Sivut

tiistai 2. tammikuuta 2018

Kanikirja


Joulunpyhinä sain käsiini Kanikirja nimisen teoksen, joka on aivan uusi hoito-opas ja vielä suomalaiselta kirjoittajalta. Varsin huonosti Suomessa on kaneista kirjoitettu ja käännettyihin oppaisiin täytyy taas aina suhtautua pienellä varauksella. Oikeastaan ainut kotimainen opas mikä tulee tämän uuden Kanikirjan lisäksi mieleen, on Suomen Lemmikkikanien julkaisema Kaninomistajan opas. Siinä teksi on asiallista, mutta vähäisen sivumäärän vuoksi paljon on pitänyt jättää poiskin hyödyllistä tietoa.

Hauskana yksityiskohtana Kanikirjan kannessa poseeraa omia kasvattejani (belgianjätti Jättiksen vuoden 2016 poikueesta ja ranskanlupat Aadan poikueesta samalta vuodelta). Kanien nykyiseltä omistajalta kirjan sainkin, eli kiitokset sille suunnalle vielä kirjasta!

Kanikirjaan on saatu mahtumaan runsaasti asiaa kanin ruokinnasta ja hoidosta, asumisesta, eleistä ja sairauksista. Lisäksi mm. lisääntyminen käydään lyhyesti läpi. Kanirotujen esittelyitä olisin vielä mukaan kaivannut, mutta on ihan ymmärrettävää että jotain on aina poiskin jätettävä. Sisällöltään kirja on tekstipainotteinen, eli kuvia ei valtavasti mukana ole. Toisaalta suurempi määrä kuvia ei pahitteeksi olisi, mutta välttämättömänä en niitä itse pidä. Nuorempi lukijakunta voisi kuitenkin tarttua kirjaan innokkaammin, mikäli se houkuttelisi enemmän sivujen ulkoasulla.

Kirjaan on hankittu tietoa useista eri lähteistä, mikä on aina positiivinen asia. Paljon tekstin lomasta löytyy kivoja nippelijuttuja, joten itselle uusia asioitakin kirjassa oli. Hieman tekstistä paistaa läpi kirjoittajan tausta eläinsuojelutyön parissa ja kani esitetäänkin pelkästään vapaana sisällä elävänä lemmikkinä. On tietenkin hienoa että kirjassa painotetaan ettei kani kuulu pieneen häkkiin tylsistymään, mutta kyllähän kanille saa upeat olot järjestettyä myös ulkotiloihin. Nämä on kuitenkin jälleen näitä hoito-oppaiden ongelmia. Kani on niin monipuolinen eläin, että kaikenkattava opas vaatisi jo hirmuisesti sivuja ja tämä näkyisi sitten hinnassakin. Asiatekstien sekaan kirjoittaja on laittanut myös omia kokemuksiaan, joka tuo kirjaan mukavan lisän.

Kirjan kappeleet on pääosin lyhyehköjä ja otsikoituja. Oppaasta onkin helppo löytää haluamansa aihe. Omaan makuuni kappaleet on järjestelty hieman sekavasti ja välillä aihe tuntuu vaihtuvan ihan lennosta. Paikoittain sivuraiteille ajaudutaan kesken tekstinkin ja muutamissa kohdissa otsikoinnit kaipaisivat vielä hiomista. Heti ei tule mieleen esimerkiksi etsiä juomaveteen liittyviä asioita kuivike otsikon alta.

Kaiken kaikkiaan Kanikirja on oikein onnistunut opas ja hyvä hankinta kaninomistajan kirjahyllyyn. Hintakaan ei päätä huimaa, sillä opasta myydään ostopaikasta riippuen 18-20€ hintaan. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua kirjaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)