Sivut

sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Talveen valmistautumista


Lokakuun aikana lähes kaikki kaniporukan pojat muuttivat ulkohäkeistä sisälle kanilaan asumaan. Välillä olen siirtänyt pupuja sisälle jo syyskuunkin puolella, mutta tällä kertaa en muuton suhteen kamalaa kiirettä pitänyt. Yleensä on käynyt niin että kun puput on päässeet sisälle, onkin tullut vielä kaunista säätä ja on harmittanut kun puput eivät päässeet viimeisistä hyvistä ulkoilupäivistä nauttimaan. Muutama kotia etsivä uros vielä ulkona asuu, mutta niillekin pitäisi alkaa sisäpaikkoja rakentelemaan jos eivät uusia koteja piakkoin löydä. Harkinnassa oli kesän aikana purkaa kanilan kaikki vanhat häkit ja rakentaa alusta asti uusiksi, mutta samoilla vahoilla häkeillä kuitenkin mennään (joiltain osin tosin pienin parannuksin). Kanila ei luultavasti ole käytössä enää kuin tämän talven, joten olisi ollut vähän turhaa häkkejä enää sitä varten uusia.

Naaraat sen sijaan jäävät kaikki ulos talveksi. Vanhemmat tytöt asustelevat koiratarhassaan seitsemäntoista tytön laumana ja tämän vuoden poikueista kotiin jääneet seitsemän tyttöä on omana porukkanaan trampoliinitarhassa. Lisäksi on vielä kaksi kaksikkoa ja yksi kolmikko omissa häkeissään, jotka ovat koteja etsiviä kesäkeikoilla olleita tyttöjä. Näiden kohtalo on vielä avoinna sen suhteen, mihin tulevat talveksi muuttamaan jos eivät koteja löydä. Jompaan kumpaan naarasporukkaan tulevat kuitenkin liittymään. Vielä en ole niitä viitsinyt lähteä ryhmäyttämään, koska siinä kuitenkin karvat aina vähän pöllyää. Nyt kun eivät ole välejään joutuneet selvittelemään, on turkit tasaisemmat ja puput edustavamman näköisiä siltä varalta että uudet kodit löytävät.

Kanalan puolelle ei täksi talveksi ole kaneja muuttamassa. Siellähän on tuo vanha kaksikerroksinen häkki ja sen vieressä karsina, jotka on kanien käytössä ollut. Nämä kuitenkin puran lähiaikoina ja tilalle tulee yksi lintuhäkki lisää. Puukoppi josta on ollut kulku ulkotarhaan ja joka oli tyttöporukan asuntona monet vuodet, on sekin saanut uuden käyttötarkoituksen. Ulkotarha on ollut maan tasalla jo keväästä alkaen, sillä alkoi olla jo huonossa kunnossa (olihan sen vanhempi osa ensimmäisiä häkkirakennelmia). Sisätilaa taas asuttaa viiriäiset. Laita jossain kohtaa vielä tarkempaa esittelyä viiriäisten osastosta, mutta osa tirpoista asuu  tehdashäkeissä ja osa vapaana. Voi olla että häkit vielä lähtee kokonaan pois, jos jostain löytyisi vähän uusia viiriäiskanoja joukkoon ja uskaltaisin kaikki yhdistää samaksi isoksi parveksi. Tällä hetkellä kukkoja on sen verran, että sopu ei välttämättä säilyisi jos kaikki yhdessä olisivat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)