Sivut

sunnuntai 15. joulukuuta 2019

15. luukku: Helmikanat

Kuva: Pixabay
Helmikana on kanalintujen lahkoon ja helmikanojen heimoon kuuluva lintu. Helmikanojen heimoon kuuluu useampi eri laji, mutta juuri tämä helmikana nimeä kantava otus on se tunnetuin ja laajimmalle levinnyt. Luonnonvaraisena helmikana elää Afrikassa Saharan etelä puolella, mutta istutettuna se on levinnyt myös mm. Intiaan. Tarhattuna helmikanoja löytyy ympäri maailmaa. Niitä kasvatetaan paljon lihan vuoksi, mutta erikoisen näköisenä lintuna helmikanoja on myös eläinpuistoissa ja kotikanaloissa lemmikkeinä.

Luonnossa helmikanat elävät suurehkoissa parvissa, joten tarhattunakaan niitä ei yksinään tule pitää. Muutama helmikana on minimimäärä, mutta jos tila riittää niin varmasti linnut arvostavat luonnollisen kokoista suurempaa parvea. Sukupuolijakauman suhteen nämä eivät ole niin tarkkoja kuin vaikka tavalliset kanat, eli parvessa menee useampikin kukko.

Ulkomuodoltaan helmikanat ovat pyöreitä ja niillä on vartaloon nähden pieni ja suhteellisen ruma pää. Erilaisia värityksiä esiintyy useampia. Väreille tyypillistä on valkoiset pilkut, joiden mukaan laji on nimensäkin saanut. Painoa täysikasvuisella helmikanalla on n. 1,3-2kg. Ne kasvavat alussa melko hitaasti ja suurin kasvupyrähdys ajoittuu noin puolen vuoden iän paikkeille.

Munimaan helmikanat ovat yllättävän ahkeria ja sopivissa oloissa ne voivat munia lähes ympäri vuoden. Munat ovat kooltaan samaa luokkaa kuin kanoilla. Haudonta-aika munilla on n. 28 vrk, eli suhteellisen pitkä. Kuoriutuneiden tipujen hoito vastaa kanatipujen hoitoa.

Helmikanoja voidaan pitää muiden lintujen kanssa samassa porukassa ja monen muun lajin tapaan ne sopivat myös pidettäväksi vapaana pihalla. Ruokavalio on sekin samankaltainen kuin kanoilla ja kalkkunoilla.

Hieman harvinaisempana lintuna helmikanoja ei valtavasti ole tarjolla, mutta satunnaisesti myynnissä aikuisia tai poikasia näkee. Siitosmunia on tarjolla paremmin, joten helpointa voi olla helmikanoja hankkia munien muodossa, joista näitä sitten hautoo ja kasvattaa isoiksi.

Kuva: Pixabay
Omaan lintuporukkaan on kuulunut kolme itse haudottua helmikanaa kesäkuusta lähtien. Vaikka kolmikko onkin ollut ihmisten kanssa tekemisissä alusta asti ja ensimmäiset viikkonsa ihan talossa asuneet, on ne luonteeltaan aran puoleisia. Oman kokemuksen mukaan helmikanat ovat myös hyvin herkkiä luonteeltaan, eivätkä tykkää yhtään muutoksista elämässään. Ihan jo liian pitkään auki oleva kanalan ovi voi saada ne hermostumaan. Hermostuessaan näistä lähtee kamala meteli, joten sopivat parhaiten sellaiseen paikkaan asumaan missä ei naapuri ole ihan vieressä häiriintymässä. Kanoihin, viiriäisiin tai kalkkunaan helmikanat eivät ole juuri kontaktia ottaneet, eli ovat ilmeisesti sen verran erilaisia lintuja etteivät oikein muiden juttuja ymmärrä. Yleisesti ovat kyllä ihan hauskoja eläimiä ja ainakin tuovat persoonallista ulkonäköä lintuparveen, ellei muuta hyötyä näistä kiljukauloista keksi.

Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)