Sivut

perjantai 8. joulukuuta 2017

8. luukku: Kuvien muokkaus

Aivan ensimmäiseksi pieni ilmoitus koskien huomisen luukkua. Olen huomenna menossa pidemmälle jouluostoksille ja varmaan aika myöhäiseksi kotiinpalu venyy. Todennäköisesti en siis huomenna ehdi luukkua julkaista, vaan se tulee vasta sunnuntaina jolloin on siis kaksi luukkua luvassa. Tällä hetkellä luonnoksissa ei ole valmiina tulevia postauksia, joten tästä syystä en voi siis ajastuksellakaan huomisen luukkua laittaa. Mutta tulossa on siis yhdeksäskin luukku, vaikka luultavammin päivän myöhässä tuleekin.


Sitten päästään itse aiheeseen, eli kuvien muokkaamiseen. Tämä on jälleen aihe josta on pitänyt jo vaikka kuinka kauan tehdä postaus, mutta eipä vaan ole koskaan valmiiksi tullut. Jospa nyt sitten!

Ensimmäiset pari vuotta blogin historiassa kuvasin jollakin halvalla pokkarikameralla ja kun kuvien laatu ei mitenkään erityinen ollut, en muokkaamisestakaan kamalasti ollut kiinnostunut. Ihan jotain pieniä parannuksia tuli välillä kuviin tehtyä. Elokuussa 2013 hankin kuitenkin ensimmäisen järjestelmäkamerani ja kun kuvien laatu parani, alkoi myös innostus muokata niitä.

Muokkaamiseen käytin useamman vuoden ajan PicMonkeyta, mutta ikävä kyllä kyseinen sivusto muuttui syksyllä maksulliseksi. Sain kuitenkin onneksi hyvin pian vinkin uudesta vastaavasta sivustosta nimeltä iPiccy ja sillä on tullut nykyään kuvat muokattua. Koneella on myös Gimp ladattuna ja sillä saatan myös satunnaisia muokkauksi tehdä. Pidän kuitenkin helpompana ladata kuvat jollekin nettisivulle ja muokata siellä, kuin availla niitä Gimpillä.


Toiset tykkäävät käyttää pitkiäkin aikoja yhden kuvan viilaamiseen, mutta itse teen kuviin yleensä aika nopeat ja yksinkertaiset muokkaukset. Blogini päätarkoitus kun ei ole esitellä täydellisiä valokuvia, vaan kertoa ennemmin kuulumisia. Pelkkien valokuvapostausten kuviin monesti yritän panostaa vähän enemmän, kuin perus kuulumispostausten.

Aluksi yleensä rajaan kuvaa, sillä harvemmin onnistun ottamaan valmiiksi sopivasti rajatun kuvan. Koska rajaaminen on nopea toimenpide, en yleensä kuvatessa edes valtavasti kiinnitä asiaan huomiota. Kunhan kuva on edes vähän sinnepäin, niin loput on helppo hoitaa muokkauksen yhteydessä.

Rajaamisen jälkeen säädän kuvan valotuksia, värejä ja tarkkuutta. Nämä on perusjuttuja joita suosittelen jokaisen kuviin tekemään ennen niiden julkaisua. Ihan jo pelkkä värien säätäminen saa ihmeitä aikaan, sillä kamera tallentaa värit ikävän latteina.


Kuvien taustalle jää usein jotakin ylimääräistä, mutta nämäkin on suhteellisen helppo tarvittaessa poistaa kuvasta. Itse olen tosin aika laiska tälläisiä muokkauksia tekemään, mutta välillä niillekin on tarvetta. Esimerkkikuvassa tausta on sumea ja autot saa ongelmitta hävitettyä kuvasta. Ylimääräisten asioiden poistaminen tarkoilta alueilta on hieman haastavampaa, mutta harjoittelemalla oppii kyllä poistamaan vaikkapa valjaat kanilta ilman että kuva näyttää tyhmältä.


Koska kuvat varsin yksinkertaisesti muokkailen, en pitkää vinkkipostausta muokkaamisesta osaa kirjoittaa. Mutta tässä tosiaan oli hieman kerrottuna miten muokkaan ja myös muutamia esimerkkikuvia siitä mitä kevytkin muokkaaminen saa aikaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)