Sivut

torstai 14. joulukuuta 2017

14. luukku: Kolme yhdistystä kani-ihmisille


Kuulun tällä hetkellä kolmeen kaniaiheiseen yhdistykseen, jotka ovat Suomen Kaniyhdistys, Suomen Lemmikkikanit ja Kaniininkasvattajat. Kahteen ensin mainittuun olen kuulunut viime vuoden alusta ja Kaniininkasvattajiin liityin tämän vuoden kevättalvella. Näiden kolmen yhdistyksen lisäksi löytyy estekaniharrastajille vielä yhdistyksiä kaksinkin kappalein, mutta näihin en tietenkään kuulu kun estekaneja ei omassa kanilassa asusta. Varsin hyvin on siis yhdistystoimintaa tarjolla kani-ihmisille ja jokaiselle pitäisi sopiva yhdistys löytyä.

Suomen Kaniyhdistys ry
Jäsenmaksu: 22€/vuosi

Kaniyhdistys on tarjolla olevista yhdistyksistä suurin ja väittäisin että myös tunnetuin. Siihen kuulumisesta hyötyy erityisesti rotukaniharrastajat ja kasvattajat, sillä yhdistys järjestää runsaasti ulkomuotonäyttelyitä ja muuta kasvattajille suunniteltua toimintaa. Mikään ei kuitenkaan estä myös lemmikkipupun omistajaa yhdistykseen kuulumasta ja järjestäähän kaniyhdistys pet-näyttelyitäkin.

Kaniyhdistykseltä on mahdollista anoa kasvattajanimeä, jonka saadakseen täytyy mm. käydä yhdistyksen järjestämä kasvattajakurssi. Lisäksi kasvattajan on rekisteröitävä vuosittain yksi kasvatti, joka tietenkin edellyttää näyttelyissä käymistä.

Yhdistys julkaisee Kanimakaziini lehteä, joka ilmestyy jäsenten postilaatikoihin neljästi vuodessa. Yhdistyksen tyylin mukaisesti lehti on painottunut näyttelyihin ja rotukanikasvatukseen. Iso osa lehden sivuista on varattu mm. näyttelytuloksille ja -kutsuille. Muitakin juttuja kuitenkin mahtuu mukaan.

Suomen Lemmikkikanit ry
Jäsenmaksu: 20€/vuosi

Lemmikkikanit on perustettu vuonna 2012, eli se on suhteellisen uusi yhdistys muihin verrattuna. Siitä huolimatta se on nopeasti noussut suhteellisen tunnetuksi. Nimensä mukaisesti yhdistys on suunnattu aivan tavallisille lemmikkikanin omistajille.

Yhdistys järjestää pet-näyttelyitä, joihin ovat kaikki kanit tervetulleita. Suomen Kaniyhdistyksestä poiketen pet-kaneilta ei vaadita edes tatuointeja korviin, joka laskee kynnystä osallistua näyttelyihin. Itsellä kaikkein mukavin näyttelykokemus on ollut juuri Lemmikkikanien näyttelyt, mutta kuluneena vuonna näyttelyitä on jostakin syystä järjestetty harmillisen vähän. Lisäksi yhdistyksellä on muutakin kanimaista toimintaa, mm. kanileiri lapsille ja nuorille.

Lemmikkikanien jäsenet saavat neljästi vuodessa Papanaattori lehden postitse. Lehdessä on paljon kiinnostavaa kaniaiheista luettavaa, joten jo pelkästään lehdenkin takia kannattaa yhdistykseen liittyä. Lehden lisäksi yhdistys on julkaissut Kaninomistajan oppaan ja Minun kanini "vauvakirjan", jotka on ostettavissa yhdistyksen nettisivuilta. Vuosittain yhdistys julkaisee myös kanikalenterin.

Kaniininkasvattajat ry
Jäsenmaksu 25€/vuosi, lisäksi liityttäessä maksetaan 15€ liittymismaksu

Kaniininkasvattajat on näistä kolmesta vähiten tunnettu, vaikka kyseessä suhteellisen vanha yhdistys onkin. Syynä tähän on todennäköisesti se, että yhdistys on painottunut tuotantopuoleen ja lihakanien suosio on lähtenyt nousuun vasta ihan viimevuosina. Tuotantopuolen painotuksesta huolimatta yhdistykseen voi liittyä kuka tahansa, vaikka se tavallinen lemmikkikanin omistajakin.

Yhdistys järjestää harvakseltaan ulkomuotonäyttelyitä, joiden lisäksi tarjolla on runsaasti muuta toimintaa. Erilaisia kursseja on runsaasti, niin tuotantoon kuin muuhunkin liittyen. Lisäksi järjestetään kimppatilauksia ulkomaisiin kanitarvikekauppoihin sekä esim. lähetetään nahkoja kimpassa muokattavaksi. Kaniininkasvattajien kautta on mahdollista anoa myös kasvattajanimeä. Ehdot on hyvin yksinkertaiset ja kasvattajanimen haku tätä kautta sopii hyvin niille joita näyttelyt eivät kiinnosta.

Kaniininkasvattajien jäsenlehti on sähköinen ja se ilmestyy jäsenien sähköposteihin viisi kertaa vuodessa. Lehdet sisältävät yleistä asiaa kaneista, eli itse lehti ei ole mitenkään erityisen tuotantokanipainotteinen. Lehden lisäksi jäsenet saavat tunnukset jäsensivulle, jossa on pientä extraa mitä muut eivät yhdistyksen sivuilla näe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)