Sivut

tiistai 12. joulukuuta 2017

12. luukku: Kanien hinnoista


Kanien hintataso nousee säännöllisesti keskustelun aiheeksi kanipiireissä. Jonkun mielestä hinnat saisivat nousta reippaasti, toisen mielestä hinnat ovat nykyisellään sopivat ja aina löytyy myös se jonka mielestä hintataso on liian korkea. Mielipidettä on siis jos jonkin näköistä. Oma kanilauma saa lisäystä useimmiten omien kasvatien muodossa, mutta uutta vertakin on välillä ostettava. Seuraavaksi on listattuna kaikki ostokanit hintoineen. Mukana on myös mainintaa mitä kautta kani on tullut ja mitä hintaan on sisältynyt.

Limona ja Luna
Paperittomat kääpiöluppa ja hermeliini, ostettu eläinkaupasta (kauppias kanien kasvattaja)
60-70€/pupu (tarkka hinta päässyt jo unohtumaan)

Rolle ja Jiri
Risteytykset, ostettu kasvattajaltaan
20€/pupu

Touho
Peperiton leijonanharjas, ostettu kasvattajaltaan
65€ (sisältäen kuljetuspalkan myyjälle, kanin varsinaista hintaa en enää muista)

Oliver
Risteytyskani, tullut kodinvaihtajana
0 € (sisältäen kuljetuksen kotiovelle asti)

Bamse
Risteytyskani, ostettu kasvattajaltaan
20€ (sisältäen kuljetuksen puolimatkaan)

Hilla
Risteytyskani, ostettu kasvattajaltaan
25€ (itse kani oli ilmainen, hinta kokonaan kyytipalkkaa)

Julius
Paperiton leijonanharjas, ostettu kasvattajaltaan
70€ (itse kani 50€, loppu hinta koostui mukaan ostetusta kuljetusboksista, pullosta ja kupista)

Wilma
Paperiton belgianjätti (sukutiedot selvitetty myöhemmin muuta kautta), ostettu kasvattajaltaan
20€? (hinta päässyt unohtumaan, mutta ei ainakaan kymppiä enempää heitä)

Jättis, Wellu ja Snuffel
Sukutiedolliset belgianjätti, ranskanluppa ja jättiristeytys, ostettu kasvattajaltaan
120€ (sisältäen kanit, pienen häkin kuljetukseen ja juomapullon)

Fiona
Paperiton belgianjätti, ostettu kasvattajaltaan
40€

Aada
Paperillinen ranskanluppa, ostettu kasvattajaltaan
70€ (sisältäen pienen kyytipalkan)

Sebu
Paperiton belgianjätti (sukutiedot selvitetty myöhemmin muuta kautta), ostettu kasvattajaltaan
50€

Helmeri
Risteytys, ostettu kasvattajaltaan
60€ (pelkän kanin olisi saanut halvemmalla, mutta otin mukaan myös häkin, pullon, kipon ja heinät)

Saaga
Risteytys sukutaululla, ostettu kasvattajaltaan
80€

Roosa ja Viola
Paperilliset suurihopeat, ostettu kasvattajalta
70€/pupu

Donizi
Paperillinen ranskanluppa, ostettu kasvattajaltaan
60€

Mandy
Paperillinen ranskanluppa, ostettu kasvattajaltaan
70€

Kuten listasta huomaa, on ostamieni kanien hinnoissa ollut melko suurta vaihtelua. Itselleni ei hinnalla ole kovin suurta merkitystä, kunhan kani vain on haluamani. 0-60€ olen periaatteessa valmis maksamaan mistä tahansa kanista, oli se sitten paperillinen rotukani tai vahinkopoikanen pihan perältä. 60-100€ voin maksaa hivenen laadukkaammasta kanista, eli tässä kohtaa haluan mm. kunnollisia sukutietoja. Kanin rodulla tai roduttomuudella ei ole väliä ja kuten listauksesta näkeekin on kallein ostamani kani risteytys. Kun hinta menee yli satasen, täytyy kaninkin olla jo täydellistä hipova. Tällöinkään ei rodulla kuitenkaan ole väliä, eli ihan hyvin voisin yli satasenkin maksaa erikoisemmasta risteytyksestä.

Itse olen kaneja myynyt 0-50€ hinnalla. Pääasiassa myydyt kanit ovat olleet risteytyksiä, mutta myös lemmikkitasoisia rotukaneja on mukana muutamia. Normaali risteytyspoikasen hinta on omassa kanilassa 30€. Tämä saattaa jonkun korviin kuulostaa turhan alhaiselta hinnalta, mutta en kuitenkaan tunne tarpeelliseksi enempää pyytää. En ihan täysin allekirjoita väitettä että mitä halvempi eläin, sen enemmän se vetää huonoja ostajia puoleensa. Kani kuitenkin on ylipäätään niin halpa eläin, että kyllä se huono koti kanin on valmis myös 60€ hinnalla ostamaan. Kodit on siis syytä valita muunkin kuin hintakaton perusteella. Tarkoituksena ei ole myöskään saada kaneista voittoa, onhan kyseessä vapaaehtoinen harrastukseni eikä ole muiden tehtävä toisten harrastuksia kustantaa.

Omasta mielestäni kanien tämänhetkinen hintaso on ihan sopiva, mutta jokainen saa toki pyytää kaneistaan mitä haluaa. Välillä kuulee puhuttavan että kanien hinnat saisivat nousta jopa parin sadan paikkeille. Tätä en kuitenkaan pidä loppupeleissä niin hyvänä idena. Korkeampi hinta voisi toki nostaa kanien arvostusta, mutta mahtaisiko silloin myös putkahdella paljon tienaamismielessä teetettyjä poikueita? Jos kaninpoikasen hinta olisi 200€, voisi myyjä tienata kymmenpäisellä jättikanipoikueella 2000€. Kanipoikue kun on vielä varsin halpa kasvattaa, jopa vaikka sen ruokkisi markinoiden kalleimma pelletillä. Vaihtoehtoisesti voisi myös käydä niin, että kanien suosio lemmikkinä romahtaisi, kun kaikki eivät raaskisikaan laittaa paria sataa kanin hankintaan. Harmillinen juttu olisi tämäkin, onhan kani kuitenkin todella mukava lemmikkieläin.

2 kommenttia:

 1. Mua välillä pelottaa se, että jos joskus aikoisin kanien kasvattajaksi ja myisin poikasia, niin entä jos koti minne poikanen olisi menossa onkin ihan toisenlainen mitä he olisivat sielä sanoneet. Eli luvataan ihanaa loppuelämän kotia, mutta saakin elää häkkikanina koko elämänsä (esimerkkinä tämä vain).

  Omasta mielestäni kanien hinta on tällä hetkellä ihan sopiva, sitä ei tarvitse nostaa tai laskea yhtään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan totta. Kun vieraalle ihmiselle myy niin ei voi koskaan tietää onko koti todellakin varmasti sellainen mitä luvataan. Kaikkihan ei tämän takia myykään kasvattejaan kuin vain entuudestaan tutuille ihmisille. Toisaalta sekin on kuitenkin vähän ikävä juttu, sillä varmasti niiden tuntemattomienkin joukossa olisi hienoja koteja tarjolla. Mutta nämä on niitä kasvatuksen haasteita joita on hyvä miettiä. :)

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)