Sivut

sunnuntai 10. joulukuuta 2017

10. luukku: Kovat vaatimukset koiralle

Kuva; pixabay.com
Vaikka tällä hetkellä en koiraa omistakaan, olen sellaisen kuitenkin jossakin vaiheessa mitä todennäköisimmin hankkimassa. Sopivan koiran löytäminen ei välttämättä tule kuitenkaan olemaan kovin helppoa, sillä varsin monet rodut ovat sellaisia mitä en missään nimessä itselleni ottaisi. Aina välillä tulee huvin vuoksi selailtua koirien myynti-ilmoituksia ja joukossa on yleensä todella vähän tai ei ollenkaan sellaisia koiria joista olisin kiinnostunut. Opiskeluaikana olin viisi viikkoa koirahoitolassa töissä ja siinä sai aika kattavan käsityksen eri roduista. Lisäksi on muutenkin monenlaiseen koiraan tullut muissa merkeissä törmätty ja päässyt muodostumaan mielikuva siitä millaisen koiran haluaisin.

Itselleni ei ole väliä onko koira puhdasrotuinen vaiko sekarotuinen, pääasia että se on vastuullisesti kasvatettu. Mitään lajia en myöskään ole kiinnostunut koiran kanssa harrastamaan, eli sekään ei aseta vaatimuksia rodulle tai roduttomuudelle. Ennemmin ehkä sekarotuisen koiran puolelle kallistuisin, sillä rotukoirapiireissä on paljon sellaisia asioita joiden kanssa en halua olla tekemisissä. Mm. kennelliiton touhuja en kamalasti arvosta. Valitettavasti olen myös saanut varsin huonon kuvan innokkaimmista koiraharrastajista, sillä jokaisella tapaamallani on harrastus mennyt vähän yli. Yleistää en toki halua ja kyllä niitä fiksujakin koiraharrastajia löytyy, itselle on vaan sattunut vastaan ne inhottavat tapaukset. Näistä syistä hankin mielelläni ihan vaan kotikoiran, jonka kanssa saa olla rauhassa hulluilta koiraihmisiltä.

Kuva: pixabay.com
Ulkonäöllisesti silmääni miellyttää mahdollisimman normaalin näköiset koirat, eli sellaiset joilla  piirteet on lähellä sutta. Kooltaan koiran tulee olla koiran kokoinen. Käsilaukkufifit eivät ole minun juttuni, kuten ei myöskään koirat joiden kuljetusta varten täytyy ostaa hevoskoppi. Rakenteen koiralla on oltava myös normaali, eli esim. seinään juosseet ja tappijalat päätyvät heti hylkäyslistalle. Korvien suhteen tykkään pystyistä tai hieman lupattavista korvista. Mäyräkoiratyyliset roikkuvat pannulaput ovat mielestäni älyttömän rumat. Hännässä jatkuu sama linja, eli normaali suora häntä on kaikkein paras. Värin suhteen en ole tarkka, vaan kaikki käy.

Luonnevaatimukset sulkee monta ulkonäöllisesti hyvää rotua pois laskuista. Koska tulen aina omistamaan useita eläimiä, pitää koiran voida hengailla niiden kanssa ilman pelkoa ruumiista. Koira ei siis saa kokea tarvetta tappaa jokaista vastaan tulevaa otusta. Koiran tulee olla myös viisas ja helposti oppiva. Harmillisen moni koira on ulkopuolisen silmin katsottuna varsin tyhjäpäinen tapaus, vaikka itse omistaja muuta väittäisikin.

Kuva: pixabay.com
Rotukoirista olen kiinnostunut eniten bordercollieista. Työpaikallani kyseisen rodun edustaja asuu, joten rotu on hyvin tuttu. Monilta ominaisuuksiltaan rotu voisi olla itselle juuri täydellinen valinta. Plussana on myös se, että koiraa ei tarvitse ottaa varsinaiselta kasvattajalta vaan pentuja teetetään myös tiloilla työskentelevillä koirilla. Papereitahan en koiralle tarvitse, eli paperiton puhdasrotuinen kelpaa oikein hyvin (tietenkin ottaen huomioon syyt miksi papereita ei ole). Bordercollien ohella myös moni muu samankaltainen paimenkoirarotu voisi sopiva valinta olla. Laumanvartijakoirankaan hankkiminen ei täysin poissuljettua olisi. Lisäksi lapinkoirista olen aina tykännyt ja niistähän olisi paimensukuisiakin yksilöitä tarjolla.

Sekarotuisissa ottaisin mieluiten juuri jonkin paimenkoiraristeytyksen, mutta muitakin mukavia yksilöitä voisi ajankanssa kyllä löytyä. Aika iso osa sekarotuisista tuntuu olevan joko jotain pikkufifimixejä tai saksanpaimenkoirasekoituksia ja nämä eivät oikein kummatkaan nappaa. Mutta kyllä kivoihinkin yhdistelmiin välillä törmää! Sekarotuisissahan on se hyvä puoli, että vaikka jostakin luonteeltaan mukavasta rodusta en ulkonäön takia pidä, voi ulkonäkö korjaantua johonkin toiseen rotuun risteytettynä.

Koirasudet ja huskyt ovat ulkonäöllisesti lähellä ihannettani ja luonteessakin on paljon hyvää, mutta niillä muiden eläinten kanssa toimeen tuleminen on vähän riskialtista. Vaikka ne saisikin muihin eläimiin totutettua, en uskaltaisi ottaa riskiä että jotain kuitenkin tapahtuisi. Nämä hienot koirat on siis jätettävä monen muun mukana pois harkinnasta. Yhtenä koiran kriteerinä on toki myös vapaana pihassa pysyminen, eikä nämä taitaisi riittävän hyvin sitäkään täyttää.

Kuva: pixabay.com
Kuten sanottu, ei koiran hankinta kuitenkaan ihan lähiaikoina tule ajankohtaiseksi. Täytyy siis vain toivoa että asian ollessa ajankohtaisempi vastaan sattuu juuri täydellinen otus. Eikä tietenkään vain yksi täydellinen otus riitä, sillä täytyyhän koiria pitemmän ajan tähtäimellä olla ainakin kaksi. Kyseessä kuitenkin on laumaeläin, jolle se lajitoveri on tärkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)