Sivut

keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Mitä kanin tatuoinnit kertovat?


Rotukaneilla korvatatuoinnit on suhteellisen yleinen näky, ainakin mikäli kani on asialliselta kasvattajalta peräisin. Myös risteytyksiltä tatuointeja löytyy, kuitenkin paljon vähemmän kuin puhdasrotuisilta. Suositeltavaa olisi kuitenkin tatuoida kaikki kanit, etenkin ne jotka kasvattajalta lähtevät eteenpäin. Tatuointi toimii kanilla tunnistemerkintänä siinä missä mikrosiru koiralla tai korvamerkki lehmällä. Hyvällä tuurilla tatuointien ansiosta kiertoon joutuneen kanin taustat saadaan selvitettyä tai löytökani palautuu takaisin kasvattajalleen/omistajalleen.

Tasaisin väliajoin kaniryhmissä on esillä tapauksia, joissa joku on hankkinut tatuoidun kanin, jonka taustat eivät kuitenkaan ole tiedossa. Miten kanin alkuperää voi siis lähteä selvittämään tatuointien perusteella?

Ensimmäisenä täytyy tietenkin selvittää mitä numeroita korviin on tatuoitu. Koska numerot koostuvat pisteistä, ne eivät aina ole kovin helposti tunnistettavissa. Erimerkkiset tatuointipihdit tekevät myös erilaisia numeroita, joista jotkin voivat olla vähän erikoisen näköisiä. Ajan myötä tatuoinnit voivat haalistua tai kadota osittain tai kokonaan. Jos numerot on hankalasti nähtävillä, voi korvan läpi valaista taskulampulla. Tällöin numerot saattavat näkyä selvemmin.

Oikean korvan tatuointi
Oikeaan korvaan tatuoidaan yleensä vain rotukanit, joskaan risteytyksillekään sitä ei ole kiellettyä laittaa ja niilläkin oikean korvan tatuointeja välillä näkee (mm. omistakin kaneista Saagalla on tatuoinnit molemmissa korvissa, vaikka risteytys onkin). Kun kiertolaiskanilla on oikean korvan tatuointi, sen alkuperä on yleensä selvitettävissä. Joskus helpommin ja joskus hieman vaikeammin. Oikeassa korvassa voi olla tatuoituna kasvattajan jäsennumero (oli kyseessä sitten kaniyhdistyksen tai kaniininkasvattajien jäsen) tai yhdistyksen myöntämä kasvattajanumero. Oikeaan korvaan voidaan tatuoida myös kanin rekisterinumero, mutta yleisimmin kyse on kuitenkin kasvattaja-/jäsennumerosta.

Kaikkein helpointa kanin alkuperä on selvittää silloin, kun tatuointi alkaa F kirjaimella. Tämä tarkoittaa että kasvattaja on (tai on ollut) kaniyhdistyksen hyväksymä kasvattajanimellinen kasvattaja. SKY:n kasvattajalistalla on esillä kunkin kasvattajan käytössä olevat numerot, eli sieltä kannattaa lähteä ensimmäisenä alkuperää selvittämään. Listalla ei ole mm. lopettaneiden kasvattajien numeroita, mutta kyselemällä yleensä selviää nopeasti kenen numerosta on kyse.

Jäsennumeron perusteella on hieman haasteellisempi lähteä alkuperää tutkimaan, niitä kun ei missään ole julkisesti esillä. Varma ei myöskään voi olla minkä yhdistyksen jäsennumero on kyseessä. Jäsennumeron omistajasta kehotetaan monesti kyselemään suoraan yhdistyksiltä, mutta sitä en tiedä miten innokkaasti yhdistykset todellisuudessa tietoja jakelevat. Aina kannattaa toki sitä kautta yrittää ja jälleen myös kun jäsennumeroa jossain kaniryhmässä huutelee, niin sitäkin kautta varmasti lopulta asia selviää.

Vasemman korvan tatuointi
Vasempaan korvaan voidaan tatuoida käytännössä mitä vaan ja pelkästään sen avulla on mahdotonta sanoa keneltä kani on lähtöisin. Vasemmassa korvassa on kanin oma tunnistenumero, jonka kasvattaja antaa oman merkitsemisjärjestelmänsä mukaisesti. Tyylejä on monia, eikä ulkopuolinen voi varmaksi sanoa mitä numerosarja tarkoittaa. Yhdellä kasvattajalla numerot saattavat mennä järjestyksessä (001, 002, 003...) kun taas toisen kasvattajan tatuoinnista voi selvitä enemmänkin tietoja (mm. kanin syntymävuosi ja poikueen numero).

Saman kasvattajan kaneilla on jokaisella oma yksilöllinen numero vasemmassa korvassaan, mutta toisella kasvattajalla saattaa tietenkin olla samoilla numeroilla tatuoituja kaneja. Vasemman korvan tatuointi ei siis ole kovin yksilöllinen, kun katsotaan koko Suomen kanikantaa.

Joskus käy kuitenkin hyvä tuuri ja kasvattaja voi löytyä pelkän vasemman korvan tatuoinninkin perusteella. Erikoisemman värisen kanin kohdalla kasvattaja voi tunnistaa kanin kuvan perusteella ja tatuointi vahvistaa kyseessä olevan kasvatti. Tavanomaisemman värisen kanin kanssa asia voikin olla hankalampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)