Sivut

lauantai 29. heinäkuuta 2017

Tirppoja
Pitkän tauon jälkeen joukkoon on liittynyt jälleen kanoja! Blogissa olenkin maininnut kuinka lampaiden pito loppuu tähän vuoteen ja lammaskarsinan tilalle rakentuu kanala. Pitkin kesää onkin tullut jo katseltua kanoja myyntipalstoilla ja muutama päivä sitten sattui silmään juuri täydellinen porukka. Sattuivat olemaan vielä samalla paikkakunnalla, eli hakumatkakaan ei mikään älyttömän pitkä ollut.

Suurin osa myynnissä olevista kanoista on tipuja tai nuorikkoja ja niissä on tietenkin sitten aina se, että ensimmäisiä munia saa odotella pitkän tovin. Tämän meille muuttaneen parven jäsenten ikä on kuitenkin jo kaksi vuotta, eli muniakin on tiedossa heti kun muuttojärkytyksestä selviävät. Parveen kuuluu neljä kanaa ja kukko, joista kaksi on hämäläistä kantaa ja kolme tyrnäväläistä. Maatiaiskanoista siis kyse. Luonteeltaan nämä on todella kesyjä ja kukkokin on todella rauhallinen tapaus. Juuri täydellinen kukko luonteen suhteen ja on myös hyvin komea kiiltävine sulkineen.

Automatkalla kukko piti vähän meteliä, sillä onhan se nyt arvokkaalle kukolle inhottava temppu sulkea se pieneen pahvilaatikkoon. Heti laatikoista ulos päästyään koko porukka alkoi innokkaasti tutkia uutta paikkaa, eivätkä tuntuneet edes pahemmin muuttoa ihmettelevän. Nämä menivät väliaikaisesti tuonne jättitytsyjen sisätilaan majailemaan, jossa viiriäisetkin omassa häkissään asustelevat. Kanit sentään siirtyivät muualle, vaikka näyttää noita kanoja ja kaneja aika paljon ihmisillä yhdessä asuvan. Ehkä sitäkin tulee vielä joskus kokeiltua.

Tämä viisipäinen porukka on ihan kiva parvi jo sellaisenaan, mutta mahdollisesti vielä pari nuorempaa kanaa tulen joukon jatkoksi hankkimaan. Yleensä loppukesästä/syksystä kanoja aika hyvin myynnissä on, kun monille tuöee tarve päästä kesäksi hankituista kanoista eroon. Hautomakone lähtee myös piakkoin tilaukseen, eli tipujakin saattaa jossakin vaiheessa olla tiedossa.


Viiriäisten saapumisesta on kulunut jo parisen viikkoa. Nuoriso on selvästi kasvanut tulostaan, tai sitten kukko on vain kutistunut. Ainakin kokoero on vähentynyt huomattavasti. En ole vielä ihan täysin perillä viiriäisten sukupuolten tunnistamisesta, mutta jotenkin vaikuttaisi että yksi noista nuorista olisi myös kukko. Eiköhän sukupuolet selkiydy kun alkavat munia ja munien määrästä pystyy vähän päättelemään montako kanaa parvessa on. Ikänsä puolesta olisivat jo munintaikäisiä, mutta saa nähdä milloin siihen hommaan ryhtyvät. Vielä ei munia oli häkistä löytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)