Sivut

sunnuntai 17. joulukuuta 2017

17. luukku: Mitä on tullut opittua kaneista?

Kaneja on tullut omistettua vajaa kuusi ja puoli vuotta. Ensimmäisten kanien saapuessa oli tiedossa toki jo kaikki tärkein perusasioista, kuten uutta eläintä hankittaessa kuuluukin. Mikään erityinen kaniexpertti en kuitenkaan ollut ja paljon on tullut uutta opittua kuluneiden vuosien aikana. Siinä mielessä kanit saapuivat sopivaan aikaan, että olen alusta asti ollut kiinnostunut niistä lisää oppimaan ja omia toimintatapoja kehittämään. Jos olisin saanut kanit jo lapsena kuten alunperin oli suunnitelmana, ne tuskin olisivat saaneet yhtä hyvää hoitoa.


Värit ja värigenetiikka
Ensimmäisten kanien saapuessa en väreistä tiennyt juuri mitään ja esim. Rollen väri keltamusta japanilainen tuli ihan uutena juttuna kun joku sen petsiessa kertoi. Värien nimitykset olivat kuitenkin asia mikä kiinnosti ja aika äkkiä niitä tuli opittua paljon lisää. Nykyään osaankin jo kanin nähdessäni melko varmasti sen värin nimetä. Genetiikkaa en ihan heti lähtenyt opiskelemaan, vaan kiinnostus siihen alkoi kasvatuksen laajentumisen myötä. Kyllästyin kuinka muilta sai jatkuvasti vääriä vastauksia genetiikkakysymyksiin ja yhtenä iltana vain päätin opetella miten värien yhdisteleminen toimii. Risteytyskaaviot olivat kyllä jo tuttu juttu koulusta, mutta kanien pitkä värikoodilitannia hämmensi. Ongelmitta värigenetiikkasiatkin kuitekin oppi, kun niihin jaksoi kunnolla perehtyä. Ihan hyvä sanoisin nykyään genetiikkajutuissa olevani ja harvemmin täytyy muiden apuun turvautua.

Rodut
Kaniroduistakaan en kovin perillä aluksi ollut, joskin kyllä yleisimmät lemmikkirodut olivat tiedossa. Edelleenkään en kamalan kiinnostunut roduista ole, enkä niistä ihmeellisimpiä faktoja osaa kertoa. Mutta sen verran homma kuitenkin on hallussa, että esim. näyttelyissä osaan kyllä suurinpiirtein kaikki rodut ulkonäön perusteella nimetä.

Oikeanlainen ruokinta
Sen verran tiesin kanien sopivasta ruokinnasta jo alunperinkin, ettei aivan valtavia virheitä alussakaan ollut. Määrät kuitenkin oli aika reilut, mitä kaneille tuli kuppeihin heiteltyä. Normaali annos joskus muinoin oli desi Rabbit Royalia ja päälle vielä puolikas porkkana. Heinää meni onneksi tuolloinkin jo hyvin, mutta siitä huolimatta ruuan määrä on pudonnut parempaan suuntaan. Nyt pellettiannokset ovat pieniä ja jos tuoretta saavat, se korvaa yleensä pelletin kokonaan. Käytännön juttujen lisäksi teoriapuoli alkoi kiinnostaa ja prosentteja sekä sisältöä vilkaisemalla osaan sanoa onko pelletti millaista laadultaan. Pari vuotta sitten sekoittelin kaneille talveksi oman ruokaseoksen, johon laskin itse sopivat arvot. Tämä ei ensimmäisinä kanivuosina olisi luultavasti ollut ihanyhtä helppoa.

Käsittely
Taito käsitellä kaneja on tietenkin päässyt kehittymään sitä mukaa kun hommaa on tullut tehtyä, eikä varsinaisesti ole niinkään opittu asia. Itse tähän ei niinkään kiinnitä huomiota, mutta satunnaisesti joku ulkopuolinen kommentoi esim. kuinka ei itse uskaltaisi yhtä reippaasti siirtää kania boksista toiseen keskellä parkkipaikkaa.

Tatuoiminen ja hampaiden leikkaus
Tässä kohtaa täytyy manita, että älkää muut lähtekö näitä tekemään itseksenne, vaan pyytäkää joku osaavampi avuksi. Itse olen kummankin asian opetellut omatoimisesti, eikä onneksi ole ongelmia ollut. Hampaiden leikkaus ei varsinaisesti kuulu perustaitoihin joita joka kaninomistajan tulisi osata, mutta valitettavasti omalle kohdalle on sattunut jo kaksi hammasvikaista jänöä ja on ollut pakko opetella hampaiden lyhennys kotikonstein. Tatuoiminen ei sekään pakollinen taito ole eikä sitä kukaan ole pakottanut opettelemaankaan, mutta onhan se hyvä kun itse saa leimat kasvattien korviin.

Kasvatusasiat
Poikasten teettämiseen liittyvät perusasiat oli tottakai tiedossa jo ennen ensimmäistä poikuetta, mutta poikueisen myötä on kertynyt paljon lisää hyödyllistä tietoa pääosin kokemuksen kautta. Ensimmäisten poikueiden kohdalla google oli ahkerasti käytössä, mutta enää ei juuri tule vastaan asioita joita en osaisi itsekseni ratkaista. Viimeisin haaste oli viikon vanhat orpopoikaset. Niiden hoito ei välttämättä olisi onnistunut vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt niistä peräti neljä jäi henkiin.

Sukupuolten tunnistus
Sukupuolten tunnistus tuli ajankohtaiseksi heti ensimmäisen poikueen kohdalla, sillä tuttavipiirissä ei ollut ketään taidon omaavaa eikä kaneja missään nimessä saa mennä myymään myöskään arvatuilla sukupuolilla. Ensimmäiset poikaset oli vaikeita tunnistaa ja lopullisesti sukupuolet taisivat selvitä vasta lähempänä viiden viikon ikää. Hiljalleen tähänkin silmä harjaantui ja viimein olen oppinut tunnistamaan sukupuolen jo aivan vastasyntyneestäkin poikasesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)