Sivut

maanantai 3. joulukuuta 2018

3. luukku: Kasvattajanimestä


Tämä vuosi toi mukanaan jotakin uutta kasvatukseen, sillä päätin alkuvuodesta ottaa käyttöön epävirallisen kasvattajanimen. Kaikki tänä vuonna syntyneet poikaset saivatkin nimiensä eteen tämän kasvattajaliitteen. Risteytyskaneille ei virallista kasvattajanimeä ole mahdollista mistään saada (lukuun ottamatta esteristeytyksiä), eli ainoa mahdollisuus sellaisen käyttöön on epävirallinen nimi. Kaikki ei varmastikaan tykkää että epävirallisia kasvattajanimiä käytetään, mutta onneksi yleisesti risteytyskanien arvostus on viime vuosina noussut eikä kasvattajanimen käyttöäkään kovin pahana asiana pidetä. Näin perus lemmikkiristeytysten kohdalla kasvattajanimien käyttö on vielä aika uusi juttu ja nimiä löytyy lähinnä esteristeytysten puolelta. Mutta tiedän kyllä muutamia muitakin jotka kasvattajanimiä käyttävät lemmikkiristeytyksilläkin.

Kasvattajanimen käyttöön ottoa ehdin suunnitella jo parin vuoden ajan. Suurin syy siihen ettei asia edennyt mihinkään, oli etten oikein keksinyt sopivaa nimeä. Kasvattajanimen kun pitäisi olla pysyvä, eikä sitä noin vaan vaihdella jatkuvasti oman mieltymyksen mukaan. Rajoituksia nimeen aiheuttaa tietenkin myös jo olemassa olevan nimet. Epävirallinenkaan nimi kun ei saisi muistuttaa liikaa jotakin jo käytössä olevaa nimiä. En tiedä kuinka tarkkaan kasvattajanimiä myöntävät yhdistykset asioita tutkivat, mutta itse ihan ulkomaita myöten tarkistin ettei nimi ole muualla käytössä. Tai voihan se jossakin ollakin, mutta mitään suurempia tuloksia ei googlettelut tuottanut.

Pitkien pohdintojen jälkeen kasvattajanimeksi valikoitui Freakshow's. Alusta asti oli selvää että nimi tulisi olemaan englanninkielinen, sillä ensimmäisten poikueiden jälkeen en ole suomen kieltä kanien nimissä käyttänyt. Suomenkieliset nimet jäävät helposti tylsiksi, ellei sitten omista todella hyvää mielikuvitusta. Tässä kohtaa täytyy mainita esimerkkinä Eloisan kanilan poikueet. Jos itse osaisi keksiä yhtä hauskoja suomalaisia nimiä, niin ehdottomasti vaihtuisi kieli kanien nimissä!

Joitain ihan kivan kuuloisia kasvattajanimiä oli jo mielessä, mutta mikään niistä ei kuitenkaan kuulostanut juuri täydelliseltä. Idea Freakshow's nimeen tuli lopulta American Horror Story sarjasta, jossa yhden kauden nimi on Freak show. Oikea kirjoitusasu sanalla olisi välilyönnin kanssa, mutta mielestäni se näyttää paremmalta yhteen kirjoitettuna. Jonkun verran näkee kyllä sanaa yhteenkin kirjoitettuna, eikä se oikeastaan kasvattajanimessä ole väliä onko kirjoitusasu oikea vai ei.

Miksi kyseinen nimi sitten valikoitui? Yksi syy on se, että ylipäätään olen ollut aina kiinnostunut vanhanaikaisista friikkisirkuksista. Lisäksi nimi kuvaa hyvin kanilan toimintaa, sillä tarkoituksena on saada aikaan uniikin ja erikoisemman näköisiä ja värisiä kaneja. Jonkinlaista kauhuteemaa oli myös kasvattajanimeen mietinnässä ja tämä nimi vähän sitäkin liippaa. Ja ihan yleisesti kuulostaa vaan oikein kivalta nimeltä.

Alunperin suunnitelmana oli hakea virallinenkin kasvattajanimi rotukaneja silmällä pitäen. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, enkä enää pidä todennäköisenä että tulen puhdasrotuisia poikueita kasvattamaan. Virallisista nimeäkään ei siis ole tulossa. Koska epävirallisesti käytössä ollutta nimeä ei voi viralliseksi enää saada, olin ajatellut rotukaneille nimiä Friikkisirkuksen. Eli suomennettua versiota risteytysten nimestä. Toinen vaihtoehto olisi ollut Sideshow's , joka käytännössä tarkoittaa samaa asiaa. Mutta nämä suunnitelmat on haudattu ja tulen jatkossa keskittymään ainoastaan risteytyksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)