Sivut

tiistai 16. heinäkuuta 2019

Käytössä olevat hautomakoneet

Kaikkia blogin lukijoita ei hautomakone asiat varastikaan kiinnosta, mutta esittelen kuitenkin tässä postauksessa nämä kaksi käytössäni olevaa konetta. Hautomakoneen ostamista miettiessä on mukava kuulla muiden mielipiteitä ja kokemuksia eri koneista, joten toivottavasti postaus tavoittaa ne ihmiset, joita kyseiset koneet kiinnostaa.
Covatutto 16 L digital 

Tämän koneen hankin pari vuotta sitten ja sillä on hyvällä tuloksella tullut haudottua kanoja ja viiriäisiä (ja suoritettua parin ankankin loppuhaudonta). Koneesta löytyy netistä sekä huonoja että hyviä kokemuksia (huonoissa ei toki koskaan tiedä onko vika lopulta ollut koneessa vaiko käyttäjässä), mutta itsellä kyseinen kone on ainakin toiminut ilman ongelmia.

Kone on hyvin helppo käyttää, sillä haudonnan aikana täytyy huolehtia itse ainoastaan veden lisäämisestä ja lopulta tietenkin kuoriutuneiden tipujen siirrosta. Munien kääntelyn kone hoitaa automaattisesti parin tunnin välein ja osaa myös lopettaa kääntelyn kolme päivää ennen odotettua kuoriutumista. Halutessaan automaattisen kääntelyn saa toki poiskin, jolloin kääntely onnistuu joko itse käsin tai ohjauspaneelissa olevaa nappia painamalla. Automaattinen kääntely on välillä hieman rajun tuntuista ja muutamia viiriäisenmunia kone onkin omissa haudonnoissa saanut rikottua. Jos tämä koituu ongelmaksi, on munia parempi käännellä itse.

Haluttua lämpötilaa kone ylläpitää kolmen lampun avulla, joita se vilkuttaa koko haudonnan ajan. Tämä on tullut monelle yllätyksenä, sillä nettikauppojen sivuilla vilkkumisesta ei aina ole mainintaa. Koneen kanssa on siis varauduttuva koko haudonnan kestävään discoon, joka on syytä ottaa huomioon koneen sijaintia suunniteltaessa. Makuuhuoneen nurkka ei siis välttämättä ole se paras vaihtoehto. Lampuilla kestää jonkin aikaa saada lämpötila tasaiseksi kannen aukaisun jälkeen, joten turhaa aukomista kannattaa välttää.

Vesi koneeseen lisätään ulkopuolella olevan luukun kautta. Vesisäiliössä on kaksi lokeroa, joista toinen täytetään siinä kohtaa kun kosteuksia haudonnan lopulla nostetaan. Jonkun verran ihmisillä on ilmeisesti ollut ongelmia riittävän kosteuden kanssa, mutta toisaalta kun jopa kananmunia voi kuivahautoa, ei alhaisen kosteuden pitäisi ylitsepääsemätön ongelma olla.

Kananmunia koneeseen pitäisi mennä 16, mutta itse olen saanut mahtumaan vain 15 kerralla. Viiriäisenmunia mahtuu nelisenkymmentä. Tilavuudeltaan kone sopii hyvin harrasteparven omistajalle, joka hautoo lähinnä lisäystä omaan parveen.
Covatutto 24 digital

Uudempi hautomakonetulokas on saman merkin isompi malli. Tämän hankin vasta keväällä ja käyttökokemusta on takana vasta yhden haudonnan verran, johon sisältyi kanoja ja helmikanoja. Viiriäisiäkin pääsen toivottavasti vielä tämän kesän aikana testaamaan. Tuon yhden haudonnan perusteella kone vaikuttaa kuitenkin toimivalta ja jatkossa luultavasti tulen enemmän tätä käyttämään kuin pienempää mallia.

