Sivut

keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Helmikanat ja silkkinuoret
Kesäkuussa kuoriutuneet helmikanat ovat viime aikoina kasvaneet kovasti ja värityskin alkaa olla jo aikuismainen. Pää näillä tulee vielä muuttumaan, sillä aikuisilla helmikanoilla on sarvi, joka poikasilta vielä puuttuu. Muuten ovat jo aika samantyylisiä, mitä tulevat aikuisinakin olemaan. Koko tietysti on vielä pieni ja ilmeisesti nämä ottavatkin kunnollisen kasvupyrähdyksen vasta vähän vanhempina. Luonteeltaan kolmikko on melko arkoja. Kuvia näistä onkin hieman hankala ottaa, kun sinkoilevat joka suuntaan.

Helmikanojen kanssa samassa osastossa asustelee kolme nuorinta silkkikanaa. Vanhemmat silkit ovat jo jonkin aikaa saaneet ulkoilla muiden kanojen mukana ulkona vapaana, mutta nuoret ovat vielä sen verran pieniä ettei niitä uskalla vapaaksi päästää. Näillä nuorilla oli se mahdollisuus, että eivät puhdasrotuisia ole. Parvessa kun oli silkkien lisäksi myös muunrotuinen kukko. Nyt vaikuttaisikin siltä, että tumma tipu on sekarotuinen. Sille on alkanut kasvaa kunnon harja tukan sekaan, eikä sellaista pitäisi käsittääkseni puhtaalle silkille tulla. Taitaa siis tämän tipusen isänä olla muu kuin silkkikukko.

Helmarien ja silkkien lisäksi samassa porukassa elelee muutama pataviiriäiskukko, jotka eivät ole viiriäisparvissa pärjänneet. Vaikka samassa onkin kolmea eri lajia, niin hyvin tulevat kaikki toimeen keskenään. Nuorempina helmikanat olivat paljon samassa kasassa kanatipujen kanssa, mutta sittemmin ovat huomanneet olevansa eri lajia ja viihtyvät nykyään paremmin keskenään.

Tähän samaan joukkoon kuului myös cemanit, mutta niitä ei valitettavasti enää ole. Niillä oli lähes alusta asti jotain ongelmaa kasvun suhteen, vaikka samalla hoidolla on muut tiput kasvaneet ihan normaalisti. Cemaneilla laahasi kasvu paljon jäljessä (mahtoivatko lopussa kasvaa enää ollenkaan) eivätkä ne myöskään sulkautuneet kunnolla. Lisäksi olivat aika nuupeita olemukseltaan. Vuorotellen sitten kupsahtelivat, viimeisin ihan vasta vähän aikaa sitten. Mysteeriksi jää mikä näitä vaivasi, sillä samassa porukassa eläneet muut tipuset kasvoivat kyllä normaalisti. Aika sisäsiittoisia cemanit Suomessa ovat, eli silläkin saattoi olla osuutta asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)