Sivut

keskiviikko 28. elokuuta 2019

Etanaesittely

Viime viikolla kotiloporukkaan saapui jälleen täydennystä. Koska postitusilmat alkavat olla lopuillaan, ei joukko tule tästä välttämättä enää juuri kasvamaan tämän vuoden aikana. On siis aika esitellä mitä kaikkea täältä löytyykään.


Achatina fulica var. jadatzi & Achatina fulica var. white jade
Tämä albiinotyyppien joukko kuuluu uusimpiin tulokkaisiin. Nämä tilasin bugzuk.com sivulta ja kotilot ovat peräisin brittiläisiltä kasvattajilta. Kokoa näiltä löytyy jo ihan kivasti ja kuoretkin on melko hyvän näköiset. Täällä ovat vasta sen verran vähän aikaa olleet, että uutta kasvua ei ole tainnut vielä tulla. Jadatzit ovat siis nuo keltaisemmat otukset ja niillä tulee aikuisinakin olemaan keltaiset kuoret.  Jadet taas ovat ruskeakuorisia. Kumpikin värimuoto on ihmisten jalostamia, eli luonnossa näitä ei missään esiinny. Jalostuksesta johtuen kummallakin värimuodolla esiintyy erilaisia ongelmia. Jadejen sanotaan jäävän pienehköiksi ja lyhytikäisiksi. Samat ongelmat vaivaavat myös jadatzeita ja lisäksi ne ylipäätään ovat herkkiä ja äkkikuolet on niille yleisiä.


Achatina fulica hamillei f. rodatzi & Achatina fulica var. jadatzi
Tämän nelikon tilasin Snails4you.com sivustolta ja brittikasvattajilta ovat nämäkin peräisin. Puolet porukasta on jadatzeita ja toiset kaksi rodatzeita. Jadatzien tapaan rodatzeilla on keltainen kuori aikuisena, mutta jalka taas on tumma. Kooltaan nämä on todella pieniä ja ainoastaan toinen rodatzeista on tehnyt kunnon kasvupyrähdyksen. Pienikokoisuus on valitettavasti ulkomailta tulleilla monesti ongelmana, sillä kun kotiloita kasvatetaan rahan takia ja niitä on paljon, saattaa ruokinta ja kalkin saanti kärsiä. Karsintaakaan ei välttämättä suoriteta, eli huonompiakin poikasia päätyy myyntiin. Toivotaan kuitenkin että nuo kolme pientäkin lähtisivät kasvamaan. Kolmikko asuu nyt ihan pienessä purkissa, jossa ruokaa ja seepiaa on helposti löydettävissä.


Achatina reticulata var. albino
Tämäkin retikkakaksikko on briteistä peräisin. Näiden kuorissa ei ole mitään moittimista ja ovat hyvin lähteneet jo kasvamaankin täällä ollessaan. Retikoiden normaalimuodolla on tumma jalka, mutta itsellä on aina ollut vain näitä albiino versioita. Ovat vaan jotenkin nättejä kun ovat ihan valkoisia. Näistä toivottavasti saan tulevaisuudessa erisukuiset lisääntymiskumppanit noille aikaisemmille retikoilleni. Vielä kestää kuitenkin useampi kuukausi, että nämä kaksi kasvavat isoiksi.


Achatina immaculata var. panthera
Tuskin täytyy mainita, että myös nämä kaksi on brittisukuisia. Immaculatat ei ole ennestään kovin tuttuja itselle. Joskus aikoinaan kaksi immaa hetken aikaa omistin, mutta olivat valitettavasti huonolta kasvattajalta peräisin (ihan suomalaiselta kuitenkin). Olivat ihan minikokoisia, mutta kuoret vaikuttivat siltä että eivät enää hyvälläkään hoidolla olisi kasvua jatkaneet. Valitettavasti kumpikin menehtyi melko pian ja immaculata kokemus jäi lyhyeksi. Jos nämä sentään olisivat vähän pidempi ikäisiä. Kasvaneet ovat ainakin jo kivasti.


Achatina immaculata var. mozambique
Toinen uutena tullut immaculata kaksikkoni edustaa eri värimuunnosta kuin nuo toiset. Nämä on kasvaneet todella hyvin, erityisesti isompi kasvaa ihan silmissä. Pienempikin kasvaa hyvin, mutta sillä on jostain syystä vähän huonon näköistä uusi kuori. Ehkäpä se siitä kuitenkin lähtee paranemaan kun saa hyvää ruokaa ja reilusti kalkkia.Achatina fulica
Normaaleita akaattikotiloita löytyy toistaiseksi vain kaksi. Nämä kotilot ovatkin oikein kunnon reissaajia, sillä ovat Nigeriasta kotoisin, mutta ennen tänne saapumistaan kävivät katsomassa vähän brittimenoakin. Ihan luonnosta nämä siis alkujaan ovat peräisin. Ikää on tietty mahdoton tietää, mutta kuorien perusteella vaikuttaisivat kuitenkin melko nuorilta. Toisella näistä on kuoressaan erikoinen kolhu (itse en ehkä kyseistä kotiloa olisi eteenpäin myynyt), joka luultavasti on ihan jo siellä viidakossa elellessä tullut. Onkohan kuoresta mahtanut lähteä pala pois, jonka kotilo on sitten onnistunut kuitenkin paikkaamaan? Aika erikoisen näköinen, mutta ei onneksi kotiloa itseään haittaa.


Archachatina camerunensis
Afrikan Kamerunista alkujaan peräisin olevat camerunensikset saapuivat akaattien tavoin britten kautta tänne. Näiden lajista ei ole 100% varmuutta, mutta mitä googlesta kuvia katselin niin samalta ainakin näyttäisi. Kuoret kaksikolla on hyvin kuluneet, mikä osaltaan vaikuttaa lajin tunnistusta. Camerunensiksia ei taida Suomessa kovin montaa olla, mutta ehkä määrä vielä kasvaa mikäli innostuvat lisääntymään.


Archachatina marginata var. suturalis
Löytyyhän sitä vielä kolmaskin pariskunta, jotka on luonnosta peräisin. Nämä kaksi on Nigeriasta kotoisin. Näilläkään ei lajista ihan täyttä varmuutta ollut, mutta eiköhän tuo marginata määritelmä paikkaansa pidä. Marginatoilla esiintyy jalan suhteen muutamaa eri värivariaatiota ja nämä vaaleat tummilla sarvilla on käsittääkseni leukistisia. Tätä lajia ei itsellä ole koskaan ollut, mutta kauan olen kyllä niitä halunnut. Marginatat voivat kasvaa melko isoiksikin, mutta tämä pariskunta on kooltaan aika maltillisia. Ehkä mahdollisista jälkeläisistä voisi kasvaa sitten isompiakin.Achatina reticulata var. albino
Viimeisimpänä esittelyyn pääsee vanha tuttu retikkakolmikko, joka on täällä jo pitempään asustellut. Nämä on kaikki samasta poikueesta, mutta yksi on jostain syystä ollut aina vähän muista kasvussa jäljessä. Nyt on kuitenkin sekin alkanut kiriä muita kasvussa. Kolmikolla on muistaakseni ikää jo vuoden verran, mutta kasvavat kyllä edelleen. Kaksi isompaa näytti jo siltä että ovat kasvunsa lopettaneet, mutta innostuivat sitten kuitenkin vielä jatkamaan kasvuaan. Tämä uusi kasvu näkyykin kuorissa hyvin, sillä on paljon vaaleampaa kuin aiempi osa kuoresta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)