Sivut

perjantai 21. joulukuuta 2018

21. luukku: Vastauksia kysymyksiin

Tässä tulevat vastaukset esittämiinne kysymyksiin. Kysymysten keräyksen ohessa oli arvonta. Arvoin voittajan arvontakoneella, joka valitsi voittajaksi hiisukas alkuisella sähköpostilla kommentoineen henkilön. Olen voittajaan huomenna yhteydessä, kuten myös aiemman kilpailun voittajaan (jolle en muilta kiireiltä ole vielä ehtinyt viestiä laittaa).


Onko kaikki kanit ollut sinulle aina yhtä tärkeitä vai onko sulla joku elämän kani?
Kanilasta löytyy oikeastaan kahdenlaisia kaneja, lemmikkipupuja ja kasvatuspupuja. Lemmikit on niitä lemppareita jotka saavat asua täällä loppuelämänsä. Kasvatuspuput taas ovat täällä vain sen aikaa kun niille on kasvatuksessa käyttöä ja sen jälkeen etsin niille lemmikkikodit muualta. Kivoja kaneja ovat toki nekin, mutta eivät kuitenkaan niin ihania että haluaisin ne ehdottomasti itsellä pitää. Kasvattaessa kun on aina jostakin välillä luovuttavakin. Lemmikkipupujen joukossa on muutamia muiden ylitse nousevia kaneja, mutta yhtä tiettyä elämän kania ei ainakaan vielä ole vastaan tullut.

MP lutinot?
En pidä lutinoita kovin kauniina kaneina, keltainen väri ja punaiset silmät ei vaan sovi mielestäni yhteen. Jos täytyy olla punasilmäinen, niin sitten valkoinen eikä keltainen.

Minkälaisia yhdistelmiä sulla on suunnitteilla ensi vuodelle?
Ensi vuoden yhdistelmät on vielä vähän suunnitteluvaiheessa. Kanilassa on monta upeaa kania, mutta vielä täytyy miettiä miten niitä on järkevintä lähteä yhdistämään. Harmillisesti muutama kiva yhdistelmä pitää jättää toteuttamatta joko yhteensopimattomien värien tai liian läheisten sukulaissuhteiden vuoksi. Yleisesti on kuitenkin luvassa useampi valkokorvapoikue, sekä muutama poikue johon tavoitellaan sinisilmäisiä kaneja.

Kuinka monta tuntia menee päivässä eläinten hoitoon?
Perushoitoon menee pari tuntia päivässä, jonka lisäksi sitten vielä häkkien siivoamiset yms. erikseen. Välillä pidän viikonloppuisin siivouspäivän jolloin käyn kaikki ulkotilat läpi ja siihen saa kyllä varata koko päivän. Yleensä siivoukset jakaantuvat kuitenkin useammalle päivälle. Hätätilassa eläimet saa hoidettua tunnissakin, jos esim. reissun tai muun takia ei ehdi kotona jonakin päivänä olla.

Mitä mieltä olet kanien kasvatuksesta lihaksi?
Lihakaneihin liittyen kirjoittelinkin postauksen viime vuoden kalenteriin. Postaus löytyy täältä. Kannatan siis kyllä ehdottomasti kanien lihakasvatusta, sillä se tarjoaa mahdollisuuden lähes kelle tahansa kasvattaa itse eettistä lihaa. Lehmää tai possua kun kuka tahansa ei pysty ottamaan kotiin kasvamaan. Koskaan en ole ymmärtänyt miksi lihaa syövä ihminen valitsee eläimen söpöyden perusteella mitä lihaa syö ja mitä ei, eli jokaisen joka lihaa käyttää tulisi myös lihakanit hyväksyä.

Mikä on pisin matka jonka olet matkustanut kanin vuoksi ja minkä takia?
Vartavasten kanin takia en kovin pitkälle ole ajellut, vaan ihan tunnin matkan sisällä on kaikki reissut tullut tehtyä. Nämä lähinnä uusien asukkien hakureissuja. On hienoa että joku viitsii matkustella kanin takia satoja kilometrejä, mutta itsellä ei sellaiseen valitettavasti aika riitä ja se asettaa rajoituksia mm. uusien kanien hankintaan. Muusta syystä tehtyjen reissujen ohessa on kyllä kaneja kulkenut mukana pitempiäkin matkoja.

