Sivut

maanantai 18. joulukuuta 2017

18. luukku: Tuotantokanit - uhka vai mahdollisuus?

Kuva: Pixabay.com
Olen jo pitemmän aikaa miettinyt uskaltaisinko kirjoittaa blogiin tuotantokaneista eli kaneista joita kasvatetaan lihan/nahan takia lemmikkinä pitämisen sijasta. Tämä on hyvin mielipiteitä jakava aihe, eikä yleensä riidoilta vältytä aiheen tullessa esiin lemmikkikaniryhmissä. Itsellähän ei tuotantokaneja ole enkä kaninlihaa ole edes koskaan maistanut, mutta pidän hyvin todennäköisenä että vielä tulevaisuudessa tulen lemmikkikanien ohella omistamaan tuotantokaneja. Aiheesta on mielestäni hyvä keskustella ja tuoda sitä kaniharrastajille tutummaksi, joten päätin tämän postauksen julkaista. Mikäli jo tässä kohtaa tuntuu pahalta ajatella kania muuna kuin söpönä lemmikkinä, kannattaa postaus jättää suosiolla lukematta.

Aloitetaan sillä, että kani todellakin on alkujaan tuotantoeläin eikä lemmikki ja iso osa kaniroduista on jalostettu nimenomaan tuotanto-ominaisuuksia silmällä pitäen. Tuotantokanikeskusteluissa tulee monesti esiin se, että eihän kissoja ja koiriakaan lihaksi kasvateta. Näitä on kuitenkin mahdoton verrata keskenään, sillä kissa ja koira on täällä päin aina olleetkin puhtaasti lemmikkejä. Lihakanit ovat olleet aikanaan Suomessa täysin normaali asia, mutta sotien jälkeen niiden suosio laski. Viime vuosien aikana lihakanien suosio on kuitenkin lähtenyt uudelleen nousuun, yhä usemman kiinnostuessa kasvattamaan itse oma ruokansa. Tässä välissä kani on ehtinyt nousta myös suosituksi lemmikkieläimeksi ja moni onkin tottunut näkemään sen vain sellaisena. Toisaalta ei siis ole ihmekään, että osalle lihakanit ovat kauhistus.

Vaikka Suomessa tuotantokanit ovat vähän tuntemattomampi juttu, ei niin ole kaikkialla. Ihan jo Keski-Euroopasta löytyy paljon isoja tuotantokanitiloja, eikä kaninliha ole erikoisuus. Kerran tuli myös kanit puheeksi työpaikalla venäläisen lomitajan kanssa ja kyseinen ihminen oletti heti ensimmäisenä että kasvatan kaneja lihaksi, kun kuuli että isomman lauman niitä omistan. Venäjällä kuulemma kaninlihaa on tarjolla monissa kaupoissa ja paikoittain se on suuren suosion takia jopa jatkuvasti loppuunmyyty. Samainen ihminen myös ihmetteli kovasti miksi Suomessa ei ole kunnollisia tuotantokanitiloja.

Kuva: Pixabay.com
Miksi kaneja sitten on innostuttu jälleen kasvattamaan tuotantotarkoituksessa? Suurin syy on varmasti se, että nykyään moni haluaa lautaselleen onnellisen elämän elänyttä eläintä ja varmemmin se onnistuu kun eläimen kasvattaa alusta loppuun itse. Lehmää tai sikaa ei ihan kuka tahansa pysty pihaansa ottamaan, mutta satunnaisten lihakanipoikueiden kasvatus onnistuu vaikka rivitalon takapihalla. Kaninliha on myös hyvin ekologista. Siinä on esimeksiksi paljon pienempi hiilijalanjälki kuin monen muun eläimen lihassa.

Aiemmin mainitut suuret kanifarmit ovat ikävää katsottaa minikokoisine häkkeineen, mutta Suomessa näin ei onneksi ole. Lihakaneja pidetään yleensä vain omaan tarpeeseen ja nekin harvat jotka lihaa eteenpäin myyvät, kasvattavat sitä maltillisessa mittakaavassa. Toivottavaa olisi että näin pysyisi jatkossakin, eikä isoja tehotuotantokaniloita tulisi Suomeen ollenkaan. Tällä hetkellä voi siis sanoa, että suomalainen kaninliha on lähes poikkeuksetta onnellisesta eläimestä peräisin.

Lihakanien pitäjissä on toki monelaista ihmistä, mutta yleistettynä voisi kuitenkin sanoa lihakanien elävän usein paljon paremmissa tiloissa kun lemmikkikanit. Helpostihan voisi asian luulla olevan toisin päin, mutta niin ei missään nimessä ole. Lemmikkikaneista löytyy edelleen runsasti niitä yksilöitä, jotka viettävät päivänsä pienessä tehdashäkissä huoneen nurkassa. Tuotantokanien tiloihin taas yleensä panostetaan kunnolla ja paljon on käytössä mm. isoja tarhoja ja karsinoita. Vaikka tuotantokani ei lemmikki olekaan, ei niitä haluta pitää pienissä ja kurjissa tiloissa. Tuottavuudenkin kannalta on tärkeää nähdä vaivaa kunnollisiin olosuhteisiin.

Pienimuotoisessa lihakanikasvatuksessa emo- ja isäkanit ovat tavallisesti lemmikin asemassa. Nillä on nimet ja uransa jälkeenkin ne saavat jatkaa lemmikkeinä. Niiden jälkeläiset taas ovat niitä, jotka päätyvät pataan. Ihmetystä saattaa herättää miten joku pystyy syömään lemmikkinsä, mutta kun alusta asti pitää mielessä mikä poikasten kohtalo tulee olemaan, niihin osaa suhtautua eri tavalla kuin normaaleihin lemmikeihin.

Kuva: Pixabay.com
Eräs jatkuvasti esille tuleva asia on se, että miksi niin söpöjä eläimiä kuin kaneja täytyy kasvattaa lihaksi. Kun niitä vähemmänkin söpöjä eläimiä olisi olemassa. Tämä on mielipide jota olen aina kovasti inhonnut. Mikäli syö lihaa, niin silloin on mielestäni todella tyhmää lähteä eläimen ulkonäön perusteella valitsemaan mikä liha käy ja mikä ei. Yhtälailla ne possut ja lehmät ovat söpöjä, siinä missä kanikin.

Ennen kuin tuomitsee kanien lihakasvatuksen kokonaan, kannattaa miettiä kuinka paljon eettisempää on kasvattaa kaneja tilavissa oloissa alusta loppuun asti itse, kuin ostaa kaupan lihatiskiltä anonyymi lihapaketti jonka elinolosuhteista ei ole minkäänlaista tietoa. Jauheliha kun ei sinne kaupan pakettiin tipu taivaalta valmiina, vaan sekin on jossakin kohtaa ollut elävä eläin. Hieno asia on, että ihmiset ovat alkaneet tämänkin asian tajuta. Tuotantokaneja koskevissa keskusteluissa näkee säännöllisesti jopa vegaaneja kommentoimassa kuinka pitävät lihakanikasvatusta positiivisena asiana.

Jos kiinnostus tuotantokaneista heräsi ja haluaa niihin tarkemmin perehtyä, suosittelen liittymään Facebookissa ryhmiin nimeltä "Tuotantokanit" ja "Tuotantokanijengi". Ylipäätään nämä ovat aivan mahtavat ryhmät asiallista kanikeskustelua kaipaaville. Lemmikkikaniryhmistä löytyy monenlaista ääliötä, mutta tuotantokani-ihmiset ovat lähes poikkeuksetta harvinaisen fiksua ja maalaisjärjellä varustettua väkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)