Sivut

keskiviikko 12. joulukuuta 2018

12. luukku: Esittelyssä marsut


Helmi-Pikkelssi "Pikke"
Pikke on joulukuussa 2015 syntynyt marsutyttö, jolla turkki on teddymäinen. Pikke saapui Violan kaveriksi 1.2.2016, päivä sen jälkeen kun Ilona marsu menehtyi. Tyttö on peräisin Porin akvaariokeskuksesta. Luonteeltaan Pikke on utelias ja ystävällinen marsu, joskaan käsittelystä se ei tykkää ollenkaan. Jos tytön erehtyy nappaamaan, on luvassa rimpuilua ja kiukustunutta vikinää. Pään rapsuttelu on Pikelle kuitenkin mieleen, kunhan se tehdään niin että marsu tajuaa ettei sitä ole tarkoitus napata. Marsuksi Pikke on varsin itsenäinen kulkija ja se liikuskelee mieluiten omia polkujaan kuin muun lauman mukana. Muutenkin tyttö viettää paljon aikaa omissa oloissaan, eikä se ole muista tytöistä löytänyt kunnollista marsukaveria.

Maaliskuussa 2018 Pikke sai vahinkopoikueen. Vaikka tyttö olikin synnytyshetkellä reilusti yli suositusiän, sujui kaikki hyvin ja Pikke hoiti kolme poikaansa vähän turhankin hyvin. Ensimmäisen viikon Pikke istui mökissä lähes 24/7 imettämässä ja pääsi laihtumaan reilusti kun ei ymmärtänyt syödä tarpeeksi. Poikasten jälkeen tyttö onneksi toipui nopeasti ennalleen.


Elda
Pikke ja Viola eivät ehtineet kauaa elellä yhdessä, kun Violan tuli aika siirtyä vihreämmille niityille Ilonan perässä. Jälleen oli siis tarvetta uudelle marsulle, mutta niitä tuntui olevan huonosti tarjolla. Lopulta tarjoitui mahdollisuus ottaa marsu hieman kauempaa eläinkaupasta. Kauppa kuitenkin myi vain kaksi marsua kerralla, joten hieman pakosta marsuja oli otettava kaksi. Huhtikuussa 2016 Turun Faunattaresta tänne matkasi pahvilaatikko, joka sisälsi kaksi pientä helmikuussa syntynyttä marsutyttöä. Elda oli rusettimarsu ja sen kaveri Elsa sileäkarvainen.

Elda on marsumaisen pullea ja hieman säikky tyyppi. Joskin vähän hitaalla sytytyksellä, sillä siinä kohtaa kun muut marsut ovat jo sännänneet mökkeihin piiloon yllättävää ääntä, Elda vasta tajuaa että karkuun pitäisi lähteä. Muutenkaan Elda ei ole häkin terävin marsu, mutta hauska tapaus juuri sen takia.


Alma ja Hilda
Elsa marsu lähti siskoni luo tekemään poikueen ja tarkoituksena oli että se palaisi sen jälkeen yhdessä naaraspoikasensa kanssa. Poikueen suhteen oli kuitenkin epäonnea matkassa, eikä kumpikaan naaraspoikasista selviytynyt hengissä. Koska Elsa ehti myös löytää hyvän häkkikaverin itselleen, päätin etten ottaisi tyttöä enää takaisin. Tarkoitus oli kuitenkin ollut kasvattaa marsulaumaa parilla marsulla, joten alkoi jälleen uusien pötkylöiden etsintä. Porin akvaariokeskukseen tulikin myyntiin kivat tyttömarsut ja tammikuussa 2017 ne kotiutuivat tänne meille. Tytöt olivat marraskuussa syntyneet sisarukset, sileäkarvainen Alma ja pitempikarvainen Hilda.

Sisaruksista kumpikin on hivenen arkoja. Koskea niihin ei yleensä saa, mutta ruokaa hakevat kyllä kädestä. Hilda on rauhallinen ja hyvin muiden kanssa toimeen tuleva, kun taas Alma tykkää pomotella muuta porukkaa. Eldan kanssa sisarukset muodostavat kolmen valkoisen marsutytön jengin, joka viettää paljon aikaa yhdessä Piken ollessa ulkopuolinen.


