Sivut

torstai 7. helmikuuta 2019

Mitä menee hautomakoneeseen tänä keväänä?


Huhtikuussa hautomakone herää jälleen talviunilta ja tarkoituksena on hautoa useampi satsi uusia lintuja. Koska kone on suhteellisen pieni (kerralla mahtuu 15 kananmunaa tai 40 viiriäistä), täytyy katsella jos jostakin saisi halvalla tuon nykyisen kaveriksi vielä toisen koneen. Linnut kun olisi kiva saada kuoriutumaan kevään ja alkukesän aikana, mutta se taas ei yhdellä pikkukoneella millään onnistu. Hyvä kone tuo on kyllä ollut, eli lisäkone voisi olla vaikka samanlainen.

Ensimmäisenä hautomisvuorossa on viiriäiset, sillä niiden joukot tarvitsevat vähän uudistusta. Viiriäisillä munimisikä on suhteellisen lyhyt, joten uusia munivia on hyvä hautoa joka vuosi jos munia haluaa kunnolla saada. Haaveena on saada myös vähän uusia värejä parviin, kun nyt ovat aika kultavoittoisia. Huhtikuun haudontaan saavat mennä omien viiriäisten munat ja vasta seuraavaan erään sitten hankin ostomunia (jotka toivottavasti ovat vähän laadukkaampia kuin viime vuotiset). Munia omilta viiriäisiltä tulee ihan hyvin, joten koneen voi saada ihan täyteenkin tällä kertaa.

Kanoja menee haudontaan myös satsi tai kaksi. Lidlin munia haluan koittaa hautoa vielä toistamiseen, jos vaikka kävisi tuuri ja Kuntsa saisi rotuisiaan kavereita. Lisäksi ainakin Kuntsan omia munia laitan muutaman testiin ja ehkä myös maatiaisten munia. Nyt kun nuo nuoret kukot parvessa ovat, saattaa omat munat jopa lähteä itämään. Vanhan kukon kanssa kun ei ole homma onnistunut. Näiden lisäksi haudotan ehkä ostomunia, mutta vielä en tiedä mitä ne sitten voisivat olla. Ehkä jotain toista maatiaiskantaa tai sitten jotain ihan muuta rotua.

Näiden lisäksi on vielä ankat, joita myös olisi yksi koneellinen tarkoitus hautoa. Itse ankkojen ei välttämättä kannata enää hautomista yrittää, kun niin huonosti meni viime kesänä. Koneella on siis paremmat mahdollisuudet saada eläviä poikasia ja sellaisista luulisi aika kivan kesyjä vaakkuja tulevan. Omat ankan munat ovat ihan hyvä vaihtoehto haudontaan, mutta myös ostetut ovat yksi vaihtoehto jos jostain kivan värisestä parvesta tulee munia tarjolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)