Kuinka kauan aiot jatkaa kanien kasvatusta?
Ainkaan lähivuosina ei ole suunnitelmissa lopettaa kasvatusta, mutta mahdolliseti jossakin kohtaa kasvatus saattaa muuttua pienimuotoisemmaksi.

Haluaisitko kasvattaa jotain muitakin eläimiä?
Viiriäisiä pienimuotoisesti kanien lisäksi kasvatan jo nyt, mutta kiinnostaisi kyllä kasvattaa monia muitakin eläinlajeja. Olen jo vuosien ajan ollut kiinnostunut genetiikkaan ja kasvatukseen liittyvistä asioista ja ihan pienenä jo haaveilin että voisin jotain eläimiä joskus kasvattaa. Nähtäväksi jää mitä kaikkea vielä tulevaisuudessa tulee kasvatettua, kunhan tilaisuus siihen tulee.

Mitä mieltä olet estekanien kasvatuksesta ja ylipäätään koko harrastuksesta?
Tykkään kovasti siitä että eläimiä jalostetaan käyttötarkoitusta silmällä pitäen, eikä niitä yritetä ulkonäöllisesti mahduttaa samaan muottiin. Pidän siis estekanikasvatusta hyvänä juttuna, vaikka tietty joukkoon mahtuu sekä hyvää että huonoa kasvattajaa. Mutta niin se on kaiken kasvatuksen kohdalla. Esteharrastus on ok, kunhan se tehdään asiallisesti kanin ehdoilla. Aihe on viime aikoina ollut paljon pinnalla, joten eiköhän esteharrastus ole menossa parempaan suuntaan ja huonompi kanin käsittely jäämässä pois kuvioista.

Mikä on tavoitteesi tällähetkellä kasvatuksessa?
Yleisellä tasolla kanit alkavat olla luonteen ja rakenteen suhteen kivassa kuosissa, joten tärkeimpänä tavoitteena on saada pidettyä tilanne samana ja tehdä siinä sivussa pientä hiomista ja parannusta. Lisäksi värin suhteen on sitten omat tavoitteensa, joiden suhteen on vielä työtä.

Minkä ikäiselle suosittelisit kania ja onko kani hyvä ensimmäiseksi lemmikiksi?
Nämä on asioita jotka riippuvat hyvin pitkälti ihmisestä. Joku saattaa olla jo 8-vuotiaana kykenevä huolehtimaan lemmikistä omatoimisesti, kun toisella on parantamisen varaa vielä 16-vuotiaanakin. Myös se mikä eläin sopii kenellekin ensilemmikiksi ja mikä ei, on hyvin paljon ihmisestä kiinni. Jos kani kuitenkin sopivalta lemmikiltä tuntuu, niin ihan hyvänä ensilemmikkinä sitä pidän. Vastuu eläimestä pitää tietenkin aina aikuisella olla, jos kanin varsinainen omistaja on lapsi vielä.

Mitä virikkeitä annat kaneillesi?
Lähinnä luonnollisilla virikkeillä mennään, eli oksilla yms. Lisänä tietenkin kaivelumahdollisuus, joka näin sisäkaudella mahdollistetaan runsaalla pohjamateriaalina asumuksissa. Jonkinlaisena virikkeenä voi pitää myös ulkona asumista kesäisin, sillä ulkona kanilla on ympäristössä paljon ihmeteltävää mitä sisällä asuessa ei näkisi.

Miten yöt menevät kanien kanssa eli pitävätkö ääntä vai nukkuvatko koko yön?
Kanit asuvat ulkotiloissa, eli eivät onneksi ole täällä sisällä metelöimässä. Satunnaisten väliaikais-sisäpupujen kanssa on kyllä mennyt yöt hyvin, eikä ongelmia ole metelöinnin suhteen ollut.

