttelytkokemusta.

Luokat
Jotta arvosteluja ja pisteitä olisi helpointa verrata keskenään, jaetaan kanit näyttelyissä iän ja sukupuolen mukaan kymmeneen eri luokkaan.

Babyurokset (2-4 kk)
Nuoret urokset (4-9 kk)
Avoimet urokset (9-36 kk)
Seniori urokset (36-72 kk)
Veteraaniurokset (yli 72 kk)

Babynaaraat (2-4 kk)
Nuoret naaraat (4-9 kk)
Avoimet naaraat (9-36 kk)
Seniori naaraat (36-72 kk)
Veteraaninaaraat (yli 72 kk)

Nuorten ja avointen luokat keräävät eniten osallistujia. Baby ja veteraaniluokissa kaneja saattaa olla vain muutama, joskus ei välttämättä ollenkaan. Luokat arvostellaan yleensä siinä järjestyksessä kuin ne yllä on lueteltu. Urospoikanen päätyy siis tuomarin pöydälle ensimmäisten joukossa, kun taas mummokanin kanssa saa odotella arvostelujen loppupuolelle. Isot näyttelyt tuovat järjestykseen poikkeuksen, sillä silloin tuomareita saattaa olla kaksi ja molempia sukupuolia arvostellaan samaan aikaan.

Ilmoittautuminen
Pet-näyttelyitä järjestää useampi yhdistys ja niitä taitaa olla pitkälti kuukausittain jossakin päin Suomea. Näyttelykutsuja voi löytää yhdistysten kotisivuilta, mutta paljon mainostellaan lisäksi esim. Facebookissakin. Kutsussa on esillä tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen, mutta pääpiirteittäin se sujuu maksamalla ensin osallistumismaksut yhdistyksen tilille ja lähettämällä pyydetyt tiedot jollakin konstilla järjestäjälle. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneet saavat vahvistuskirjeet, joissa kerrotaan vielä tarkemmin näyttelypäivän kulusta. Vahvistuskirjeen yhteydessä on myös kanien arvostelunumerot. Kanin omistaja askartelee itse numerolaput bokseihin, ellei vahvistuskirjeessä ole muuta mainittu.

Ennakkoilmoittautumisen lisäksi näyttelyissä on monesti jälki-ilmoittautumismahdollisuus näyttelypäivän aamuna. Näyttelykutsussa on maininta jos tätä mahdollisuutta ei ole. Jälki-ilmoittautuminen on aina vähän kalliimpi kuin ennakkoon tehty, mutta se on hyvä esim. silloin jos ei ole varma saako kani karvanvaihtoaan tehtyä ennen näyttelypäivää.

Valmistautuminen
Jo hyvissä ajoin ennen näyttelyä kannattaa panostaa kanin elinympäristön puhtauteen. Kania ei siis kannata päästää maapohjalle kaivelemaan tai kuraan möyrimään jos toiveena on hyvät pisteet puhtauteen liittyen. Suuremman puunauksen voi jättää edelliselle päivälle. Kynnet leikataan, takut harjataan ja tarkistetaan että kani on kaikkialta puhdas ja esittelykunnossa. Näyttelypäivänä kani on hyvä vielä käydä läpi vähän ennen arvostelua, sillä esim. silmään voi ilmestyä rähmäpaakku nopeastikin tai kani voi muuten onnistua sotkemaan itsensä.

Pet-näyttelyissä kani viettää päivänsä omassa kuljetusboksissaan (joskus harvoin voi poikkeuksia olla ja paikalla onkin näyttelyhäkit), joka tietenkin laitetaan kuntoon hyvissä ajoin. Samassa boksissa saa olla useampikin kani, kunhan boksin päälle jättää tunnistusohjeet tai on itse paikalla kun kania tullaan hakemaan arvosteluun. Pohjamateriaalina voi käyttää esim. pyyhettä tai purua ja heinää on tietenkin oltava syötäväksi. Lisäksi kanilla tulee olla vettä tarjolla koko päivän, mikä parhaiten onnistuu kun boksiin kiinnittää pullon. Vesikupit on pienessä tilassa vähän hankalia ja kani voi onnistua kastelemaan itsensä ennen arvostelua. Boksin päälle kiinnitetään numerolappu, niin että se on näkyvällä paikalla ja pysyy boksissa varmasti kiinni koko päivän.

Mukaan kannattaa ottaa harja, kynsisakset ja muuta mitä arvelee viime hetken puunauksiin tarvitsevansa. Parempi että mukana on vähän turhaakin tavaraa, kuin että näyttelypaikalla tulee kova tarve jollekin mitä ei mukaan ole ottanut.


Näyttelypaikalla
Suurin osa näyttelyistä alkaa kymmenen aikoihin aamupäivällä ja kanien on oltava paikalla puolisen tuntia ennen arvostelujen alkamista. Paikalle saavuttaessa kanit viedään niille varatulle paikalle, joka on yleensä pöytärivi jossakin päin näyttelytilaa. Toivottavaa olisi järjestää boksit numerojärjestykseen pöydille, jolloin assistentti löytää kanit parhaiten. Jos näyttelyissä järjestetään myös ulkomuotoluokat ja kani osallistuu sekä siihen että pettiin, on kanin paikka ulkomuotoon osallistuville kaneille varatuissa näyttelyhäkeissä.

