Sivut

sunnuntai 1. joulukuuta 2019

1. luukku: Miten aloittaa kanojen pitäminen


Ensimmäiset kanat hankitaan tyypillisesti keväällä tai kesällä, sillä kanojen pito on kesäaikaan helpompaa kuin talvisin. Mikään ei kuitenkaan estä kanoja talvellakaan kotiuttamasta, mikäli se tuntuu paremmalta ajankohdalta. Aloittelevan kanaharrastajan kannattaa aloittaa nuorikoilla tai jo munivilla aikuisilla kanoilla ja vasta myöhemmin tutustua tipujen hautomiseen ja hoitoon. Kanarotuja löytyy runsaasti mistä valita. On pientä ja isoa, perinteisen näköistä ja erikoisemmalla ulkonäöllä varustettua. Perushoito on kaikilla roduilla sama, mutta esim. kylmänkestävyydessä ja yleisesessä terveydessä on rotujen välisiä eroja. Maatiaiskana on aina aina hyvä valinta, sillä maatiaiset on kestäviä ja pitkäikäisiä kotkottajia.

Kana on parvilintu, eli niitä tulisi olla porukassa vähintään kolme. Mielellään toki vielä muutama enemmän. Kukko ei ole parvessa pakollinen ja kanat pärjäävät tarvittaessa keskenäänkin. Suositeltavaa on kuitenkin kukkokin mukaan mahduttaa, sillä se on oleellinen osa parven toimivuutta. Haittapuolena kukoissa on kiekuminen, joka voikin estää kukon hankinnan jos kanoja pidetään taajamassa tai muuten kiekumiseen negatiivisesti suhtautuvassa naapurustossa. Osa kukoista on luonteeltaan kiukkuisia ihmisiä kohtaan, eikä tälläinen kukko ole mukava lemmikkinä. Joskus voi siis joutua vaihtamaan kukkoa ennen kuin sopiva yksilö tulee vastaan.

Jos kanojen ympärivuotinen pitäminen arveluttaa, voi niihin tutustua aluksi kesäkanojen muodossa. Kesäkanojen suosio on kasvanut viime vuosina kovasti, jonka johdosta moni isompi kanala tarjoaakin kanoja vuokralle. Kesäkanat kannattaa aina ottaa juuri sillä periaatteella, että ne saa varmasti palauttaa samaan paikkaan syksyn tullen. Syksyisin myytävistä kanoista on valtavasti ylitarjontaa ja jos kanoille ei ole talvipaikkaa tiedossa, voi olla hankala niille ottajaa löytää. Yksi mahdollisuus on tietenkin laittaa kanat pataan kesän jälkeen, mutta monesti käy niin että kanoihin kiintyy niin paljon ettei niitä raaskikaan syödä. Ei ole ollenkaan harvinaista, että alunperin syksyllä syötäväksi suunnitelluille kanoille aletaankin rakentaa talvikanalaa kun asia olisi ajankohtainen.

Kesäaikaan kanat eivät kovin ihmmeellistä asumusta tarvitse, kunhan kunnollinen säänsuoja ja orsi löytyy. Ulkoilu kanoille voidaan järjestää joko tarhassa tai vapaana. Yöpaikkaansa kotiuduttuaan kanat pysyvät hyvin vapaana pihassa ja palaavat itse yöksi orrelle nukkumaan. Vapaassa ulkoilussa on kuitenkin aina riskinä pedon suuhun joutuminen. Jos alueella liikkuu paljon petoeläimiä, on turvallisinta järjestää ulkoilu aidatulla alueella. Talveksi kanat vaativat plussalla pysyvän kanalan, mikä käytännössä tarkoittaa eristettyä rakennusta ja mahdollisesti jonkinlaista lisälämmitystä. Maatiaisille riittää että tila pysyy muutamia asteita plussan puolella, kun taas osa erikoisemmista roduista vaatii lämpimämmät olosuhteet. Talvikanaloita on rakennettu mm. leikkimökkeihin, mutta mahdollisimman iso tila on aina parempi. Talvikanalasta kun kanat harvemmin pääsevät ulos, vaan viettävät siinä koko talven. Kanojen asumusten kohdalla tulee ottaa huomioon lisäksi ulkonapitokielto, joka yleensä on maaliskuusta toukokuuhun.

Myytäviä kanoja on tarjolla suhteellisen hyvin ympäri vuoden. Toki jos jotakin erikoisempaa etsii, niin sopivien kanojen löytäminen voi kestää pidempään. Myyjien joukossa on sekä asiallisia, että epämääräisempiä myyjiä. Välillä tulee vastaan mm. tapauksia, joissa on myyty tietoisesti sairaita kanoja eteenpäin. Tarkkana on siis oltava, eikä ostaa kanoja ihan keneltä tahansa. Jos kanoissa havaitsee jotain outoa ostohetkellä, on kanat parempi jättää ostamatta. Mikäli haluaa pelata varman päälle, on kanoja myynnissä sellaisissakin kanaloissa, joissa kanoille on tehty testit yleisimpien sairauksien osalta.

Ennen kuin kanat kotiutuvat, täytyy muistaa rekisteröityä kanan pitäjäksi ja hankkia pitopaikkatunnus. Rekisteröitymisen suhteen on monessa paikkaa vielä vanhentunutta tietoa, jonka mukaan homma tulisi hoitaa paperilomakkeella. Asiaan on kuitenkin tullut muutos kesällä 2019 ja nykyään rekisteröityminen ja pitopaikkatunnukset hoituvat helposti ja nopeasti netin kautta eläintenpitäjärekisterin asiointipalvelussa. Lisäksi jos kanalaa on perustamassa taajamaan, täytyy selvittää millaiset käytännöt omalla asuinpaikkakunnalla on. Jonkinlainen lupa saatetaan vaatia ja kukon pitoon voi olla vielä omat lisävaatimuksensa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)