Sivut

perjantai 13. joulukuuta 2019

13. luukku: Vuoden 2020 poikuesuunnitelmat


Tämänvuotisista poikueista kotiin jäi paljon hienoja kaneja, sekä uroksia että naaraita. Tulevalle vuodelle on siis runsaasti uutta kasvatusmateriaalia käytössä ja tietenkin nuorison lisäksi myös niitä vanhempia kaneja. Heti alkuvuoteen saatiin monta poikuetta, joka tarkoittaa sitä että osa nuorista alkaa lähestyä vuoden ikää. Näitä siis tulen jo melko pian astuttelemaan, jotta eivät pääse liian vanhoiksi ensisynnyttäjiksi.

Vuoden ensimmäiset poikueet syntyivät Dessalle ja Hiirelle. Molempien poikueiden kohdalla tapahtui poikasten pesästä eksymistä ja sen myötä kylmettymistä, joten kumpikin poikue kutistui kolmihenkisiksi. Kotiin valitsin jäämään kummastakin kolmikosta yhden tytön eli Deltan ja Rotan. Seuraavana vuorossa oli Saagan ja Biancan vahinkopoikueet, joiden isänä toimi Söpö. Vaikka kyseisiä poikueita en tarkoituksella olisikaan lähtenyt teettämään, olivat ne suvultaan mielenkiintoisia ja jatkokasvatuskelpoisia. Päätin siis jättää kummastakin poikueesta yhden pupun kotiin. Saagan poikueesta jäi uros Yoda ja Biancan poikueesta naaras Lumi-Tupsu (jonka nimi on kesäkodin keksimä ja siksi vähän muista poikkeava).

Luppa synnytti jättikokoisen poikueen, josta henkiin jäi yksitoista naarasta. Porukasta se varsinainen valinta kotiin jääväksi osui Nelleen, mutta tällä hetkellä poikueesta on kotona vielä muutama muukin tyttö. Lupan jälkeen oli Rinjan vuoro saada poikasia ja se tekikin joukon todella upeita pikkupupuja. Näistä oli hankala valita vain yhtä jäämään kotiin, joten neljä niitä sitten lopulta itselle jäi. Kotiin jääneet olivat tytöt Tatsi ja Janni, sekä pojat Ookke ja Oreo.

Alkukeväästä Mytty ja Halma saivat omat poikueensa. Mytyllä oli synnytysvaikeuksia ja poikasista vain kaksi syntyi elossa. Näistä kahdesta ainoa naaras Lucy sai jäädä omaan kanilaan. Halman poikue oli isompi, mutta silläkään ei naaraista juuri valinnanvaraa ollut poikueen ollessa urospainotteinen Kahdesta naaraspoikasesta itselle valikoitui April. Kesäkuussa syntyi vielä Mystille poikue, jonka oli määrä jäädä vuoden viimeiseksi. Tästä poikueesta kotiin jäi uros, sillä Mysti onnistui tekemään yhden paljon toivotun valkoisen sinisilmäisen vauvan.

Loppukesästä tapahtui pieni katastrofi, kun naaraslauma oli päässyt karkuun yhdessä Dexterin kanssa. Huvittavan asiasta teki se, että joukosta tiineeksi tuli Saaga ja Bianca, eli samainen kaksikko joka oli jo alkuvuodesta onnistunut saamaan vahinkopoikueet. Näistäkään ei mitään varsinaista tarvetta olisi ollut poikasia kotiin jättää, mutta ihastuin yhteen Biancan naaraspoikaseen kun se kovasti emäänsä luonteeltaan muistutti. Tyttö sai nimekseen Zelda. Saaga taas teki yhden tuplakuvioisen urospoikasen, jota ei tietenkään voinut eteenpäin myydä mahdollisen megacolon riskin vuoksi. Peetakin jäi siis kotiin.


Tänä vuonna kotiin jääneistä naaraista Delta, Rotta, Nelle, Tatsi ja Lucy on ainakin varmasti sellaisia joilla tulen ensi vuonna poikueet teettämään, muiden nuorten kohdalla täytyy asiaa vielä miettiä. Niiden lisäksi vanhemmista naaraista Mysti, Rinja, Mytty, Rohina, Roosa ja Viola on sellaisia joille voi vielä ikänsä puolesta poikueita suunnitella. Yhtään uutta urosta (tai kania ylipäätään) en porukkaan tänä vuonna ostanut, mutta tulevana vuonna on taas pakko uutta verta joukkoon saada. Erityisesti kiinnostaisi rex uros, sillä kyseinen rotu on sellainen mitä linjoihin mielelläni lisäisin ja olisihan sekin kiva jos joskus saisi rex turkkia kasvatteihinkin. Hopea valkokorva projektia olisi myös mukava saada jatkettu, mikä edellyttäisi hopeauroksen hankkimista.