Pienemmän Covatutton tavoin tämäkin on helppokäyttöinen ja sopii hyvin ensimmäiseksi hautomakoneeksi. Koneen perusversiossa ihmisen hoidettavaksi jää veden lisäämisen lisäksi myös munia kääntely. Kääntely tapahtuu kyljessä olevaa vipua työntämällä tai vetämällä. Halutessaan tähän saa ostettua lisävarusteena myös kääntömoottorin, jolloin munien käntelystä ei tarvitse itse kantaa vastuuta. Moottorin hinta on kuitenkin reilut 80€, mikä tuo reilun lisän koneen hintaan. Itse jätin siis moottorin ostamatta ja kääntelen munat omatoimisesti. Tässä mallissa munat laitetaan riveihin väliseinien avulla, joten kääntelyn ei pitäisi ainakaan kovin helpolla saada niitä rikottua.

Tässä mallissa on tuuletin, joka ylläpitää lämpöä. Valoja koneessa ei siis ole, mutta tasainen hurina kuuluu koko ajan. Hurina vastaa suunnilleen ylikuumentuneen tietokoneen ääntä, eli mikään mahdoton meteli ei oneksi sentään koneesta kuulu. Tuuletin saa lämpötilan oikeaksi hyvin nopeasti, eli vaikka kantta välillä aukoisi, palaa lämpö takaisin pian sen jälkeen kun kannen sulkee.

Vesi lisätään tässäkin mallissa ulkopuolella olevan luukun kautta. Vettä varten on vain yksi lokero ja se on melko pienehkö. Ilmeisesti alkuhaudonnassa vesilokero olisi tarkoitus pitää vajaana ja vasta lopussa täyttää kokonaan. Lokeron koon puolesta jäi mietityttämään riittäisikö kosteus esim. ankoille, mutta koneen pohjalla on kyllä paljon tilaa johon saisi tarvittaessa lisättyä itse vesiastioita.

Kananmunia koneeseen luvataan menevän 24, mutta jos niiden koko on isompi, ei tätä määrää välttämättä saa mahtumaan. Viiriäisiä pitäisi mennä 70, mutta vielä ei omakohtaista kokemusta ole mikä todellinen määrä niiden suhteen on.

***

Kumpaakin hautomakonetta löytyy myynnissä useammasta eri nettikaupasta. Pienemmän mallin olen itse ostanut Kotieläintarvikkeesta ja isomman Siltajoen siilosta. Molemmista kaupoista on tullut tilattua myös muuta tavaraa ja kumpikin on hyväksi todettu.

4 kommenttia:

 1. Hei, osaatko sanoa miten koneen saa resetoitua kun tipuvalo vilkkuu kun alettiin testata konetta? Löytyyköhän mistään suomenkielistä ohjetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alempaa nuolinäppäintä painamalla pitäisi näyttöön tulla jäljellä olevien haudontapäivien määrä (teidän tapuksessa luultavasti 0). Sen jälkeen samaa näppäintä pidetään pitkään pohjassa kunnes näytössä oleva numero alkaa vilkkua. Numeron vilkkuessa sitä pystyy nuolinäppäimiä käyttäen muuttamaan (eli laitetaan haudonnan kesto, esim. kanalla se 21). Toivottavasti jotain ymmärit tästä selityksestä. :D

   Pienempää koneeseen on ainakin olemassa suomenkieliset ohjeet, sellaiset olen itse saanut koneen mukana (nyt tosin jo kadonneet). Isomman koneen mukana ei ohjeita tullut, eli voi olla että siihen ei suomennosta löydy. Tuo "ohjauspaneelihan" noissa on samanlainen, että sen suhteen samat ohjeet pätee kumpaankin malliin.

   Poista
  2. Kiitos paljon, toimii. Kannattaako kääntäjää käyttää vai käsilläkö olisi parempi?

   Poista
  3. Aika pitkälti makuasia käyttöökö kääntäjää vai ei. Parhaiten kääntäjä toimii kun kone on täysi, eli jos pienempää määrää hautoo niin silloin voi käsin kääntö olla parempi. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)