Sivut

torstai 12. joulukuuta 2019

12. luukku: Kanipoikueiden nimeäminen


Ensimmäinen kanipoikue syntyi keväällä 2012 ja sitä on seurannut monta muuta poikuetta. Mukaan on mahtunut joitain epäonnistuneitakin poikueita, mutta niitä onnistuneita on syntynyt tähän päivään mennessä tasan 60. Ihan alusta asti olen nimennyt poikueet jonkin teeman mukaan. Toinen kasvattajien paljon käyttämä tapa on nimetä poikaset aakkosten mukaan, eli A-poikueessa kaikkien nimet alkavat A-kirjaimella ja tällä tyylillä jatketaan Ööhön asti. Aakkospoikueista en ole koskaan oikein tykännyt, sillä nimistä tulee helposti mielikuvituksettomia (vaikkakin joitain poikkeuksiakin tähän on). Teemat ovat siis olleet aina paremmin itselle sopiva vaihtoehto.

Kolme ensimmäistä poikuetta sai kaksiosaiset suomenkieliset nimet. Vastaavan tyyppisiä nimiä näkyi tuolloin paljon niin kaneilla kuin jyrsijöilläkin, joten niistä tuli otettua vaikutteita omienkin kasvattien nimeämiseen. Noiden kolmen poikueen jälkeen lopuille onkin sitten tulleet ei-suomenkieliset nimet., sillä kuulostavat omaan korvaan paremmilta. Viimeiset pari vuotta käytössä on ollut kasvattajaliite Freakshow's eikä sen perään oikein suomenkieliset nimet sopisikaan. Mutta ei toki ole mahdotonta etteikö nimeämistyyli vielä joskus muuttuisi tästä tällä hetkellä käytössä olevasta. Kaksiosaiset nimet on olleet suosikkejani, vaikkakin lyhempiä yksiosaisiakin nimiä on kaneille tullut annettua. Kasvattajaliitteen käyttöön oton jälkeen olen lyhempiäkin nimiä suosinut, sillä liitteen kanssa niistäkin saa pitemmän nimen aikaan.

Nimiteemoja tulee keksittyä vähän milloin mistäkin. Välillä mielessä on jokin kiva teema, jonka pohjalta lähden sitten nimiä miettimään. Joskus taas vastaan tulee yksittäinen nimi jonka haluan ottaa käyttöön ja mietin jonkin teeman johon nimi sopisi ja josta muillekin poikueen jäsenille saisi sopivat nimet. Viime vuonna halusin sisällyttää sanan apocalypse jonkin kasvatin nimeen. Tästä sitten lopulta kehittyi teema Vietnamin sotaan liittyvist elokuvista ja kolmihenkinen poikue sai nimet Apocalypse Now, Deer Hunter ja Full Metal Jacket. Aina kun jossain törmään sopivan kuuloiseen nimeen, laitan sen puhelimeen muistiin. Listaa on sitten hyvä selailla aina kun poikue on nimettävänä ja katsoa josko siitä saisi jotain ideoita nimiin. C alkuisia nimiä pääsi viime talven aikana kertymään sen verran paljon, että Lupan isolla tyttöpoikueella toimi teemana ihan vaan C-alkuiset nimet. Toista kertaa tuskin kuitenkaan tulen vastaavalla tavalla poikuetta nimeämään.


Kauhuteemoja on tullut käytettyä useampaan kertaan, sillä tykkään kauhuleffoista ja muista kauhuun liittyvistä jutuista. Kauhuleffojen nimillä nimettyjä poikueita on ollut kaksi ja itse leffojen hahmojen mukaan nimettyjä poikueita myöskin kaksi. Lisäksi yhden poikueen poikaset kantavat creepypasta hahmojen nimiä. Samaan teemaan kuuluu vielä American Horror Story sarjan hahmoilta nimensä saaneet kaksi poikuetta sekä poikueet jotka on nimetty Walking Dead ja Z nation sarjojen jaksojen mukaan. Sekä onhan vielä tänä kesänä syntynyt poikue, joiden niidenkin nimet tulevat Walking Dead sarjasta.