Eemeli
Eemeli tuli siskolleni kesällä 2014, Porilaisesta eläinkaupasta (joka nyt on jo toimintansa lopettanut). Alkujaan Eemeli oli Ruotsista asti Suomeen tullut, eli jonkinlainen tukkumarsu on siis kyseessä. Eemelin tarkka syntymäpäivä on päässyt unohtumaan, mutta alkuvuodesta 2014 se on syntynyt. Siskoni luona Eemeli ehti asua vajaa kolme vuotta. Aluksi sillä oli häkkikaverina Kasperi marsu, mutta poikien riitaannuttua Eemeli oli joutunut asumaan ilman kaveria. Koska siskolla oli useampi yksinään asuva urosmarsu, tarjouduin ottamaan Eemelin itselleni, jotta muuton myötä marsujen asumiskuviot olisi helpompi järjestää. Sain Eemelin omistukseeni huhtikuussa 2017.

Nuorena Eemeli oli todella arka ja vauhko marsu, mutta iän myötä se on rauhoittunut ja alkanut luottaa ihmisiin. Nykyään poika ottaa mielellään ruokaa kädestä, eikä meinaa saada sydänkohtausta pakollisten käsittelyiden aikana. Eemeli on aika nössö luonteeltaan, eikä itse koskaan uhittele muille marsuille. Välirikko Kasperiinkin oli täysin Kasperista johtuva.


Lennart
Pian Eemelin tulon jälkeen, toukokuussa 2017 laumaan liittyi pikkuinen Lennart. Lennart on huhtikuussa syntynyt, eli tullessaan se oli juuri luovutusikäinen. Poika tuli siskoltani ja on siis hänen kasvattinsa. Emänä Lennartilla on Elsa ja isänä huippuihana Elliot, joka valitettavasti on jo menehtynyt. Lennart tuli Eemelin kaveriksi ja hienosti vanhempi ottikin poikasen vastaan. Edelleen kaksikon yhteiselo sujuu mukavasti, Eemeli kun tekee juuri niin kuin Lennart käskee.

Isältään Lennart on perinyt äänekkyyden ja sen mielipuuhaa on uikuttaa ja ryskyttää aitaa. Lennart on peruskesy marsu, mutta kosketusta väistää tämäkin. Tästä olisi voinut saada hyvinkin sosiaalisen marsun jos sen kesytykseen olisi poikasena panostanut, mutta valitettavasti saan marsujen sylittelystä sen verran kovan kutinan käsiin, etten niitä huvinvuoksi käsittele enää ollenkaan.


Hönö-Pönö, Nikke ja Masa Marsu
Marsujen määrän piti jäädä kuuten, mutta epäonnekkaan joulusiivouksen vuoksi pojat pääsivät aitauksestaan karkuun tyttöjen sekaan ja tapauksen johdosta Pikke synnytti kolme poikasta maaliskuussa 2018. Syntyessään poikaset olivat hyvin pieniä, etenkin Hönö-Pönö, jonka en uskonut selviytyvän ollenkaan. Yllättäen poikakolmikon painot kuitenkin nousivat hiljaa mutta varmasti ja kaikista kasvoi terveitä marsunuoria. Hönö-Pönö peri isänsä Lennartin rusettimaisen turkin, kun taas kahdesta uusta tuli sileäkarvaisia.

Aluksi kaikki kolme poikaa asuivat yhdessä, mutta Nikke alkoi jostakin syystä inhota Masa Marsua ja jahtaili sitä lähes jatkuvasti. Tästä syystä Masa Marsu muutti erilleen asumaan, säilyttäen kuitenkin näköyhteyden muihin marsuihin. Hönö-Pönö ja Nikke ovat sen jälkeen jatkaneet yhteiseloa rauhallisissa merkeissä ja ovatkin parhaat marsukaverukset jotka olen koskaan omistanut. Kolmikosta Hönö-Pönö ja Masa marsu ovat kesyimmät yksilöt, joita saa varovasti silittääkin. Nikke sen sijaan on vähän arempi ja pakenee helposti mökkiin jos käsi lähestyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)