Sivut

lauantai 5. tammikuuta 2019

Mitä eläimiä haluaisin omistaa?

Postauksen kuvat: Pixabay.com

Näin eläintenhoitajana haluaisi tietenkin omistaa vähän sitä sun tätä, mutta tähän postaukseen listasin niitä eläimiä joita lähtisin heti ensimmäisten joukossa hankkimaan kunhan tilanne sen sallisi. Ne loput sata eläinlajia vasta sitten näiden jälkeen...


Hevonen
Hevosen tai useamman tulen hankkimaan heti kun vain mahdollisuus siihen tulee, jotta pääsen hevosharrastusta pitkän tauon jälkeen jatkamaan. Tällä hetkellä hevosen hankinta ei töiden vuoksi ole mahdollista, sillä olen sen verran myöhään iltaisin kotona ettei hevosen liikutukseen ja hoitoon oikein enää aika riittäisi. Pelkkiä viikonloppuratsastuksia varten taas ei oikein omaa hevosta kannata pitää. 

Suomenhevonen ja tinker on sellaiset rodut joista tykkään ja joita rotuja tulevat hevoseni luultavammin ovat. Myös muut samantyyliset hevoset kiinnostaisivat, kuten vaikka pohjoisruotsinhevoset ja eestinhevoset. Lisäksi kiinnostaisi hankkia lämminverinen ex-ravuri projektihevoseksi ja jos hyvin käy kiertää sillä satunnaisesti pienissä kisoissakin. Ihan vaan siitä ilosta että saisi ärsytettyä ex-ravuri vihaajia.

Poneista en ole koskaan suuremmin välittänyt, johtuen varmaan aika paljon siitäkin että en sellaisille ole kovin paljoa ratsastanut. Jonkinlainen poni voisi kuitenkin olla myös kiva lisä hevoslaumassa. Shettis sopisi ajamiseen ja sille voisi opettaa vaikka temppujakin. Myös pikkuwelshit on todella suloisia otuksia ja sellainenkin voisi aika kiva olla.


Aasi (ja muuli)
Aaseja olen aina pitänyt suloisina otuksina, mutta vasta ihan viime vuosina olen niistä enemmän alkanut kiinnostua. Jopa siinä määrin, että itsellekin olen muutaman aasin ajatellut jossakin kohtaa hankkia. Luultavasti asia tulee siinä kohtaa ajankohtaiseksi, kun hevostenkin pito mahdollistuu. Periaatteessa aaseja pystyisin nytkin pitämään, sillä eivät vaadi liikutusta siinä määrin kuin hevonen. Iso osa aaseista onkin ihan vaan lemmikkejä/maskotteja. Mutta enemmän aaseista on iloa kun niiden kanssa ehtii kunnolla puuhaillakin, eikä vain tehdä pakollisia hoitotoimenpiteitä.

Aasien ohella muulit ovat alkaneet myös kiinnostaa, lähinnä Muuliprojekti blogin ansiosta. Ei siis ole ollenkaan mahdoton ajatus, että joku kaunis päivä päättäisin tehdä muulivarsan itselle...


Lehmä
Työpaikaltani tulee harmillisesti lypsylehmät lähtemään jossakin kohtaa, enkä usko että sen jälkeen tulen enää lypsykarjan parissa muuallakaan työskentelemään. Itselle sen sijaan haluan jossakin kohtaa hankkia muutaman kotitarvelehmän. Suomenkarja sopii tarkoitukseen parhaiten, mutta eipä joku huonompituotoksinen ay tai holsteinikaan pois suljettu vaihtoehto ole. Tärkein kriteeri on ettei maitoa aivan mahdottomia määriä tule päivässä, sillä eihän sitä kymmeniä litroja päivässä mihinkään saa kulumaan.

Pieni karvalehmälauma olisi myös kiva. Ne viihtyisivät hyvin ulkosalla, eli tilat olisi helposti järjestettävissä. Ja kun suunnitelmissa olisi tulevaisuudessa kasvattaa kaikki liha itse, sopisi karvalehmät siihen oikein hyvin. Lypsylehmiähän ne kun eivät ole.


Eläintenhoitajaksi opiskellessa tuli oltua tekemisissä kaikkien yleisimpien lemmikkijyrsijöiden kanssa. Yleisesti tykkään kyllä niistä kaikista, mutta hamsujen, rottien ja hiirien lyhyehkö elinikä ei oikein ole mieleeni. Mitä niitä kasvattavien/suuremmissa määrissä omistavien juttuja on tullut seurailtua, niin aika paljon näillä otuksilla kaikenlaista vaivaa esiintyy ja jatkuvasti saa olla jotakin lopettamassa. Eli ei siis oikein sellaista eläintenpitoa, mistä itse tykkäisin.

