Sivut

lauantai 14. joulukuuta 2019

14. luukku: Kintraks


Vaikka kaniporukkaan kuuluukin iso joukko erilaisia töpöhäntiä, muistan kaikkien sukutaulut ulkoa ja tiedän mitkä puput on läheistä sukua keskenään ja mitkä eivät. Osalla kaneista alkaa kuitenkin olla omassa kanilassa asuneita kaneja jo niin monen sukupolven verran takana, että sopivien yhdistelmien miettiminen pelkästään päässä on hankalaa. Suurimmaksi osaksi kyllä yhdistelen täysin erisukuisia kaneja keskenään, jolloin sukutauluja ei tarvitse sen enempää ajatella. Välillä teen kuitenkin linjattujakin poikueita, joissa kummankin vanhemman taustalla on jokin sama kani. Linjauksen pidän mahdollisimman kevyenä, eli yhteinen sukulainen on mahdollisimman kaukana kummankin vanhemman sukutaulussa.

Ostettujen kanien mukana tulleet sukutaulut on toki ihan paperilla tallessa omassa kansiossaan, mutta omien kasvattien (joita suurin osa kanilan kaneista on) sukutauluja ei ole ollut missään muistiin kirjoitettuina. Kotisivuilla toki kanien tiedoissa näkyy vanhempien nimet ja sitä kautta sukutaulut olisi mahdollista pienellä selvitystyöllä koota. Kesällä päätin kuitenkin hankkia ihan kunnon ohjelman sukutaulujen ja muiden kasvatusjuttujen kirjanpitoon. Tietokoneelle ja puhelimelle on ostettavissa muutamiakin erilaisia ohjelmia, joista itselle päätyi hankintaan Kintraks. Sitä kun moni tuntui parhaana pitävän ja suosittelevan. Ohjelman hinta on 25 australian dollaria, eli reilu 15 euroa. Tällä summalla ohjelmaa saa käyttää ikuisesti, eli kuukausi/vuoimaksuja ei ole, toisin kuin joissain muissa vastaavissa ohjelmissa on. Ulkoasultaan Kintraks on ehkä vähän vanhanaikaisen oloinen, mutta muuten kyllä hyvä ja toimiva. Peruskieleltään Kintraks on englanninkielinen, mutta siihen on ladattavissa kielipaketti suomeksi, jolloin suurin osa ohjelmasta on suomenkielinen. Vaikka itsellä ohjelma onkin kanikäytössä, ei se ole mitenkään tietylle eläinlajille suunnattu vaan sopii käytettäväksi millä vain lajilla hamsterista hevoseen.

Itsellä on Kintraksiin lisättynä toistaiseksi vain kasvatuskäytössä olevat/olleet kanit, mutta jossain kohtaa kun ylimääräistä aikaa on, voisi ohjelmaan naputella kaikkien kanilaan syntyneiden kasvattien tiedot. Kintraksiin kun saisi kätevästi muistiin myös esim. kasvattien omistajien tiedot ja muita muistiinpanoja myydyistä kaneista.


Yllä on näkyy Jaxin tiedot Kintraksissa. Kuvassa näkyvien perustietojen lisäksi omilla välilehdillään on muita tietoja kanista mm. sukutaulu kokonaisuudessaan. Muistiin saa helposti lisättyä myös näyttelytuloksia, hoitotoimenpiteitä (sekä kotona että eläinlääkärissä), jälkeläisiä... Ohjelmaan saa siis hyvin kattavasti kirjattua kaiken kyseiseen kaniin liittyvän. Kuviakin kanista saa halutessaan ladattua. Koska ohjelmaan voi lisätä muitakin kuin omia kaneja (eli esim. ostokanien vanhemmat), niin niiden kohdalla erityisesti kuvienlisäys mahdollisuus on mukava lisä.


Sopivien yhdistelmien suunnitteluun Kintraksissa on kätevä sisäsiitoslaskuri, joka laskee valitun kaniparin (jonka tiedot ohjelmaan on lisätty) jälkeläisten sisäsiitosprosentin ja listaa suvusta löytyvät yhteiset sukulaiset. Laskuri on todella kätevä jos linjausta kasvatuksessa käyttää, sillä prosentteja on hankala lähteä itse laskemaan.


Kasvatuksen kannalta mielenkiintoinen on kunkin kanin tiedoissa oleva jälkeläiset osio, jossa näkee kaikki kanit jotka polveutuvat kyseisestä yksilöstä. Tässä esimerkkikuvassa näkyy kuinka kantauros Rollella on aika mukavasti jälkeläisiä monessa polvessa (ja nämähän on vaan ne, mitkä olen ohjelmaan ehtinyt lisätä).


Kintraksissa on mahdollista tehdä tulostettavia sukutauluja. Käytettävissä on valmispohjia, joita pystyy muokkailemaan mieleisekseen. Kanien kohdalla nämä ei ehkä niin hyödyllisiä ole, sillä niillä tykätään yleensä käyttää hieman erityyppistä pohjaa, eikä tämä tietenkään viralliseksi sukutauluksi rotukaneille sovi. Jyrsijäpuolella (tai jonkin muun eläinlajin kohdalla) ohjelman valmiit sukutaulut voivat sen sijaan olla hyvinkin käyttökelpoisia, mikäli yhtä ja oikeaa virallista sukutaulupohjaa ei ole olemassa.


Kintraks on siis varsin käyttökelpoinen ohjelma, joka on hyvä hankinta mikäli tarvetta on saada eläinten tiedot jonnekin ylös. Ohjelma on suunniteltu kasvattajille, mutta käyttöä sille voisi olla sellaisellakin ihmisellä joka ei kasvata, mutta jolla on iso eläinlauma muuten lemmikkinä. Tähän kun saan kaikki kynsienleikkuut ja näyttelypisteet muistiin. Yhtenä miinuksena Kintraksissa on se, että ohjelma on tietokoneella käytettävä. Omaa käyttöä tämä ei mitenkään haittaa, mutta osa voisi tykätä enemmän puhelimelle suunnatusta ohjelmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)