Sivut

keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Kotkotuksia


Talvi alkaa lähestyä ja kanojen talvitilatkin alkavat kohta rakentua. Kanat ja viiriäiset asuvat tällä hetkellä jättityttöjen sisäkopissa, mutta pian sitä tarvitaan taas kanien käyttöön. Lampaita ei talvella täällä tule enää olemaan, joten lammaskarsinan tilalle tulee kanahäkki. Myös ankat tietenkin tarvitsevat oman talviasuntonsa. Nyt ne kuitenkin vielä pärjäävät jonkin aikaa ulkohäkissään, mutta ennen pakkasia sieltä on lähdettävä etteivät jäädy lampeensa kiinni. Viiriäisetkin siirtyvät lampolan puolelle talveksi, mutta niille ei mitään ihmeelisempää asuntoa ole tiedossa, vaan saavat jatkaa tehdashäkeissä. Kiva olisi niille oma häkki lampolasta rajata, mutta koska rotta tai lumikko on mahdollinen vieras lampolassa, on pikkutirppojen parempi pysyä tiiviisti kalterien takana. Kahtena porukkana viirut asustelevat, toisessa häkissä on kukko ja kaksi kanaa, ja toisessa taas kukko kolmikko.


Edelleen kanaporukka koostuu neljästä kanasta ja kukosta, mutta saa nähdä tuleeko joukkoon vielä täydennystä. Tipuja oli toiveena saada ja munia olikin kolme viikkoa koneessa pyörimässä, mutta valitettavasti yksikään muna ei ollut lähtenyt itämään eikä tietenkään tipuja tullut. Tässä kohtaa vielä vähän epäilin olisiko koneessa vikaa, mutta kananmunien jälkeen hautumaan menneet viiriäisen munat ovat lähteneet normaalisti kehittymään. Todennäköisesti vika on siis kukossa, mutta täytyy vielä jossakin kohtaa testata uudelleen.

Seuraavaksi on jännitettävänä miten käy viiriäisten kanssa. Munia on koneessa muistaakseni 19. Näiden kanssa kävi kuitenkin pieni moka, sillä vasta jälkikäteen törmäsin tietoon että kulta väri kummaltakin vanhemmalta perittynä on letaali. Munista siis ainoastaan puolet, eli ne riistanvärisen munimat ovat sellasia mistä tipuja voi tulla. Kukkohan on väriltään kultainen, kuten myös toinen kanoista. Eipä tullut tälläinen asia ollenkaan mieleen, kun kaneja kasvattaessa ei tarvitse letaaligeenejä miettiä. Toivottavasti pari tipua kuitenkin munista putkahtaisi.

1 kommentti:

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)