Sivut

sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Esittelyssä viiriäisten häkki


Joulukuussa posti kantoi viiriäisille ison paketin, josta paljastui niiden uusi häkki. Joulukalenterin takia häkki jäi blogissa esittelemättä, mutta korjataan se vääryys nyt!

Kyseessä on siis kolmikerroksinen Vital 120 -pieneläinhäkki, jonka tilasin Zooplussasta. Alunperin tarkoituksena oli rakentaa viirujen kerroshäkki itse varastohyllyistä, mutta sopivia hyllyjä ei sitten enää mistään löytynytkään kun asia oli ajankohtainen. Päädyin siis ostamaan häkin valmiina. Ennen tämän uuden häkin saapumista tirpat asuivat kolmessa yksittäisessä tehdashäkissä, jotka oli samalla kohdalla epämääräisenä pinona. Tälläinen kunnon kolmikerroksinen häkki on kuitenkin siistimmän näköinen ja myös turvallisempi kun ei tarvi pelätä milloin häkkitorni kaatuu.

Ihan tyytyväinen tähän häkkiin olen, vaikkakin joitain pieniä suunnitteluvirheitä tässäkin on kuten saman valmistajan Plaza 160 häkissä, joita marsuilla on kaksi käytössä. Jotenkin olettaisi että tämän hintaisiin häkkeihin panostettaisiin vähän enemmän ja ne ajatuksella koottaisiin kokeeksi ennen myyntiin laittamista. Hieman hutera häkki myös on. Viiriäiskäytössä tämä ei haittaa, mutta voin vaan kuvitella miten häkki heiluu jos sinä vaikka kani asustaisi.

Häkki tosiaan on tarkoitettu saman eläimen käyttöön kokonaisuudessaan ja mukana tuli rampit joilla kerrokset yhdistyy. Itsellä kun kuitenkin on nuo kolme erillistä tirppalaumaa, niin rampit eivät tietenkään paikoillaan ole ja kerrosten väliset luukut on tukittu.

Mitään hirmuisen isoja nämä 120 cm pituiset häkit eivät ole, mutta pienille parville menee kyllä. Kesäksi viiruille olisikin tarkoituksena tehdä isommat ulkohäkit. Vähän tirppojen asuttamista rajoittaa se, että ovat kovin pieniä ja lähtevät helposti jonkin petoeläimen matkaan. Tuonne kun voi rotta tai lumikko eksyä, niin mieluiten pidän viirut turvassa vähän pienemmässä häkissä kuin isossa tilassa tarjolla napattaviksi.

Yläkerta

Häkin ylimmässä kerroksessa asuu riistakukot, joilla on yhteiselo sujunut hyvin vaikka kukkoja kumpikin ovat. Syksyllä harkitsin näiden kahden myymistä sillä ovat itselle vähän turhat yksilöt, mutta ovat muuten niin mukavia ja kesyjä etten ainakaan vielä raaskinut uutta kotia niille etsiä. Niin kauan ei ongelmaa ole kun tulevat toimeen keskenään, mutta jos jossakin kohtaa riitaantuvat täytyy harkita uudelleen ainakin toisesta luopumista. Mahdollisesti näille olisi ensi kesänä omat kanaparvet luvassa, jos vaan erisukuisia kanoja saan jostakin hankittua.

Kukkojen asunnossa on häkin mukana tullut mökki/taso. Mökissä eivät taida kamalasti käydä, mutta sen päällä tykkäävät katsella maisemia ja rääkyä kukkomaiseen tapaan. Ehkäpä koittavat houkutella kanoja luokseen. Toisessa päässä häkkiä on pieni hylly josta myös tykkäävät. Musta kippo on näiden hiekkastia ja punaisesta kaksoiskiposta löytyy vesi ja ruoka.Keskikerros

Keskimmäistä kerrosta asuttaa Choco kukko kolmen itse haudotun kanasen kanssa. En varmaan ole muistanut mainitakaan, että kaikki kolme tosiaan lopulta kanoiksi paljastuivat. Todella hyvä tuuri kävi siis niiden suhteen! Jonkin aikaa jaksoivat muniakin kaikki kolme päivittäin, mutta nyt pitävät pientä talvitaukoa muninnassa ja häkistä löytyy vain yksi muna joka päivä. Luultavammin kyseessä on aina saman kanan tuotos.

Nelikon häkissä on tasoja kummassakin päässä, joiden lisäksi sistukseen kuuluu punainen hiekkakylpyastia. Vesi on omassa kipossaan ja sovun säilyttämiseksi ruokakuppeja on valittavina kaksi. Kanakolmikko on aika temperamenttisia luonteeltaan ja Choco on vähän turhan rauhallinen saadakseen niitä kuriin. Etenkin ruoka-aikaan häkissä onkin kovat hulinat.Alakerta

Alimmaisessa kerroksessa on loput kolme viiriäistä, eli kultakukko ja alkuperäinen kanakaksikko. Tämä porukka on kaikkein arimpia yksilöitä, sillä kukkokaan ei oikein ihmisistä välitä. Nuo kolme nuorempaa kukkoa taas on hyvinkin seurallisia, eivätkä vedä hernettä nokkaan vaikka ne hetkeksi käsittelyynkin nappaisi. Tästäkin häkistä löytyy yksi muna joka päivä, eli toinen kana pitää talvilomaa. Toivottavasti keväämmällä innostuvat kaikki taas joukolla munimaan, niin saan hautomakoneeseen täytettä!

Muiden kerrosten tapaan tätäkin häkkiä koristaa hyllyt kummassakin päädyssä, hiekka-astia sekä ruoka- ja juomakipot. Tämä porukka viihtyy hienoista hyllyistä huolimatta eniten maan kamaralla, mutta välillä näitäkin näkee tasojen päällä pomppimassa.Juuri eilen viirujen häkit siivosin ja samalla tunkiolle lensi lisäsisustuksena olleet kuusenoksat. Uusia en saanut vielä aikaiseksi hakea ja viritellä, mutta oksatkin kuuluvat häkkien normaaliin sisustukseen. Jo muutamallakin kuusenoksalla häkkiin saa lisää kivoja piilopaikkoja. Joskus toisella kertaa voin laittaa vielä kuvia häkeistä kun ovat loppuun asti sisustettuja.

1 kommentti:

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)