Sivut

keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Kanaparven kokoonpano

Kanalassa asustelee tällä hetkellä 21 kanaa ja kukkoa, joista lähes kaikki ulkoilevat päivät pihassa vapaana. Ainoastaan kolme nuorinta silkkiä elelevät turvallisuussyistä vielä sisälle suljettuina. Vaikka kanoja voikin pitää yhdessä vapaana, eivät ne mikään yksi iso parvi ole, vaan ovat jakautuneet muutamaan pienempään ryhmään. Vanhemmat kanat ovat omana porukkanaan, tämän kevään nuoriso omanaan ja isot silkit vielä kolmantena ryhmänä. Lisäksi on sitten vielä kalkkuna, joka vaihtelee sujuvasti porukkaa tarpeen mukaan. Kalkkunoitahan on tosiaan enää vain yksi jäljellä, sillä toinen niistä katosi yllättäen ennen juhannusta. Katoaminen tapahtui päivällä muutaman tunnin aikana, eikä ole tiedossa mikä kalkkunan vei mennessään. Erikoista olisi että esim. kettu nappaisi keskellä päivää pihan suurimman ja vihaisimman linnun. Jäljelle jäänyt kalkkuna on pärjäillyt hyvin yksinäänkin, mutta tarkoitus on kyllä hommata sille vielä uusi kaveri.

Vanhempien kanojen joukkoon kuuluu yhdeksän kanaa ja pääkukko. Näistä kukko ja kolme kanaa on niitä ihan alkuperäisiä, muutama vuosi sitten tänne muuttaneita tyyppejä. Loput kuusi kanaa on viime kesänä haudottuja. Haudonnoistahan tuli myös kaksi kukkoa, joista toinen löysi oman parven jo alkuvuodesta. Myös toisella kukolla kävi hyvä tuuri, sillä sillekin löytyi vähän aikaa sitten ottaja ja kukko pääsi muuttamaan omaan parveen. Muuten kukolla olisi ollut vähän ikävämmät tulevaisuuden näkymät tiedossa, kukkoja kun ei kovin montaa voi parvessa pitää. Tässä porukassa kaikki on maatiaisia, lukuun ottamatta tietenkin Guntheria, joka on jokin tehokana. Maatiaisissa on useampaa eri kantaa. Kukko on hämäläinen, vanhimmat kanat tyrnäväläisiä ja nuoremmat piikkiöläisiä.

Keväällä kuoriutuneet nuoret viihtyvät vielä omana ryhmänään, mutta pian kanat aloittavat muninnan ja siinä kohtaa alkavat sulautua muuhun parveen. Nuorisoryhmä koostuu neljästä kanasta ja yhdestä kukosta, jotka ovat piikkiöläistä kantaa. Näitähän oli alkujaan se kuusi, mutta yksi nuorista sairastui kesällä ja menehtyi nopeasti oltuaan vain päivän ajan normaalista poikkeava. Nuorisoporukan kukko on väriltään hieno harmaansävyinen ja se on ainakin näillä näkymin jäämässä omaan parveen kakkoskukoksi.

Kolme mustaa silkkiä liikkuu kolmen koplana, eivätkä ne oikein tunnu maatiaisista välittävän, kuten eivät myöskään maatiaiset niistä. Yksi silkeistä kiekuu ja on siis varma kukko, mutta kahden muun sukupuoli on vielä epäselvä. Silkkikukot eivät onneksi ole kovin vihamielisiä toisiaan kohtaan, eli luultavasti sopu säilyy vaikka kukkoja olisi useampikin. Talveksi viimeistään on tarkoituksena yhdistää kaikki silkit samaan ryhmään, nyt kun ovat vielä olleet isommat ja pienemmät erillään. Silkkikanat ovat todella innokkaita hautomaan, eli jos näiden kuuden joukossa kanojakin on, niin niiden hautomia tipuja on varmasti tiedossa viimeistään ensi kesänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)