Sivut

perjantai 18. elokuuta 2017

Uroskanien yhteiselo


Yllä oleva kuva on laadultaan vähän huono, kännykkäkuva kun on. Kuva kuitenkin sopii niin hyvin aiheeseen, että pääsi postausta koristamaan. Uroskanithan eivät tunnetusti tule sitten lainkaan toimeen keskenään ja kuvassa onkin nähtävillä viisi erittäin riitaista poikaa, joiden mielessä on vain toistensa tappaminen. Tai sitten ei.

Suositusten vastaisesti olen koko kaniharrastuksen ajan pitänyt uroksia yhdessä. Yleensä nämä porukat ovat aikuinen uros ja yksi tai useampi nuori poika, mutta välillä yhteiselo on jatkunut yhdessä niin kauan, että kumpikin osapuoli on ollut jo aikuiseksi laskettavia. Tällä hetkellä kanien joukossa on kolme urosporukkaa. Kuvassakin näkyvä viisikko, johon kuuluu kolmevuotias Wellu sekä neljä nuorta poikaa. Lisäksi on vielä kaksi aikuinen-nuori paria. Leikkaamaton uros joutuu helposti elämään koko elämänsä vailla häkkikaveria, joten tästä syystä mielelläni niille tarjoa nuoria uroksia kämppiksisksi. Monesta uroksesta ihan näkee kuinka ne kaniseurasta nauttii.

Pitkäikäisimpiä urospareja on yleensä juuri aikuinen-nuori parit, sillä tällöin arvojärjestys on alusta asti selvä, eikä nuori uros välttämättä aikuistuttuaankaan ala kovin nopeasti arvojärjestystä kyseenalaistamaan. Veljesparit (tai muuten kahden samanikäisen urokset parit) eivät yleensä kestä kuin noin puolen vuoden ikään asti, sillä siinä kohtaa kun kumpikin saavuttaa murrosiän alkaa ongelmia ilmetä. Ikuisia urosparit eivät yleensä olekaan, joskaan eivät mahdottomia. Omaan kanilaan ei loppuelämän urosparia ole sattunut, mutta kuullut kyllä useammista olen. Leikkauttamalla urokset niiden mahdollisuus tulla toimeen paranee huomattavasti, mutta jostakin syystä Suomessa tätä ei kamalasti käytetä. Muistelisin kuitenkin että kun aiheesta jossakin kaniryhmässä oli puhetta, joku mainitsi että ulkomailla on ihan normaalia pitää kahta leikattua urosta yhdessä. Suomessa kun joku asiaa edes uskaltaa harkita, on miljoona ihmistä (joilla yleensä ei tosin aiheesta ole mitään kokemusta) huutamassa ettei tule todellakaan toimimaan.

Suurin ongelma urospareissa on se, että ne pitää tarvittaessa osata erottaa ajoissa. Valitettavasti monella kaninlukutaito on kuitenkin sitä luokkaa, että on turvallisempaa vain pitää urokset erillään. Tietenkin on myös mahdollista, että urosten välit katkeavat aivan yllättäen, ilman että asiaa on voinut ennakoida. Omien kokemusten pohjalta väittäisin tämän olevan kuitenkin melko harvinaista. Tähän ei myöskään aina vaikuta kanien sukupuoli, myös naaraat voivat joku kaunis päivä päättää että kaveri on mukavampi hengettömänä. Yleisellä tasolla urosparit ovat toki riskialttiimpia kuin naarasparit, eikä uroksia kannata yhteen laittaa mikäli ei tiedä mitä tekee.

Monesti puhutaan kuinka kaksi aikuista urosta repivät toisensa kappaleiksi mikäli yhteen pääsevät. Omat kanit tekevät kuitenkin tähänkin poikkeuksen. Sopuisa luonne on yksi kasvatukseni tavoitteista, mutta kaikki ostetutkin urokset ovat aina olleet varsin sopuisia muita poikia kohtaan. Aina välillä käy vahinkoja (mm. siivousten aikana, jolloin kanit vähän missä milloinkin parkissa) ja kaksi urosta pääsee yhteen. Mitään pahempaa ei kuitenkaan ole koskaan sattunut. Yleensä urokset pöllyttävät kerran vähän karvoja ja poistuvat sitten kumpikin omille teilleen ilman että kumpaankaan jää jälkeäkään. Aina ei kuitenkaan näinkään. Keväällä kanien muutettua ulos (ja häkkijärjestelyiden ollessa hieman kesken), oli yhtenä päivänä päässeet Bamse ja Oliver samanaikaisesti karkuun. Tavoitin pojat aivan toiselta puolelta pihaa, jonne olivat yhdessä loikkineet. Siinä ne onnellisesti loikkivat jonossa ja astuivat vuorotellen toisiaan ilman mitään merkkejä tappelusta. Puutarhaverkkoaidoissa asuvat isommat pojat laittavat nekin usein nokkansa verkon läpi naapurin puolelle ja naapuri nuolee päätä kuin olisivat parhaita kavereita. Omalle kohdalle ei siis ole sattunut vielä yhtäkään riitaisaa urosta.

Oltiimpa asiasta mitä mieltä vaan, tulee tässä kanilassa jatkossakin urospareihin törmäämään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)