Sarjoista ja leffoista saa muutenkin hyviä ideoita nimiteemoiksi. Käyttöön on päässyt mm. Harry Potter loitsut, Pirated of the Caribbean hahmot, hobitit, Star Wars planeetat ja The 100 sarjan hahmot. Näiden lisäksi yksi helposti käyttöön otettava teema on biisien nimet. Omista kasvateista löytyykin Sunrise Avenue ja Santa Cruz poikueet.

Koneisiin liittyviä nimiä on tullut annettua muutamalle poikueelle ja näihin inspiraatio on lähtenyt ihan työpaikalta. Ja ovathan ne lisäksi mukavan persoonallisia nimiä, joita ei jatkuvasti vastaan tule. Koneteemoina on ollut erikoisemmat traktorimerkit, Case mallit, kaivinkone merkit sekä traktorien etukuormaaja merkit.


Poikasten nimiä pohtiessa tulee yleensä mietittyä sitäkin vaihtoehtoa voisiko vanhempien nimiä jotenkin jälkeläisten nimissä hyödyntää. Harvemmin mitään käyttöön lopulta tulee, mutta pariin kertaan teema on saanut inspiraation emän nimestä. Misty (viralliselta nimeltään Misty Day) kuului postauksessa jo aiemmin mainittuun American Horror Story poikueeseen. Kun tyttö sitten sai oman poikueensa, jatkui teema ja poikasetkin saivat emänsä tavoin samaan tv-sarjaan liittyvät nimet. Rumban enimmäisen poikueen poikaset nimettiin tanssien mukaan ja teema oli tietenkin lähtöisin emän kutsumanimestä.

Parin poikueen kohdalla teema on lähtenyt poikasten ulkonäöstä liikkeelle. Myrtin poikueeseen syntyi neljä keltamusta japanilaista (eli raidallista) poikasta, joten teemaksi valikoitui kimalaislajit. Fionan poikueessa kaikki taas olivat mustia väriltään ja näille poikasille tuli nimiksi Dark sanalla alkavat elokuvat. Muutaman kerran kanilassa on ollut poikueita joissa on vain yksi poikanen. Pari kertaa olen käyttänyt tilanteen hyödyksi ja nimennyt ainokaiset sellaisella nimellä mitä en ole osannut mihinkään teemaa liittyy, mutta kaksi yksinäistä poikasta kulkee nimillä Just One sekä Solitary. Nimet tietenkin viittaavat siihen että poikanen on poikueen ainut.

Mielelläni käytän jotain vähän erikoisempia teemoja, mutta aina ei vaan mielikuvitus riitä ja nimiksi päätyy jotain sellaista mitä monella muullakin kasvattajalla on käytössä. Massateemoina voisi mainita esim. kreikkalaiset jumalat, prinsessat, patukkamerkit, tähdistöt, kuukaudet sekä Amerikan osavaltiot. Mutta eipä se onneksi haittaa vaikka sama nimi useammalla kanilla olisikin, harvemmin kanien parissa kuitenkaan mitään sekaannuksia sattuu nimien vuoksi. Nykyään kun käytössä on kasvattajanimi, niin yleisiäkin teemoja voi hyvin käyttää kasvattajaliitteen tuodessa jotain persoonallistakin lisää nimeen.


Se kuinka nopeasti nimet poikasille kehittyvät vaihtelee paljon. Joskus hyvät nimet voi olla tiedossa jo muutaman päivän ikäisille poikasilla, kun taas toisella kertaa mietin nimiä vielä siinä kohtaa kun luovutusikä alkaa olla käsillä. Lopulta on kuitenkin kaikki nimensä saaneet, eikä kukaan ole lähtenyt maailmalle nimettömänä. Nimiteemojen kannalta parhaimpia on ne satunnaiset poikueet joihin syntyy vain yhtä sukupuolta. Harmillinen juttu kun on se, että monikin teema sopii vain tietyn sukupuolen edustajille. Aina ei tosin samaa sukupuolta edustava poikuekaan asiaan auta. Lupalla oli kevättalvella se yksitoista tyttöä samassa poikueessa, mutta eihän niin isolle poppoolle ollutkaan kovin helppo nimiä keksiä. Eli parhaita poikueita on ehkä sitten ne joissa on vain yhtä sukupuolta, mutta kuitenkin vain pienehkö määrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)