Sivut

lauantai 8. joulukuuta 2018

8. luukku: Millainen eläin on ankka?


Ankat ovat hauskoja otuksia, jotka hieman tyhmästä olemuksestaan huolimatta ovat yllättävän viisaita lintuja. Kanojen tavoin niitä voi pitää vapaana pihassa ja ainakin omat ankat liikkuvat paljon pienemmällä alueella kuin kanat. Ankat eivät käytännössä lennä juuri ollenkaan, eli jos niiden liikkumista halutaan rajoittaa, onnistuu se hyvinkin matalalla aidalla. Siinä missä kana tarvitsee talvisin plussan puolella olevan asuinpaikan, pärjää ankka kylmemmässäkin. Ankkoja ei pakkanen haittaa ja niille voi tarjota ulkoilumahdollisuuden ympäri vuoden. Osa pitääkin ankkoja pihatoissa, joilloin ne saavat itse päättää haluavatko olla sisällä vai ulkona.

Erilaisia ankkarotuja on useita, jotka eroavat toisistaan kokonsa ja värinsä suhteen. Lemmikkinä pidettävät ankat ovat kuitenkin usein risteytyksiä, jonka vuoksi ne voivat värinsä suhteen olla hyvinkin hauskoja ilmestyksiä. Ankoilla esiintyy myös tupsugeeni, joka aiheuttaa ankan päähän nutturamaisen tupsun. Tämäkin tuo ulkonäköön lisää persoonallisuutta.

Ankka on parvilintu, joten niitä olisi hyvä olla enemmän kuin kaksi. Toimiva parvi saadaan aikaan esim. pojasta ja muutamasta tytöstä, mutta parvessa voi olla myös pelkkiä poikia tai tyttöjä. Yhtä poikaa kohden tulisi parvessa olla useampi tyttö, jotta tytöt eivät polkemisen vuoksi joudu liian koville. Lemmikkiparvet ovat yleensä pienehköjä, mutta jos ankoista kunnolla innostuu voi niitä pitää isoissakin porukoissa.


Ankka on vesilintu ja vesi todellakin on sille hyvin tärkeä osa elämää. Ihanteellisinta olisi jos ankalla olisi aina uintimahdollisuus, mutta käytännössä tämä voi olla talviaikaan hankala toteuttaa. Vähimmäisvaatimuksena on tarjota vettä siinä määrin, että ankka saa kasteltua päänsä päivittäin. Veden kanssa läträtessään ankka sotkee melkoisesti ja tämä onkin syytä huomioida ankan asuintilaa miettiessä. Jos ankkala on talvella pakkasen puolella, voi suuremmat vesimäärät olla syytä laittaa tarjolle ulos, jolloin kuivikkeet eivät mene jäähän.

Ruokinta ankoilla on suunnilleen samanlaista kuin kanoillakin. Kananrehu ja kaura on hyvää pääruokaa, jonka ohella ankoille voi antaa monenlaista muutakin syötävää. Omien ankkojen herkkua on mm. salaatti. Ankat ovat sekasyöjiä, eli kasvisruuan lisäksi niille kelpaa myös liha. Kalkkia ankat tarvitsevat myös, kuten myös hiekkaa ruuansulatukseen.

Munimaan ankat alkavat noin puolivuotiaina. Munimistahtiin vaikuttaa ankan rotu, eli jos munia haluaa reilusti, kannattaa valita siihen parhaiten sopiva rotu. Kooltaan munat ovat hivenen kananmunaa suurempia. Osa ankoista hautoo itse munansa, joskus taas haudonta onnistuu parhaiten koneessa. Haudonta-aika ankanmunilla on melko pitkä, noin 28 päivää. Hyvällä ruualla ja hoidolla ankanpoikanen kasvaa nopeasti ja parinkuukauden ikäinen ankka on jo ulkonäöltään ja kooltaan lähellä aikuista. Elinikä ankoilla on pitkähkö, parhaimmillaan lähemmäs kymmentäkin vuotta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)