Sivut

sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Mitä kuuluu viiriäisille?


Viiriäisistä ei ole hetkeen tullut taas mitään blogiin kirjoiteltua. Viimeisimpänä aiheena on tainnut olla huhtikuun lopulla kuoriutuneet tipuset. Tipuja kuoriutui silloin 21, joista yksi menehtyi ensimmäisen viikon aikana. Muista kuitenkin kasvoi alkukesän aikana isoja viiriäisiä. Väreinä poikasissa oli kultaa ja suklaata. Kultaisista viisi paljastui kanoiksi ja suklaissa kanoja on ilmeisesti neljä. Ihan varma en asiasta edelleenkään ole, sillä suklaa väristä ei värin perusteella pysty sukupuolia tunnistamaan. Neljä oletettua kanaa elää omana porukkanaan, eikä niistä yksikään ole käytöksen puolesta kukoksi paljastunut. Munia kuitenkin tulee kanojen määrään verrattuna vähäisesti (2-3 päivässä), joten voipi olla että piilokukkokin joukossa on.

Huhtikuisten tipujen sukupuolten selkiytyessä yksinäisiä kukkoja oli kanalassa kolme. Alkuperäisporukkaan kuuluneet riistakukot, sekä vanhempi kultakukko joka myös on alkuperäisiä tirppoja. Kultakukolla oli kyllä kaksi kanaa seuranaan, mutta kumpikin kuoli kevättalvesta ja kukko jäi leskeksi. Jaoin nuo uudet kanaset noille kolmelle kukolle, eli erillisiä parvia on kaikenkaikkiaan neljä. Lisänä vielä patakukkoporukka, johon joutuivat tietenkin haudonnasta tulleet ylimääräiset kukot.

Eilen ja tänään kuoriutui vuoden seuraava viiriäissatsi. Koneessa oli sekä ostomunia, että oman parven munia. Erisukuiset oli koneessa eriteltyinä ja tipuset elävät myös omissa osastoissaan. Kunhan saan jalkarenkaita jostain kehiteltyä tipujen merkitsemiseen, pääsevät kaikki samaan porukkaan. Vielä on tietenkin epävarmaa moniko näistä jää henkiin vai jääkö yksikään, mutta myöhemmin tilanteen selkiytyessä ja tipujen kasvettua isoiksi, olisi tarkoitus muodostaa lopulliset talveksi jäävät parvet. Parviin tulee siis tietenkin kanoille erisukuiset kukot, jotta ensi vuonna saa taas haudottua lisää tipuja parvien munista. Jospa noiden ostomunien kautta saisi vähän uusia värejäkin joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)