Kanin omistajalla ei ole näyttelyiden aikana minkäänlaista roolia, vaan assistentti hakee kanit bokseista arvostelupöydälle ja tuo ne samaan paikkaan takaisin. Halutessaan kanin voi kyllä itsekin boksista ottaa ulos ja luovuttaa assistentille. Tämä nopeuttaa hommaa esim. silloin jos samassa boksissa on useampi kani tai jos muuten tietää että oma kani on hankala saada boksista ulos. Arvostelua voi mennä tuomaripöydän läheisyyteen seuraamaan, kunhan muistaa antaa arvostelurauhan tuomarille. Jos jokin asia jää mietityttämään, sitä voi kysyä arvostelun jälkeen (ei koskaan kesken arvostelun).

Näyttelypäivän pituus riippuu paljolti osallistujien määrästä, sekä esim. siitä järjestetäänkö samaan aikaan myös ulkomuotoluokat. Joskus palkintojenjako aloitellaan jo kahden-kolmen aikoihin, välillä taas voi mennä yli kuuteen illalla. Päivän voi viettää näyttelypaikalla ja käyttää ajan hyödyksi vaikka tutustumalla muihin kaniharrastajiin. Halutessaan voi paikalta poistuakin, kunhan palaa takaisin ennen palkintojenjaon alkamista. Joskus näyttelyiden läheisyydessä on hyvät mahdollisuudet vaikka kaupoissa shoppailemiseen päivän aikana, joskus taas näyttelypaikaksi on valittu kaikkein syrjäisin sijainti eikä lähistöllä ole mitään muuta paikkaa missä viettää aikaa.

Arvostelu
Kanit arvostellaan yhdeksänkohtaisen kaavakkeen mukaan. Maksimi kokonaispisteet on 100, mutta käytännössä pisteet jakautuvat useimmiten 90-96 välille., tuomarista ja kanien tasosta riippuen. Arvosteltaessa voidaan antaa puolikkaitakin pisteitä, mikä tuo vaihtelua kanien välille. Arvosteltavat kohdat ovat:

Yleiskunto (max. 30 pistettä)
Turkki (max. 20 pistettä)
Korvat (max. 5 pistettä)
Silmät (max. 5 pistettä)
Hampaat (max. 5 pistettä)
Kynnet (max. 5 pistettä)
Tassut (max. 5 pistettä)
Häntä (max. 5 pistettä)
Käsiteltävyys (max. 20 pistettä)

Viiden pisteen kohdista on suhteellisen helppo saada täydet pisteet. Ongelmia tuottaa lähinnä tassut, sillä niiden tulee todella olla puhtaat jos täydet viisi pistettä haluaa. Parhaimmilla kaneilla miinuspisteitä tulee lähinnä yleiskunnosta, turkista ja käsiteltävyydestä.

Kunkin arvosteltavan kanin kohdalla täytetään arvostelukaavake, joka arvostelun jälkeen tuodaan boksin päälle samalla kun kanikin siihen palautetaan. Varsinaisten pisteiden lisäksi kaavakkeessa on muutamalla sanalla kommentoitu ainakin suurinta osaa kohdista. Tavoitteena on että joka kohtaan olisi jotain kirjoitettu, mutta jos aikataulu on kovin kiireinen voi etenkin viiden pisteen kohdista jäädä sanallinen arviointi pois. Kommenteista selviää yleensä miksi pisteitä on vähennetty, mutta edelleen jos jokin asia jää ihmetyttämään (tai huomaa että kokonaispisteet on laskettu väärin) voi niistä käydä sopivassa välissä tuomarilta kysymässä.

Palkintojenjako
Päivän lopuksi on palkintojen jaon aika. Joka luokasta palkitaan eniten pisteitä saaneet luokkavoittaja palkinnoilla (luokkavoittajien määrä riippuu siitä kuinka paljon kaneja kyseisessä luokassa on ollut) ja perinteisesti tuomari, sihteeri ja assistentti valitsevat omat suosikkinsa palkittaviksi. Jonkinlaisia kunniamaininta palkintoja on niitäkin monesti jaettavana. Lisäksi jaettavana on lahjoituspalkintoja, näyttelystä riippuen enemmän tai vähemmän. Lahjoituspalkintoja jaetaan erityisesti niille kaneille, jotka eivät ole luokkavoittaja pisteille päässeet. Lahjoituspalkinnot ovat tyyliä "suloisin luppakorva" yms. Näitä palkintoja voi kuka tahansa palkintopöydälle lahjoittaa. Viimeisenä palkintojenjaossa palkitaan 5-6 kaikken parhainta kania Best in Show palkinnoilla. BIS päydän järjestämisen suhteen on näyttelykohtaisia eroja, eikä aina varsinaista pöydällä rivissä möllötystä ole ollenkaan.

Palkintojen jaon jälkeen saa paikalta poistua. Halutessaan paikalle voi vielä jäädä siivoamaan, mikä järjestäjien puolelta on toivottavaa. Vähintään omat sotkut pitäisi jokaisen siivota, jos ei suurempiin siivoustalkoisiin ehdi tai halua osallistua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)