Sivut

perjantai 5. tammikuuta 2018

Kasvattajanimi käyttöön?


Tänä vuonna kasvatukseen on luvassa pientä muutosta, sillä ajatuksena olisi ottaa kasvattajanimi käyttöön. Tämä siis tarkoittaisi sitä, että jatkossa kaikkien kasvattien nimiin tulisi tämä kasvattajaliite alkuun. Useamman vuoden olen asiaa jo suunnitellut, joten ehkäpä sitä tässä kohtaa voisi viimein kasvattajanimeä alkaa käyttää, kun kasvatustakin on jo kuusi vuotta takana.

Risteytyskanien kohdallahan ei kasvattajanimeä voi mistään virallisesti anoa, sillä Kaniyhdistys ja Kaniininkasvattajat myöntää nimiä vain rotukanien kasvattajille. Esteristeytyskasvattajat voivat jatkossa saada kasvattajanimen Kanihyppääjien kautta, mutta lemmikkiristeytyksille ei siltäkään suunnalta tietenkään nimeä heru. Ainoa vaihtoehto on siis ottaa oman harkinnan mukaan kasvattajanimi omatoimisesti ja epävirallisesti käyttöön, noudattaen toki yleisiä yhdistyksillä käytössä olevia sääntöjä. Estekanikasvattajat ovatkin jo pitemmän aikaa ottaneet kasvattajanimiä käyttöön, mutta muiden risteytystyn kohdalla ei taida nimiä kamalasti käytössä olla. Olisin kyllä voinut hakea nimeä Kaniyhdistykseltä tai Kaniininkasvattajilta, omistanhan myös muutamia rotukaneja. Kukaanhan ei olisi estänyt virallisen nimen käyttämistä myös risteytyksillä ja kyllähän kaikki viralliset kasvattajat nimeä käyttävät myös mahdollisilla risteytyspoikueilla. Olisi kuitenkin ollut vähän tyhmää lähteä virallista nimeä hakemaan, jos rotukanipoikueita syntyy korkeintaan pari vuodessa ja risteytyksiä sitten reilusti enemmän.

Tässä kohtaa löytyy varmasti useampi joita tuleva kasvattajanimen käyttöönotto harmittaa kovasti, sillä eihän nyt risteytyksillä saisi sellaista käyttää tai ylipäätään kasvattaa risteytyksiä ollenkaan. Onneksi ei ole kuitenkaan oma ongelmani, jos joku päivänsä tämän asian takia pilaa. Omatoimisesta nimen käyttöön ottamisesta on myös todennäköisesti montaa mielipidettä. Tässä kohtaa kannattaa muistaa että esim. Kaniininkasvattajilta nimen saadakseen riittää käytännössä että on kuulunut yhdistykseen vuoden ja omistaa uroksen ja naaraan kasvattamastaan rodusta. Vaatimukset eivät takaa minkäänlaista osaamista tai ymmärrystä kasvatuksesta. Jos siis näin löyhillä kriteereillä jaettuja kasvattajanimiä pidetään jotenkin hienoina ja virallisina, niin eipä siinä kohtaa voi omatoimisestikaan käyttöön otettuja nimiä pahemmin kritisoida. Ylipäätäänhän yhdistysten takana on aina vain joukko harrastajia ja kuka tahansa saa täysin vapaasti perustaa yhdistyksen ja alkaa vaikka jakaa niitä kasvattajanimiä. Eli onko sillä sitten loppupeleissä mitään väliä mistä yhdistyksestä on nimensä hankkinut vai onko mistään.

Entäs kun tänne syntyy satunnaisesti myös rotukaneja? Tämä olikin asia joka aiheutti enemmän pohdintaa. Rotukaneilla en toki missään kohtaa ajatellut epävirallista kasvattajanimeä käyttää sekaannusten välttämiseksi, mutta toisaalta taas olisi jollakin tapaa vähän outoa jättää osa poikasista vaille kasvattajaliitettä. Näillä näkymin suunnitelmana olisi hakea rotukaneille kasvattajanimi Kaniininkasvattajilta ja käyttää sitä niillä. Risteytyksillä olisi sitten taas ihan oma epävirallinen nimensä. Risteytyskanien kasvattajanimi on jo päätetty ja se tulee olemaan englanninkielinen. Rotukaneille tulen todennäköisesti hakemaan saman nimen suomenkielisenä tai ainakin jonkin samaan aiheeseen liittyvän nimen. Vielä en ihan täysin varma ole ja muutaman kuukauden tässä vielä ehtii miettiä ennen kuin voin Kaniininkasvattajilta nimeä hakea. Rotukaneistahan tällä hetkellä on pienimuotoisessa kasvatuksessa suurihopeita ja ranskanluppia. On kuitenkin mahdollista että tähän vielä lisäksi jotain pienempääkin rotua tulevaisuudessa tulee.

Itse tulevaa kasvattajanimeä en vielä paljasta ja se tulee käyttöön vasta kun asia on rotukanienkin kohdalla saatu päätökseen. Palaillaan asiaan siis myöhemmin keväällä. Tässä oli kuitenkin jo hieman infoa mitä tulevaisuudessa olisi luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)