Sivut

tiistai 4. joulukuuta 2018

4. luukku: Kesäkanit


Keväällä 2015 keksin ensimmäistä kertaa tarjota kaneja kesäpupuiksi sellaisiin perheisiin, joissa ei ole mahdollista pitää kaneja vakituisina lemmikkeinä. Muistaakseni törmäsin jonkun muun ilmoitukseen kesäkaneista ja siitä innostuneena laitoin sitten poikasten myynti-ilmoitukseen maininnan että kesäkanimahdollisuuskin olisi. Tätä kautta löytyi kolme perhettä, jotka halusivat kaneja ottaa. Jokaiseen paikkaan lähti kaksi pupua. Myöhemmin olisi kiinnostuneita ollut vielä enemmänkin, mutta siinä kohtaa vapaita kaneja ei enää ollut annettaviksi.

Syksyllä kesäpupuista palasi puolet takaisin. Yhteen perheeseen kanit jäivät pysyvästi ja toisessa paikkaa taas kävi niin ikävästi että toinen kaneista menehtyi. Menehtyminen ei kuitenkaan ollut kesäkodin syytä, vaan poikasella ilmeisesti oli jotakin synnynnäistä vikaa joka vei pikkuisen mennessään. Kolmannesta kodista kanit palautuivat normaalisti takaisin ja hyvin pian ne lähtivätkin eteenpäin kohti pysyvää ja lopullista kotia. Koska kokemukset kesäkanitoiminnasta jäivät positiivisiksi, päätin tarjota kaneja myös jatkossa.

Ensimmäisen kesän jälkeen laitoin kanilan sivuille asiaa kesäpupuista ja kotisivujen kautta onkin viimeisten kolmen vuoden ajan kaikki kiinnostuneet löytyneet. Missään en siis ole enää erikseen asiasta maininnut. Tätä tyyliä pidän toimivana, sillä kotisivuille päätyy vain ne aidosti asiasta kiinnostuneet jotka lähtevät googlen kautta kesäkaneja etsimään. Jos asiasta julkisemmin huutelisi, niin mukana olisi varmasti niitäkin ihmisiä joille innostus asiaan lähtisi yllättäen, eikä silloin kanien hoitoon välttämättä perehdyttäisi yhtä hyvin.

Yleisesti ottaen voisi sanoa, että kesäkanien ottajat ovat paljon tarkempia ja motivoituneempia kaninhoitajia kuin moni omaksi kania haaveileva. Kesäkaneista kiinnostuneet kertovat aina todella hyvin millaiseen kotiin kaneja kaivattaisiin ja moni laittaa tulevasta asumuksestakin kuvia jo ennakkoon. Hoidosta kysellään tarkkaan ja saan myös kuvia ja kuulumisia kaneista kesän mittaa. Vielä kertaakaan en ole saanut kesäkanikyselyitä sellaisista paikoista, jonne en kania halua antaa. Toista on myytävien pupujen suhteen, joista tulee jos jonkinlaisia kyselyitä. Eli se että kani ei ole kesäkodin oma, tuntuu tuovan paljon vastuullisuutta. Iso osa kesäkodeista haluaa kaneja seuraavanakin vuonna, eli monet kodeista on jo ennestään itselle tuttuja ja tiedossa on että kaneja hoidetaan hyvin.

Tyypillisesti kesäkanit menevät perheisiin, joissa allergian takia kanien pito sisällä ei ole mahdollista. Kesäaikaan kanit on helppo asuttaa ulos ja allerginenkin perheenjäsen pystyy olemaan mukana hoidossa. Kaneja menee myös mm. sellaisiin perheisiin, joissa runsaan matkustelun vuoksi vakituinen lemmikki olisi hankala pidettävä. Ei ole yhtään huono ajatus ottaa kesäkania myöskään omaa lemmikkiä haluavalle lapselle, jolta kiinnostus hoitoon saattaisi lopahtaa nopeasti.

Kesäkaneista kiinnostuneiden määrä on vuosittain vain kasvanut ja kasvanut. Ensi vuoden varauslista täyttyi jo kesän aikana. Ihmiset siis varaavat kaneja jo vuotta etukäteen. Harmillisesti moni lupaava koti jää ilmankin kania, kun kaikille ei vaan millään riitä. Kesäkanijutut pyörivät täysin muun kasvatuksen ohella, eli vartavasten kesäkaneiksi en poikueita teetä enkä tee niin jatkossakaan. Ihan kaikkia poikasia en myöskään voi kesäkoteihin antaa, sillä syksyllä olisi muuten aika kaaos kun kymmeniä kaneja palautuisi takaisin. Toivottavaa olisi että moni muukin kasvattaja innostuisi kesäkaneja tarjoamaan, jotta useammilla olisi mahdollisuus niitä saada.

En peri kesäkaneista vuokraa, vaan ne lähtevät kesäkoteihin ylläpito tyylisesti. Kesäkoti vastaa siis kanin ruokinta, kuivike yms. kuluista kesän ajan ja hankkii myös omalla kustannuksellaan kanille sen vaatimat tarvikkeet. Kaneista on kesän mittaa perheissä paljon iloa ja se riittää itselle. Aina ei tarvitse vaatia rahaa joka asiasta. Kasvatuksen suhteen kesäkodeista on myös suuri apu, sillä voin antaa poikueista useita kaneja kesäkoteihin ja niiden palautuessa valita parhaimmat jäämään itselle ja osaksi kasvatusta. Ylipäätään pääsen myös näkemään millaisia yksilöitä poikasista kasvaa ja kehittyy. Parhaimmillaan kanit ovat kotiin palatessaan jo yli puolivuotiaita.

Koska kanilassa ei ole tilaa loputtomiin, etsin kotiin palanneille kaneille yleensä pysyvät kodit muualta. Toki joitain kaneista jää aina itsellekin. Aina välillä voi samat kanit päästä uudelleenkin vanhaan tuttuun paikkaan vietettyään talven yli täällä, mutta yleensä tähän ei mahdollisuutta ole. Vaikka ennestään tutut kanit voisivatkin osalle olla mieluisin vaihtoehto, niin ihan tykätty on sekin malli että kanit ovat joka kesä erilaiset. Tällöin perheissä päästään tutustumaan hyvin erilaisiinkin kaneihin. Joissakin perheissä on mm. ollut sekä jättejä että kööpiöitä ja ovat olleet ihmeissään kuinka erilaisia ovat.

Kesäkaneissa saattaa mietityttää eivätkö kanit stressaa asuinpaikan vaihtelusta. Tähän pyrin vaikuttamaan mahdollisimman pitkillä kesäjaksoilla, sopiva luonteisilla kaneilla sekä sillä että kaneilla yleensä lähtee aina kaveri mukaan. Veikkaisin että kesäkaneilu on kuitenkin paljon vähemmän stressaavaa kanille, kuin kiertää viikonloput ympäri Suomea näyttelyiden tai estekisojen perässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)