Sivut

tiistai 5. joulukuuta 2017

5. luukku: Kakkutikkarit


Lupailin joulukalenteriin muutamaa blogin normaalista aiheesta poikkeavaa postausta ja tänään olisi vuorossa ensimmäinen! Päivän aiheena on kakkutikkarit. Suurin kakkutikkarivillitys on jo mennyt ohi, eivätkä nämä taida monellekaan mitenkään uusi juttu olla. Kakkutikkarit ovat kuitenkin hauskoja tehdä ja makoisia syödä, joten jos joltakin lukijalta on tämä hauskuus jäänyt välistä, kannattaa ehdottomasti kokeilla!


Kakkutikkarit voi tehdä monimutkaisesti ja aloittaa urakka leipomalla suklaakakkupohjan, mutta helpommalla pääsee käyttämällä massan raaka-aineena keksejä. Dominot sopivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti (tai vastaavat halpis-versiot, kuten kuvassa), mutta myös muita keksejä voi kokeilla. Tärkeintä on, että keksi menee pieniksi muruiksi ongelmitta. Lisäksi tarvitaan vapaavalintaista tuorejuustoa. Maustamaton sopii hyvin, mutta halutessaan voi myös kokeilla maustettuja, joista löytyy paljon valikoimaa. Kannattaa kuitenkin pysyä makeissa versioissa ja jättää valkosipulituorejuustot kaupan hyllylle.

Kakkutikkareiden kuorrutukseen tarvitaan suklaata, jonka voi myös oman maun mukaan valita. Yksinkertaisinta on pysyä valkosuklaa/maitosuklaa/tummasuklaa linjalla, mutta myös erikoisemmat suklaat on kokeilemisen arvoisia. Itse olen joskus käyttänyt mm. daim suklaata, jolloin tikkarin pinnalle jää daim paloja, eikä lisäkoristelua välttämättä tarvita. Erikoisemmankin värisiä kakkutikkareita on mahdollista toteuttaa värjäämällä valkosuklaata elintarvikeväreillä.

Suklaan pinnalle tulee vielä jotakin kivaa koristelua. Yleisimmin käytetään nonparelleja tai strösseleitä, mutta muutakin voi käyttää. Oma suosikkini on turkinpippurirouhe. Se tosin sulaa kakkutikkarin pintaan nopeasti, eli kauaa ei turkinpippiripäällysteisiä tikkareita voi säilyttää.

Valmistusaineiden määrä riippuu täysin siitä kuinka paljon haluaa kakkutikkareita tehdä. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin varata yhtä keksipakettia kohti yksi juustorasia ja suklaalevy.


Kakkutikkareiden valmistaminen aloitetaan nuijimalla keksit mahdollisimman pieneksi silpuksi. Tikkareiden koostumus on sitä parempi mitä pienemmästä murusta ne tekee. Tässäkin kuvassa on vielä murukasan pinnalla turhan suurta murua.


Kun keksit on sopivan pienenä jauhona, voidaan sekoittaa tuorejuusto mukaan. Aluksi sekaan kannattaa heittää suunnilleen puolet tuorejuustorasiasta ja sen jälkeen lisätä pieniä kasoja kunnes massa on sopivaa. Massa ei saa olla liian kuivaa, mutta ei myöskään liian vetelää. Tähän on onneksi helppo lisätä keksimurskaa tai tuorejuustoa tarpeen mukaan, eli taikinaa on vaikea saada lopullisesti pilattua.


Massasta muotoillaan pienehköitä palloja. Tässä kohtaa on syytä olla tarkkana, sillä liian isot ja painavat pallot eivät pysy tikussa. Mahdottoman pieniäkään ei kannata tehdä, sillä kuorruttaminen on yllättävän aikaa vievää hommaa ja miljoonan pikkupalleron kanssa saa näpertää ikuisuuden. Muotoilun jälkeen pallot on hyvä laittaa hetkeksi kylmään jähmettymään.


Seuraavaksi on aika sulattaa suklaa vapaalla tyylillä. Juuri sulatettu suklaa saattaa olla turhan juoksevaa kuorruttamiseen, joten ei haittaa vaikka sula suklaa saisi hetken jähmettyä ennen kuorruttamisen aloittamista.


Tikkuina voi käyttää kaupoissa myytäviä muovisia tikkarintikkuja, mutta myös puiset grillitikut ovat ihan yhtä hyvä ratkaisu. Ensin tikku tökätään suklaaseen ja sitten tikkaripalloon, jolloin osat pysyvät paremmin yhdessä. Sitten onkin aika kuorruttaa tikkari suklaalla. Hyväksi todettu tapa on käyttää apuna lusikkaa, jolla suklaan saa levitettyä tasaisesti tikkarin pinnalle. Viimeisen silauksen tikkariin tekee koristeet.


Ennen kuorruttamista laitetaan valmiiksi teline, johon kuorruteut tikkarit saa tökättyä pystyyn. Tähän sopii hyvin mm. erilaiset pahvilaatikot. Teline tikkareineen siirretään viileään odottamaan suklaan jähmettymistä. Itse tykkään pitää tikkarit yön yli viileässä, jolloin maut tasoittuu mukavasti.

Vaikka näin ohjeena kakkutikkareiden tekeminen kuulostaa varsin yksinkertaiselta toimenpiteeltä, on niiden valmistaminen todellisuudessa kunnon näpertämistä. Aikaa kannattaa siis varata kunnolla, näitä ei ihan tunnissa tee valmiiksi.

2 kommenttia:

  1. Noi näyttävät kyllä todella herkullisilta! Täytyy sanoa, että mulla on moiset mennyt kokonaan ohi, joten uskon, että kokeilen vielä joskus! :)

    VastaaPoista
  2. Herkullisilta tosiaan näyttävät!

    VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)