Nuorista tytöistä Deltalle, Rotalle ja Lucylle löytyy jo valmiiksi omasta kanilasta sopivia sulhasehdokkaita. Delta on väriltään musta otter, mutta kantaa myöskin keltaista ja sinistä. Sille on suunnitelmissa uros, jolta myöskin keltainen ja sininen värigeeni löytyisi, jotta poikueeseen syntyisi useampaa väriä. Erityisesti siniset otterit olisi toivottavia. Ookke tai Bamse sopisi hyvin Deltalle uroksiksi, sillä täyttävät värikriteerin ja ovat rakenteeltaankin Deltan tyyppisiä. Kolmas vaihtoehto olisi Yoda, jonka avulla voisi aika kivoja värejä saada aikaan. Vielä on siis mietittävää mikä olisi pojista se paras vaihtoehto.

Rotan väri on madagaskar otter perhonen, jonka lisäksi epäilen sen olevan x-kirjava, koska korvissa ja naamassa ei väriä ole. Mahdollista x-kirjavuutta hyödyntäisin mielelläni valkoisten sinisilmien aikaansaamiseksi, joten todennäköinen tuleva sulhanen Rotalle on Troy. Värin lisäksi pari olisi toki rakenteen ja luonteenkin puolesta yhteensopiva pari.

Keltamusta japanilaisesta Lucysta yrittäisin värin suhteen mieluiten saada ulos japanilaista x-kirjavaa, mutta tämä väriprojekti saa ehkä kuitenkin siirtyä jollekin toiselle naaraalle. Tuplakirjavaa (perhonen+valkokorva) Peetaa voisi olla ihan mielenkiintoista jollain naaraalla käyttää, olettaen että siitä kehittyy terve ja muullakin tavoin kasvatukseen soveltuva uros. Kuviottomana Lucy olisi Peetalle sopiva naaras, värin lisäksi ihan sukunsakin puolesta. Vielä ei mitän varmaa ole kuitenkaan päätettynä.

Nellelle ja Tatsille ei omasta takaa ole tällä hetkellä oikein sopivia uroksia, joten erityisesti näitä tyttöjä silmällä pitäen täytyisi uutta urosta/uroksia katsella. Valkokorvia kumpikin tytöistä on, eli värin suhteen vaatimuksena urokselle on että se ei ole perhonen/viitta/valkokorva. X-kirjavuus sen sijaan olisi vain plussaa. Tatsihan on valkokorvaisuutensa lisäksi myös x-kirjava, eli x-kirjavan uroksen kanssa siitä voisi saada valkoisia sinisilmäisiä ulos. Tuosta Lupan poikueesta josta Nelle on peräisin, asuu kanilassa tosiaan muitakin naaraita. Näille on uudet kodit etsinnässä, mutta mikäli täällä pidempään majailevat voisi jollekin niistäkin poikueita tarvittaessa harkita. Kolme tytöistä on sellaisia mitkä luonteeltaan vastaavat pitkälti Nelleä ja joilla oikein mieluusti poikueen voisin teettää. Eli nekin ovat käytettävissä jos tarvetta ilmenee poikuesuunnitelmien tarkentuessa. Tatsin siskolla Jannilla tuskin tulen poikasia teettämään. Janni itsessään on kyllä kiva kani, mutta kun poikueesta useampi kanilassa edelleen asustelee, ei tarvetta ole jokaista kasvatukseen käyttää.

Lumi-Tupsu on kiva kani sekin ja väriltään valkopohjainen japanilainen, joita mieluusti lisääkin ottaisin. Tyttö saattaa saada poikueen jos jostain keksin sopivan uroksen jonka avulla kyseistä väriä saisi syntymään. Muuten jää luultavasti Lumi-Tupsu kasvatukseen käyttämättä. Aprilin suhteen on myös vähän urosongelma, sopivaa kun ei valmiina kanilassa ole. Tytön kasvatuskäyttö ei muutenkaan ole välttämättömyys, mutta on ainakin varalla käytettävissä on tilanne sitä vaatii. Zeldankaan kasvatuskäytöstä en ole vielä varma, ihan jo senkin takia että tyttö on vielä kasvuikäinen eikä tiedä millainen siitä aikuisena tulee.

Vanhempien naaraiden kohdalla ei mitään varmoja suunnitelmia ole, mutta mahdollisesti joku niistäkin voi poikueen saada. Roosa, Viola ja Rohina olisi sopivasti yksivärisiä ja niitä voisi käyttää jollain kuviollisella uroksella. Esim. Freddy yhdistettynä hopearouvaan voisi olla aika toimiva yhdistelmä. Pari vuotta sitten kokeilin tupla-astutusta ja sain samaan poikueeseen kahden eri uroksen jälkeläisiä. Tätä tyyliä olisi kiinnostava testa vielä lisää, jos vain tähän tarkoitukseen sopivia järjeviä yhdistelmiä tulee keksittyä. Jos hopeauroksen saan hankittua, niin Rinjalle on suunnitelmana saada projektipoikue hopeavalkokorvaan liittyen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)