Mitä mieltä läheisesi ym. ovat kaniesi määrästä? Ovatko esim. valmiita hoitamaan niitä tarvittaessa?
Eipä kukaan oikeastaan ole koskaan kanien määrää sen suuremmin ihmetellyt ja hoitajakin järjestyy kyllä tarvittaessa. Täällä maalla on ennen aika monilla ollut vapaasti lisääntyviä navatteakanikantoja, joten vieraammatkaan ihmiset eivät isompaa kani määrää juuri ihmettele. Lähinnä ehkä ennemmin sitä että kaneja voi pitää isommassa määrin myös vastuullisella hoidolla.

Mitä mieltä olet sisäkaneista? Onko kanin parempi asua sisällä vai ulkona?
Vaikka itse en sisäkaneista niin välitäkään, ei mitään niitä vastaan ole. Kanin olot voivat olla hyvät tai huonot riippumatta siitä asukko se sisällä vai ulkona. Ulkokaneja pidän siitä hyvänä ratkaisuna, että niille on helpompi tarjota luonnolliset elinolosuhteen. Sisäkanin kohdalla omistaja pitää helposti ongelmana niitä asioita, jotka kuuluvat kanin luonnolliseen elämään. Harmillisen monelta sisäkanilta on mm. poistettu kaivelumahdollisuus täysin, koska siitä aiheutuisi sotkua. Sisäkanillekin pitäisi tarjota mahdollisuus luontaiseen toimintaan, eikä olettaa sen olevan kuin kissa tai koira.

Pitävätkö marsut kovaa meteliä sisällä?
Uikutusongelma on aika hyvin ratkennut ruoka-ajoilla, joiden ulkopuolella marsut eivät yritä kerjätä ruokaa. Mutta muuten saavat kyllä aika kovaa melua aikaiseksi. Mielelläni laittaisin marsut asumaan omaan erilliseen huoneeseen, mutta ainakaan nyt siihen ei mahdollisuutta ole.

Mitä muita kiinnostuksen kohteita kuin eläimet?
Aika pitkälti omat kiinnostuksen kohteet liittyvät eläimiin ja maataloustöihin. Lisänä sitten elokuvat/sarjat vähän laajemmallakin tasolla kuin vain niiden katselu.

Mitä teet vapaa-aikana?
Ylimääräinen vapaa-aika jää aika vähäiseksi töiden ja omien eläinten hoidon jälkeen. Mitään erikoisempaa ei siis tule juuri tehtyä, lähinnä katselen leffoja ja teen tietokonejuttuja.

Millaisia unelmia sinulla on elämän eri osa-alueilla? Esim. työ, parisuhde, perhe, asuinpaikka?
Tähänkin täytyy vähän tylsästi vastata, ettei ainakaan tällä hetkellä mitään erityisiä unelmia oikeastaan ole. Töihin liittyen tykkään kovasti nykyisestä työpaikasta, mutta tulevaisuudessa haluaisin tehdä töitä pääasiassa kotona. Suunnitelmissa on monenlaista eläimiin liittyvää bisnestä ja siinä ohessa kasvatella mahdollisimman iso osa ruuasta itse.

Asutko isolla maatilalla?
Töiden puolesta tulee vietettyä paljon aikaa maatilalla, mutta itse en sellaisella kuitenkaan asu.

Lempikirja/-kirjailija?
Harry Potterit kuuluu lempikirjoihin, ne on tullut luettua moneen kertaan läpi. Ja kyseisten kirjojen kirjoittaja varmaankin menee lempikirjailijasta. Nuorempana luin todella paljon kirjoja, mutta enää ei ole lukemiseen oikein aika riittänyt enkä edes muista minkä kirjan olen viimeksi lukenut.

Unelma ammattisi?
Eläintenhoitaja olen ammatiltani ja se on sellainen ammatti mitä lapsena jo itselle suunnittelin hevosenhoitajan ohella. Näiden kahden lisäksi ei mikään muu ala ole koskaan suuremmin kiinnostanut. Tai olisihan niitä jotain, mutta vaativat monen vuoden opiskeluja mihin taas oma motivaatio ei tulisi riittämään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)