Sivut

torstai 10. tammikuuta 2019

Esittelyssä kanala (jossa asuu myös kaneja)

Varsinaisen kanilakopinkin esittely on tuloillaan (todennäköisesti tammikuun aikana), mutta sitä ennen esittelyyn pääsee tämä toinen eläintila. Postauksen otsikossa tämä on nimellä kanala, mutta asuuhan samassa myös viiriäiset ja osa kaneista. Eli en sitten tiedä mitä nimeä olisi järkevintä käyttää.

Tässä aivan ensimmäisessä kuvassa on näkymä suoraan ovelta. Kuten kaikki varmasti huomaavatkin, elelee tällä hetkellä käytävälläkin muutama pupu. Tämä porukka on ollut tarkoitus yhdistää seinän taakse muiden pikkutyttöjen sekaan, mutta eipä ole tullut sitä vielä tehtyä. Asiaa on viivästyttänyt lähinnä se, että osa näistä on myynnissä enkä halusisi niitä alkaa stressata uusilla kavereilla jos maisemanvaihdos on kuitenkin edessä. Jos myynnissä olevat eivät kuitenkaan pian ala koteja löytämään, niin yhdistäminen on jossakin kohtaa edessä.

Yleensä käytävällä ei siis vakituisia asukkaita ole, mutta nyt nämä viisi neitoa saavat käyttää tilaa hyödykseen. Sotkua ne vähän aihauttavat, mutta muuten ei käytävä asumisessa ongelmaa ole.

Ovelta katsottuna oikealla puolella on tuo vanha kaksikerroksinen häkki, jonka yläkerrassa asuu Tuttis ja alakerrassa Donizi. Häkin vieressä oleva tyhjä tila oli myös monina talvina jonkun kanin asuinpaikka, mutta tila oli aina rajattu komppareilla tai muulla vastaavalla. Vuosi sitten siihen tuli kuitenkin tuo portti, joka onkin oikein kätevä. Tässä "karsinassa" majailee Söpö. 
Kerroshäkin vieressä onkin sitten vanha tuttu lautakoppi, joka on pikkutyttölauman päämaja. Laumalla on lisäksi ympärivuotinen pääsy ulkotarhan puolelle, jonne kuljetaan seinässä olevasta pienestä reijästä. Ulkotarhasta en kuvia ottanut, sillä se on varsin lumisessa kunnossa tähän aikaan vuodesta...

Koppi pitää sisällään kanien heinätelineen, sekä seinällä olevat kaksi tasoa, jotka ovat kanien ehdottomia lemppareita. Tytöthän jopa nukkuvat tasojen päällä, mikä on kanille aika mielenkiintoista toimintaa. Luulisi että koloissa elävä eläin ei tuntisi ilmassa nukkumista kovin kotoisaksi. Mutta sielläpä ovat jo vuosien ajan nukkuneet. Pieni ikkuna löytyy myös, mutta siitä kanit eivät ole koskaan erityisen kiinnostuneita olleet.

Lautakopin ulkopuolella on kasa kaikenlaista tavaraa. Kuljetusboksien alla on yhden viiriäisparven häkki ja lisäksi löytyy kaikenlaista ämpäriä sun muuta kippoa. Tätä kohtaa täytyisi järjestellä vähän uusiksi. Viiriäiset olisi hoidon kannalta helpompia ylempänä ja kuljetusboksitkin voisi viedä muualle säilytykseen.Käytävän vasen puoli on jettu kahteen erilliseen häkkiin. Takaosan pienempi häkki oli Akun ja Iineksen asuntona viime talvena, mutta kun ankkojen määrä kasvoi jäi asunto pieneksi. Ankat ovat siis nyt muualla ja tässä niiden vanhassa häkissä on viiriäisiä sekä Gustus pupu.

Viiriäisten kolmikerroksinen häkki oli aiemmin käytävällä, mutta syksyllä siirsin sen ex-ankkalan sisälle. Sama kohtalo oli kahdella pikkuhäkillä. Tehdasäkeissä majailee pikkuparvet ja patakukot sekä Gustus kani on vapaana niiden ympärillä. Pikkuhäkkien päällä on Gustuksen tähystyspaikka, jossa se mielellään lepäilee. Ruoka tarjoillaan myös pojalla tälle paikkaa.

Kanipoika on tullut viiriäisten kanssa hyvin juttuun, vaikka vähän erikoisislta kaveruksilta voivatkin kuulostaa. Itsekään tuskin olisin keksinyt kania ja viiriäisiä laittaa yhteen, ellei viirujen hoito-oppaassa olisi ollut aiheesta juttua hyvillä kokemuksilla varustettuna.Ovelta päin ensimmäinen häkki onkin sitten se kanojen asunto. Ikkunan puolella on kanahäkin alkuperäiset orret ja toisessa päädyssä pari uutta syksyllä lisättyä ortta. Pitkän aikaa nuoriso nukkui uusilla orsilla ja vanhat kanat kukkoineen alkuperäisillä orsilla. Nuorten kanojen alettua munimaan pääkukko Taisto kuitenkin kiinnostui niistäkin ja nykyään nuoretkin ovat tervetulleita vanhojen sekaan. Kukkonuoret joutuvat toki olemaan erillään ja kyllä niiden seuraksi aina muutama kanakin menee. Ikkuna kanoilla on mieluinen ja melkein aina joku kana istuukin orrella ikkunasta ulos katsellen. Ja silloin jos ruokinta sattuu viivästymään, on kanoja ikkunalla isompikin porukka katselemassa milloin ruokkija saapuu.

Kunnon munintapesät kanoilta edelleen puuttuu ja sellaiset pitäisi jossakin kohtaa tehdä. Hyvin on muninta kyllä ilmankin sujunut, mutta vähän sinne tänne tuntuvat munivan. Helpompi oli munat kerätä jos ne kaikki tulisi samaan paikkaan. Munien suhteen pitäisi muutenkin keksiä joku toimiva ratkaisu, niitä kun lojuu aina ympäri kanalaa. Mennen tullen tuppaa olemaan kädet täynnä tavaraa ja munat jää kanalaan "kun ehtii ne joku toinen kerta mukaan ottaa". Lopulta onkin jo kattava kokoelma kanaa, ankkaa ja viiriäistä.Valot kanalassa toimii ajastuksella. Näin pimeimpään aikaan valot on päällä aamu kahdeksasta ilta yhdeksään, mutta kunhan vähän valostuu mennään päivä luonnonvalolla ja lisävaloa on tarjolla vaan iltaisin. Lämpötila kanalassa pysyy pienemmillä pakkasilla hyvin plussan puolella, mutta sitten kun pakkasta on pitempia pätkiä paljon, tulee lämmitys tarpeeseen. Vähn vaihtelevasti lämmitys on hoitunut joko patterilla tai puhaltimella. Erityisen herkkiä pakkaselle maatiaiskanat tai viiriäiset eivät ole, eli mikään paniikki ei synny vaikka lämpötila yöllä ehtisi asteen pari miinukselle mennä. Mutta tavoitteena kuitenkin on pitää tila aina plussalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)