Sivut

tiistai 10. joulukuuta 2019

10. luukku: Lempipuput

Muutama luukku takaperin esittelin lempiviiriäiseni ja tällä kertaa olisi puput vuorossa. Mitkä siis onkaan niitä kaikkein parhaimpia ja tärkeimpiä töpöhäntiä?


Rauhaton Rupeltaja "Rumba"
Luppamummo Rumba kuluu tietenkin lempipupujen joukkoon, onhan se peräisin ensimmäisestä kasvattamastani kanipoikueesta ja kahden tärkeän ensikanin jälkeläinen. Rumban kanssa on käynyt hyvä tuuri kun se on pysynyt vuosien ajan menossa mukana. Ikäähän tällä mummelilla on jo seitsemän ja puoli vuotta, ja se onkin toinen kanilan vanhimmista kaneista. Luonteeltaan Rumba on ollut aina rauhallinen ja kaikkien kanssa toimeen tuleva. Emänsä Limonan tavoin Rumbakin on ollut aina hyvin lapsirakas. Omien poikastensa lisäksi se on hoitanut ja imettänyt mielellään muidenkin vauvat.


Valloittava Valssi "Nuppu"
Nuppu on Rumban poikanen sen ensimmäisestä poikueesta. Tuohon kyseiseen poikueeseen syntyi peräti yhdeksän poikasta, joista yhtä lukuun ottamatta kaikki jäivät henkiin. Nupulla siis riitti sisaruksia. Poikasena Nuppu ei oikein erottunut joukosta, sillä se oli väriltään vähän tylsä moneen muuhun verrattuna. Siksi en Nuppua alussa edes suunnitellut kotiin jätettäväksi. Tyttö oli kuitenkin luonteeltaan sen verran kiva, että lopulta valinta osui siihen. Ihmisiä kohtaan Nuppu on ystävällinen ja luottavainen. Joskus kun sillä oli poikue ja tein poikasille pesätarkastusta, Nuppu ajoi ensin kiukkuisesti muristen kaikki muut lauman kanit pois pesän läheltä ja tuli sitten kiltiti viereen katselemaan kun poikasia tutkin. Pupua ei siis haitannut ollenkaan ihminen poikasten lähellä, vaan ne muut kanit. Yksi Nupun lempiharrastuksista on olkapäälle kiipeäminen, mikäli kanitarhaan erehtyy istahtamaan.


Birchen Amurensis "Saaga"
Saaga on listan ainut muualta ostettu kani, kaikkien muiden ollessa omia kasvatteja. Niinhän se nimittäin yleensä menee, että ostamalla ei täydellistä saa, vaan ne täytyy itse tehdä. Saaga on kuitenkin poikkeus tähän. Vaikka tyttö onkin isosta kanilasta lähtöisin, se on poikasesta asti ollut kesy ja muutenkin mukava tyyppi. Vartavasten Saaga ei ihmisen seuraan hakeudu eli ei siinä mielessä ole mitenkään hirmuisen sosiaalinen, mutta ei kuitenkaan lähde pois jos sitä lähestyy ja tykkää olla rapsuteltavana. Tämäkin kani on luottavainen yksilö, mikä parhaiten on tullut esille juuri poikueiden kanssa. Ensimmäisen poikueensa kohdalla Saagalla oli tapana tulla imettämään ne aina siinä vaiheessa, kun olin tekemässä pesätarkastusta. Eipä siis auttanut muu kuin vieressä katsella ja odottaa että Saaga sai lastenhoidon suoritettua.


Let them Burn "Bianca"
Hyvät luonneominaisuudet kulkevat yleensä suvussa, joten Saagan poikanen Bianca kuuluu myöskin lempikaneihin. Biancan kaksi siskoa ei olleet mitenkään erityisen sosiaalisia, mutta tämä onkin sitten niidenkin edestä. Kanitarhaan mentäessä Bianca on aina ensimmäisenä vastassa ja jos muutenkin tarhan lähellä liikkuu seurailee tyttö ihmisen liikkeitä takajalaoilla seisten. Tilaisuuden tullen Bianca tulee mielellään syliinkin ja rapsutuksetkin on sen mieleen.


Maxxum "Tuttis"
Parin vuoden takaisesta tuttipulloruokitusta orpolapsi poikueesta kotiin jäi kaksi pupua, Rohina ja Tuttis. Molemmat näistä on taustastaan johtuen varsin kesyjä, mutta uroksena Tuttis on vielä siskoaan kesympi ja ihmisläheisempi. Rotutausta tietenkin vaikuttaa myös. Näillä kun on suurimmaksi osaksi ranskanluppaa takana, joka on tunnetusti koiramainen  ja sosiaalinen rotu. Tuttis kerjää mielellään ihmisiltä huomiota ja rakastaa rapsutuksia. Poika olisi varmasti hyvin sisäkaniksi sopiva, mutta saa kuitenkin tyytyä ulkopupun elämään.


Freakshow's Gustus "Gustus"
Gustuksen sisarusparveen kuului viisi valkokorvapupua. Kaikki olivat omalla tavallaan hienoja pupuja ja kesti pitkään valita mikä niistä jäisi pysyvästi kotiin. Kaikki puput olivat kesäkanikeikoilla, eli pääsin poikueen puput näkemään isompinakin. Yksitellen pupuille etsin uusia koteja muualta ja lopulta sitten vain Gustus oli kotona. tämäkin pupu on jälleen todella kiva luonteeltaan. Gustus on sosiaalinen ja rohkea, ja haluaa olla aina menossa mukana. Pojan häkkipaikka on kanilassa heti ensimmäisenä, eli aitiopaikalta Gustuksen on hyvä seurailla mitä tapahtuu ja vaatia huomiota itselleen.


Freakshow's Stranger Things "Archie"
Nuorimpana listalla on tämänkesäinen kasvattipoika Archie. Tämä ihana luppakorva on sekä äärimmäisen suloisen näköinen, että myös aivan ihana luonteeltaan. Väri on myös nätti. Näitä valkoisia sinisilmäisiä kun on poikueisiin aika vähän syntynyt ja niillä on usein ollut huonoa onnea ja ovat syystä tai toisesta menehtyneet. Tämänkään poikueen kohdalla ei ollut ollenkaan varmaa syntyisikö kyseistä väriä poikueeseen, sillä isän x-kirjavuudesta ei ollut varmuutta. Yksi hieno sisisilmä kuitenkin syntyi. Archie on rauhallinen ja huomiota rakastava pupu. Vielä se on aika vauvamainen käytökseltään, mutta eiköhän viimeistään kevääseen mennessä siitä kunnollinen hieno uros kehity.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)