Sivut

maanantai 21. tammikuuta 2019

Dessa sai poikasia!

Dessan oli määrä tehdä viime vuonna poikue, joka olisi ajoittunut alkusyksyyn. Elokuussa oli siis aika astuttaa kanineiti. Yleensä en uroksia ja naaraita pitempiaikaisesti yhteen laita asumaan, mutta Dessan ja Dexun jätin poikkeuksellisesti samaan häkkiin, ajatuksena erottaa ne sitten kun synnytys olisi lähellä.

Toisten mielestä tiineyttä ei voi sanoa varmaksi ennen kuin pesässä on poikaset, mutta kyllähän todellisuudessa naaraasta aika helpostikin on huomattavissa jos se on tiine. Siinä kohtaa kun kanipariskunta oli asunut kuukauden yhdessä, oli selvää että poikasia ei vielä olisi tulossa enkä pari erottanut. Jäin siis vain odottelemaan milloin jotain tapahtuisi. Tätä odotusta onkin sitten kestänyt vähän odotettua pidempään ja vähän aloin jo epäillä tulisiko poikasia ollenkaan. Keväämmällä Dessa olisi täyttänyt jo kaksi vuotta, eli aivan näinä aikoina se olisi ollut pakko Dexusta erottaa, ettei se saisi poikasia liian vanhana.Pari viikkoa sitten Dessa alkoi kiukutella Dexulle juuri sillä tavoin kuin tiineet yleensä tekevät. Lisäksi siinä huomasi pientä pullistumista ja lopulta neiti alkoi rakennella pesääkin. Dessa pääsi kanalan puolelle omaan häkkiin valmistautumaan poikasten syntymään ja eilen poikasia sitten saatiin lähes puolen vuoden odottelun jälkeen. Löytöhetkellä pesässä oli vain kaksi poikasta ja loput kolme pesäkopin ulkopuolella. Poikaset ovat voineet syntyäkin jostain syystä väärään paikkaan tai sitten Dessa on voinut ne pesää parannellessaan vahingossa kaivaa ulos kopista. Ulkopuolella olevista poikasista yksi oli ehtinyt kylmettyä kuoliaaksi, mutta kaksi oli vielä hengissä. Hetkellisen lisälämmityksen jälkeen palautin ne oikeaan paikkaan kahden muun seuraksi.

Eli neljä poikasta pesässä nyt on ja toivottavasti siellä näillä pakkasilla pysyvätkin. Yksi poikasista on kokonaan musta ja loput ovat mustia ottereita (joista yksi perhoskuviolla). Mustalla värillä siis mennään, vaikka mm. madagaskarkin olisi mahdollinen väri ollut. Kumpikin mustista ottereita on MM harjaksella varustettuja, eli niistä tulee varmaan aika suloisia tyyppejä.

Koskaan ennen ei kanilassa näin aikaisin olekaan poikasia syntynyt, sillä yleensä tähtään siihen helmi-maaliskuun vaihteeseen. Mutta ihan kiva näinkin välillä. Mielenkiintoista että Dessa on päättänyt tulla tiineeksi joulukuussa, juuri kaikkein pimeimpään aikaan vuodesta. Sitä ennen kun kuitenkin olisi ollut syksykin aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)