Sivut

torstai 7. joulukuuta 2017

7. luukku: Miten meillä ruokitaan marsut?

Kanien ruokinnasta tulee aina välillä blogiin kirjoiteltua, mutta marsut ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Siitäkin huolimatta että marsut ovat eläimiä, joille ruoka on kaikkein tärkeimpiä asioita niiden elämässä. Nyt on aika kurkistaa miten ruokin marsulaumaa.


Kanien tavoin myös marsuilla heinä on se kaikkein tärkein ravinto. Marsut ovat yleensä todella hyviä heinänsyöjiä ja harvemmin kuulee kenelläkään olevan ongelmia sen suhteen. Marsulla ei muu ruokinta tunnu merkittävästi heinän kulutukseen vaikuttavan, eli vaikka se saisi reilun annoksen vihanneksi ja pellettiä, se syö heinääkin vielä päälle valtavan kasan. Omilla marsuillani on heinää tietenkin aina tarjolla runsaasti ja sitä saa jatkuvasti olla lisäämässä. Päivässä kuudella marsulla menee 1-2 muovipussillista heinää, eli saa vain kauhistella kuinka joku joutuu ostamaan marsuilleen kauppojen ylihinnoiteltua heinää.

Heinän ohella myös vettä on aina saatavilla kuten kuuluukin. Omilla marsuilla vedenkulutus on kuitenkin ollut aina melko vähäistä, eli marsut tuntuvat aika hyvin saavan päivittäisen nesteensä tuoreruuan välityksellä.


Marsujen itsensä mielestä vihannekset ja kasvikset ovat se kaikkein tärkein asia ruokinnassa. Nykyisille marsuille olen ottanut käyttöön ruokinta-ajat tuoreruuan suhteen, jotta uikutusongelmilta vältyttäisiin. Aiemmilla marsuilla ei ruokinta-aikoja ollut ja ne huusivat jatkuvasti välipaloja. Nyt marsut saavat tuoretta aamulla noin yhdeksän aikoihin ennen kuin lähden töihin ja illalla töistä palatessa on toinen ruokinta kuuden-seitsemän aikoihin.

Marsujen lempiruokaa on perinteisesti kurkku, mutta myös tomaateista ja salaateista tykätään kovasti. Eemeli ja Lennart on tykästyneet kovasti porkkanaan ja niille onkin pakko antaa joka ruokintakerralla edes pieni porkkananpala tai niiden päivä on pilalla. Tytöt eivät taas välitä porkkanasta yhtään ja se on viimeinen mitä ruokapaikalta katoaa. Näiden perusruokien lisäksi marsuilla on vaihtelevasti tarjolla muita tuoreita mm. paprikaa, omenaa, retiiseitä yms.


Pellettinä marsuilla on käytössä Rabbit Royale, joka on niille mukavan kevyttä ruokaa. Marsut kun ovat herkkiä lihomaan. Kanien ja marsujen pelleteissä/seoksissa ei suuria eroja ole. Monesti ainoa isompi ero on marsujen ruokaan lisätty C-vitamiini. Rabbit Royale sopii siis hyvin marsukäyttöönkin, vaikka kaneille suunniteltu onkin.

Rabbit Royalea marsut saavat satunnaisesti, eli päivittäistä herkkua se ei ole. Välillä saattavat saada sitä useammankin kerran viikossa, joskus taas voi olla pitempiäkin taukoja välissä. Keskimääräisesti kuitenkin kerran viikossa on seosta tarjolla. Annan seosta kerralla kupit täyteen ja saavat niistä syödä niin kauan kuin tavaraa riittää. Yleensä kaikki syödään heti, mutta joskus voi riittää vielä seuraavallekin päivälle.


Marsuilla on myös oma herkkupurkki, josta aina välillä jotakin saavat. Yleensä lisään mahdolliset herkut Rabbit Roalen päälle. Marsujen lemppareita on erilaiset herkkutikut, joita silloin tällöin ostan häkkiin roikkumaan. Herkkutikut korvaavat Rabbit Royalen, eli silloin kun herkkutikkuja on saatu on turha odottaa muuta jyväruokaa.


Marsuille ohjeistetaan tarjoamaan päivittäin C-vitamiinia, sillä eivät ihmisen tavoin sitä pysty itse muodostamaan. Todellisuudessa C-vitamiinilisän tärkeys on hieman liioiteltua, sillä marsu saa oikein valitusta tuoreruuasta tarvitsemansa. Mm. paprikaa ei tarvitse isoakaan palaa antaa, niin marsu saa jo päivän vitamiiniannoksen. Koska meillä marsut saavat reilusti tuoreruokaa, en niille joka päivä C-vitamiinia anna. Satunnaisesti sitä kuitenkin saatan ruuan päälle heittää, lähinnä talviaikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)