Sivut

keskiviikko 5. joulukuuta 2018

5. luukku: Lemmikkinä okapiru
Lemmikkeinä pidetään monenlaisia selkärangattomia, mukaan lukien erilaisia sirkkoja. Itseltä löytyy muutama okapiru, joka on kummitussirkkoihin kuuluva laji. Alkujaan okapirut ovat lähtöisi Papua Uusidesta-Guineasta. Kooltaan okapirut ovat melko isoja, pituus vaihtelee n. 10-14 cm välillä. Naaraat ovat hieman isompia ja koiraat pienempiä. Kasvuvaiheessa pirut voivat olla väriltään kauniin kirjavia, mutta aikuisena ne ovat ruskean sävyisiä. Muiden sirkkojen tavoin kasvu okapiruilla tapahtuu nahkaa vaihtamalla, eli jonakin aamuna vastassa on huomattavasti aiempaa suurempi ötökkä. Elinikä okapiruilla on 1-2 vuotta.

Okapiruja voidaan asuttaa yksittäin tai useammankin pirun porukoissa. Koiraita ei samaan terraarioon välttämättä mahdu kuin yksi (tappelevat keskenään), joten isommat porukat tulisi muodostaa naaraista. Kokoa asumuksella tulisi olla sen verran, että asukki pääsee hyvin liikkumaan. Pirut viihtyvät maassa, mutta kiipeilymahdollisuuskin tulisi tarjota. Terraarion pohjalle laitetaan turvetta ja myös erilaiset piilot (ruukut yms.) voivat olla suosittuja.

Hoidon suhteen okapiru on helppo otus. Päivittäisiin hoitotoimenpiteisiin kuuluu ruokinta ja terraarion sumutus. Lisälämpöä pirut eivät asumukseensa vaadi, mikäli huoneen lämpö on riittävän korkea (yli 22 astetta). Haastetta hoitamiseen saatta tuoda sopivan ravinnon löytäminen. Okapiru on kasvinsyöjä, mutta kuitenkin hyvin nirso ruokansa suhteen. Omat pirut ovat syöneet kesäisin pääasiassa vadelman ja pihlajan lehteä, kun talvi taas mennään sitruunamelissan voimin. Myös mm. tammenlehdet ovat pirujen kelpuuttamaa syömistä. Pirut ovat kovia syömään, joten ruokaa tulee olla reilusti tarjolla.

Okapirut lisääntyvät munimalla turpeeseen. Jos munista halutaan hautoa poikasia, ne kerätään erilliseen rasiaan, joka pidetään lämpimässä ja jota sumutetaan aikuisten pirujen terraarion tavoin. Erityisen nopeaa hommaa hautominen ei ole, vaan siihen kuluu aikaa 4-6 kuukautta.

Okapiruja on mahdollista ostaa eläinkaupoista ja harrastajilta. Eläinkaupoissa hinnat voivat olla parinkin kympin luokkaa, mutta harrastajalta pirun voi saada muutamalla eurolla. Moni on valmis postittamaankin okapiruja, joten ei haittaa vaikka läheltä ei myyjää löytyisi. Mielenkiintoisinta on ottaa mahdollisimman nuoria ötököitä, jolloin pääsee seuraamaan niiden kasvua ja kehitystä aikuisiksi okapiruiksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)