Sivut

lauantai 2. kesäkuuta 2018

Tipujuttuja


Pari viikkoa sitten Lidlin luomumunasta kuoriutuneelle tipulle kuuluu hyvää. Kavereita sille ei ikävä kyllä ole löytynyt, mutta hyvin näyttää sujuvan elämä yksinäänkin. Piakkoin tipu pääsee muuttamaan lämpölamppuineen kanalaan ja siellä se ainakin pääsee muita tirppoja näkemään. Myöhemmin tulee sitten ajankohtaiseksi laumaan liittyminen. Kehitys kanitipulla on kovin hitaan oloista, kun viiriäisiin on tottunut. Nyt kaksiviikkoisena tipu näyttää juuri kuvan mukaiselta, sillä kyseessä on tuore tänään otettu kuva. Siipiin on kasvanut sulkia ja pyrstökin on tulossa, mutta muuten tipu on vielä söpö ja pörröinen. Viiriäiset ovat samassa iässä jo hyvinkin sulkaisia, joten ero on huomattava.

Tipun kuoriutumisen jälkeen hautomakoneeseen meni 15 piikkiöläisen kannan munaa, jotka kahta lukuun ottamatta lähtivät kehittymään. Kuoriutuminen näillä ajoittuu vajaan parin viikon päähän. Mahdollisesti näiden lisäksi koneeseen menee myöhemmin kesällä vielä toinen erä kananmunia, sillä tuosta määrästä ei vielä montaa kanaa saa. Kanoja kun kuitenkin olisi mukava lisää saada. Kolmehan niitä enää kukon lisäksi parveen kuuluu, sillä musta kana menehtyi kevättalvesta.

Ja jotta linnut eivät varmasti pääse sukupuuttoon kuolemaan, niin myös ankanpoikasia olisi mahdollisesti luvassa. Iines innostui aloittamaan haudonnan ja seitsemän munaa sillä on allaan. Ihan hyvä tuollainen maltillinen määrä, ankat kun hautovat mielellään lähemmäs kaksikymmentä munaa kerralla. Munia olen aina välillä läpivalaissut ja kuusi niistä näyttäisi normaalisti kehittyneen. Varsinainen haudonnan aloituspäivä ei ole tiedossa, sillä alussa Iines ei oikein tiennyt pitäisikö sitä hautoa vai ei ja vietti enemmän aikaa pesän ulkopuolella kuin pesässä. Läpivalaistessa munat ovat kuitenkin jo niin mustia sisältä, että enää ei kauaa pitäisi mennä kuoriutumiseen. Mikäli poikasia saadaan, niin ei tarvitse ainakaan muualta lähteä etsiskelemään täydennystä ankkaporukkaan.

1 kommentti:

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)