Chinchilla on jyrsijämaailmassa mukava poikkeus ja marsun ohella ne ovat sellaisia mitä tykkäisin omistaa. Vielä ei ole mahdollisuutta chinchillan hankintaan tullut, vaikkakin suunnitelmissa se on useamman vuoden jo ollut. Jonkinlainen pienimuotoinen kasvatustoimintakin voisi chinchillojen kohdalla kiinnostaa. Värityksen suhteen monelle tulee varmaankin ensimmäisenä mieleen tuo perus harmaa sävy, mutta sen lisäksi chinchilloita on monissa muissakin väreissä. Värien nimiin en ole tarkemmin perehtynyt, mutta omaa silmää miellyttää eniten mustat ja valkoiset sävyt.


Siili
Lemmikkisiilejä olen päässyt kyllä livenä näkemään, mutta varsinaista kokemusta niistä ei ole. Muuten niiden hoitoon on tullut kuitenkin perehdyttyä, eli sen suhteen siilit eivät täysin vieraita eläimiä ole. Elinikä siileillä ei ole ihan niin pitkä kuin voisi toivoa, mutta muuten ne ovat kiinnostavia ja sopivaa kokoluokkaa olevia eläimiä. Perusluonteeltaan siilit on ymmärtääkseni oikein mukavia otuksia, eivät pelkästään tylsiä katselulemmikkejä.

Kuten chinchillojen kanssa, myös siilin kohdalla este hankinnalle on lähinnä tilan puute. Siiliä ei ihan pieneen tilaan voi laittaa ja ainahan sisälemmikeistä jonkinlaista haju ja sotkuhaittaa syntyy. Siilin hankinta tulee ajankohtaiseksi sitten, kun pikkueläimille on mahdollista järjestää kokonaan oma huone.


Jättiläistuhatjalkainen
Jättiläistuhatjalkaisesta olen jo monet vuodet haaveillut, eikä sellaisen hankinnalle ole mitään estettäkään. Paitsi se, että niitä ei tunnu löytyvän sitten mistään. Tasan kerran olen nähnyt jollakin harrastajalla pari tuhista olevan myynnissä, mutta nekin olivat jo ehtineet mennä. Faunattaren kautta näitä voisi varmaan helpoiten löytää, mutta ainakaan täällä päin ei ilmeisesti niihinkään kovin helpolla jättiläistuhatjalkaisia saada myyntiin. Jään siis vain odottamaan että vielä joskus tälläinen ihana jättimato vastaan tulisi.

Pienempiä tuhatjalkaisia tuntuu olevan helpommin tarjolla ja syksyllä jo sellaisten hankintaa harkitsinkin. Nyt kuitenkaan en pikkumatoja voi ottaa, kun talvi ja pakkaset ei postituksia salli. Ehkä keväällä jotakin pientä lajia otan, kunhan postitukset taas on mahdollisia.


Koira
Vaikka en niin suuri koirafani olekaan, tulen kyllä koirankin vielä joku päivä omistamaan. Vaatimuksista koiran suhteen olenkin jo blogiin kirjoittanut, joten tähän en enää niin kovin pitkästi uudelleen kirjoita. Todennäköisesti tulen hankkimaan sekarotuisen, mutta jos rotukoiraan jossakin kohtaa päädyn, olen ensisijaisesti kiinnostunut jostakin paimenkoirasta. Erityisesti bordercollie, australianpaimenkoira ja australiankarjakoira kiinnostaisi.


Riikinkukko
Riikinkukko on myös yksi pitkäaikaisista haaveista ja tämänkin kohdalla asia on tyssännyt tilanpuutteeseen. Joskus melko lähellä olisi ollut aika halvallakin (näillähän hinnat on normalaisti useita satoja) pari riikinkukkoa myynnissä, mutta kun sitä tilaa ei vaan oikein ole. Riikinkanat olisikin helpompia asuttaa, mutta kukot vaativat isoine pyrstöineen paljon tilaa. Kesällä linnut menisi vapaana pihallakin, mutta talven tullun pitäisi olla iso sisätila käytössä. Eli näitäkin sitten siinä kohtaa kun käytössä on paljon tilaa eläimille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)