Sivut

tiistai 8. lokakuuta 2019

Lisääntyvät kotilot

Reticulatan munia

Marginatan munia
Suurin osa loppukesän aikana kotiutuneista uusista kotiloista on vielä kasvavia, eikä niille ole jälkeläisiä odotettavissa hetkeen. Muutamia aikuisiakin kuitenkin joukkoon mahtuu ja iloisena yllätyksenä kaikki niistä ovat innostuneet munimaan. Kotiloitahan ei voi mitenkään pakottaa lisääntymään, eli niitä kasvattaessa täytyy vaan tarjota sopivat olosuhteet ja toivoa parasta.

Ensimmäisenä munia löytyi akaattipariskunnan terraariosta ja parin viikon jälkeen munista sitten tulikin kasa pieniä akaattivaaveja. Aikuisethan ovat Nigeriasta alkujaan peräisin, eli poikaset tuovat mukavasti uusia geenejä Suomen akaattikantaan. Näin viileään aikaan kotiloiden myynti on haasteellista, sillä postitus ei ole mahdollinen. Poikasista jää kuitenkin jokin määrä talven yli kasvamaan ja keväällä niitä olisi sitten myynnissä.

Seuraavana munia löytyi marginatojen asunnosta. Tästä pariskunnasta kumpikin muni vuorollaan, mutta silti munien määrä jäi vähäiseksi. Achatina suvun (johon mm. akaattikoti kuuluu) kotilot munivat yleensä isoja määriä kerralla ja munien koko vastaa suunnilleen nuppineulan päätä. Sen sijaan Archachatina suvun kotilot munivat pieniä määriä todella isokokoisia munia. Näissä koko alkaa lähennellä pieniä linnunmunia, eli oli aika kiva niitä ensimmäistä kertaa livenä nähdä. Marginatoja on tähän mennessä kuoriutunut neljä, mutta vielä olisi kuoriutumattomiakin munia hautumasa.

Pian marginaton jälkeen olivat camerunensikset munintavuorossa. Näistä ei ole vielä mitään kuoriutunut, joten vielä täytyy odotella ja jännittää onnistuuko lisääntyminen. Camerunensiksia ei Suomessa taida näiden omieni lisäksi pahemmin olla, joten poikaset olisi oikein tervetulleita.

Viimeisempänä eilen löytyi munia reticulatojen terraariosta. Kaikki kolme täysikasvuista retikkaa on samasta poikueesta peräisin, mutta siitä huolimatta haudotan munat ja jätän muutamia poikasia kasvamaan. Osa kotiloharrastajista vastustaa sukusiitosta kotiloilla, mutta kun miettii että esim. kaneilla tämä on ihan ok, niin taitaa aika olemattomat haitat aiheutua sukusiitoksesta aivottomille nilviäisille. Joskus puhuttiin että kotiloilla ongelmia alkaisia esiintyä vasta noin sadan sukusiitetyn sukupolven jälkeen, eli ei tosiaan pahaa tekisi vaikka kotilopuolellakin perhdyttäisiin tarkemmin kasvatusasioihin ja ymmärrettäisiin paremmin mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

Parin päivän ikäiset marginata poikaset

Akaattikotilon poikanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)